5ΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, ΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Το ΕΠΑΛ Τυρνάβου πραγματοποίησε 5ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουδαπέστη, τη Βιέννη και το Βελιγράδι, το Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Γ’ τάξης μαζί με τους συνοδούς καθηγητές έφτασαν την 1η μέρα στη Βουδαπέστη. Τη 2η μέρα επισκέφτηκαν με μια άρτια καταρτισμένη ξεναγό, την πλατεία Ηρώων, με το άγαλμα του αρχάγγελου Γαβριήλ, το Κοινοβούλιο και το λόφο των ψαράδων με την εκκλησία του Ματτίας, όπου γίνονταν οι στέψεις των Ούγγρων βασιλιάδων.

Θαύμασαν τις γέφυρες που ενώνουν τη Βούδα και την Πέστη, μεταξύ των οποίων και την εντυπωσιακή γέφυρα των Λεόντων, σήμα κατατεθέν της πόλης. Ακόμη, ξεναγήθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου και στην πλατεία με τη χριστουγεννιάτικη αγορά μπροστά από το ναό, όπου δοκίμασαν παραδοσιακά γλυκά κι αγόρασαν αναμνηστικά και προϊόντα. Το απόγευμα απόλαυσαν την κρουαζιέρα στο Δούναβη με τα φωτισμένα κτίρια της πόλης.

Την 3η μέρα επισκέφτηκαν τη Βιέννη. Θαύμασαν το κάστρο Μπελβεντέρε, το ανάκτορο Σένμπρουν, το κτίριο της όπερας, το Δημαρχείο της Βιέννης με τη χριστουγεννιάτικη αγορά και περιηγήθηκαν στην ελληνική συνοικία μέχρι τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου και τα ανάκτορα Χόφμπουργκ, όπου περιλαμβάνονται τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα, κτίρια μουσείων, η Αυστριακή Εθνική βιβλιοθήκη, η Χειμερινή Σχολή Ιππασίας καθώς και τα γραφεία του προέδρου της χώρας. Τέλος, έκαναν βόλτα στο φωτισμένο, κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, εντυπωσιασμένοι από τα μνημεία της πόλης.

Την 4η μέρα επισκέφτηκαν στο Βελιγράδι το ναό του Αγίου Σάββα, το δεύτερο μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στα Βαλκάνια. Ακόμη, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να δούνε από κοντά τα βομβαρδισμένα από το ΝΑΤΟ κτίρια το 1999, τα οποία οι Σέρβοι δεν επισκεύασαν, για να υπενθυμίζουν την αγριότητα του πολέμου. Την 5η μέρα, η εκδρομή ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο φρούριο Καλεμέγνταν, απ’ όπου φαίνεται η φυλακή του Ρήγα Φεραίου (Πύργος Νεμπόισα) και το σημείο που ενώνονται οι 2 ποταμοί, ο Δούναβης και ο Σάββας.

Αυτή η εκδρομή στο εξωτερικό προσέφερε σε όλους τους μαθητές πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον, καθώς γνώρισαν τον πολιτισμό και την κουλτούρα άλλων ευρωπαϊκών λαών, επισκέφτηκαν ευρωπαϊκά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και δοκίμασαν τοπικές γεύσεις. Όπως ανέφεραν και οι ίδιοι, η εκδρομή θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ