Η αερόβια άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου έως και 72%!

Μια νέα μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσε ότι η αερόβια άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου έως και72%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αερόβια άσκηση έντασης αυξάνει την κατανάλωση γλυκόζης (ζάχαρης) των εσωτερικών οργάνων, μειώνοντας έτσι τη διαθεσιμότητα ενέργειας στον όγκο.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν δύο ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Sackler του TAU: ο καθηγητής Carmit Levy από το Τμήμα Ανθρώπινης Γενετικής και Βιοχημείας και ο Δρ. Yftach Gepner από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, και το Αθλητικό Ινστιτούτο Sylvan Adams. Ο καθηγητής Levy τονίζει ότι με το συνδυασμό επιστημονικής τεχνογνωσίας από διαφορετικά σχολεία στο TAU, η νέα μελέτη οδήγησε σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μεταστατικού καρκίνου – της κύριας αιτίας θανάτου στο Ισραήλ. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Cancer Research και επιλέχθηκε για το εξώφυλλο του τεύχους Νοεμβρίου 2022.

Οι καθηγητής Levy και Δρ. Gepner τονίζουν οτι: “Η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου έως και 35%. Αυτή η θετική επίδραση είναι παρόμοια με την επίδραση της άσκησης σε άλλες καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Σε αυτή τη μελέτη προσθέσαμε νέα στοιχεία, δείχνοντας ότι η αερόβια άσκηση υψηλής έντασης, η οποία αντλεί την ενέργειά της από τη ζάχαρη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου έως και 72%. Αν μέχρι στιγμής το γενικό μήνυμα προς το κοινό ήταν «να είσαι ενεργός, να είσαι υγιής», τώρα μπορούμε να εξηγήσουμε πώς η αερόβια δραστηριότητα μπορεί να μεγιστοποιήσει την πρόληψη των πιο επιθετικών και μεταστατικών τύπων καρκίνου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ