ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες,
Αγαπητοί/ες συνάδελφοι/συναδέλφισσες εκπαιδευτικοί,

Η 27η Ιανουαρίου έχει θεσπιστεί από την Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των εκατομμυρίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που προξένησε το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στην Ελλάδα αποφασίστηκε να αποτελεί και ιδιαίτερη Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Με μόνο το κριτήριο της καταγωγής, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, όλων των ηλικιών, ακόμη και παιδιά, μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξοντώθηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο. Οι δράστες του Ολοκαυτώματος, διαπαιδαγωγημένοι με απάνθρωπες ιδέες, που υπηρετούσαν τον ανώτερο σκοπό, την υπεράσπιση της «Αρίας Φυλής» συμμετείχαν στην αναίτια και άδικη εξόντωση τόσων ανθρώπων!

Ωστόσο, τα αντισημιτικά περιστατικά παρενόχλησης, βίας ή διακρίσεων με στόχο Εβραίους, κάθε φύλου και ηλικίας, όπως και ατόμων που θεωρούνται εβραϊκής καταγωγής, παρατηρούνται στις χώρες του ΟΑΣΕ έως και σήμερα. Διεθνώς, εβραϊκά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων συναγωγών, σχολείων και κοιμητηρίων, καθώς και οργανισμοί ή εκδηλώσεις που αφορούν το Ισραήλ, αποτελούν, επίσης, στόχο βίας και βανδαλισμών. Βέβαια,τα εγκλήματα μίσους και οι απειλές με κίνητρα αντισημιτικά έχουν τεράστιες επιπτώσεις, όχι μόνο στη ζωή των ιδίων των θυμάτων των συγκεκριμένων επιθέσεων αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία.

Στον παγκόσμιο αγώνα κατά του αντισημιτισμού η εκπαιδευτική κοινότητα παίρνει μέρος για την πρόληψη κάθε μορφής αντισημιτισμού, την προστασία και διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής· και την προώθηση της εκπαίδευσης και της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/τριες και το σχολείο εργάζονται ώστε να αποτελέσουν το ανάχωμα σε μια πιθανή αναβίωση του φασισμού, του ναζισμού και του αντισημιτισμού και η δύναμη ελπίδας για έναν ειρηνικό κόσμο, αλληλοκατανόησης και αρμονικής συνύπαρξης να μην εξασθενίσει.

Σήμερα, όλοι μας, τους αποδίδουμε τη δέουσα τιμή και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να εκλείψουν κάθε είδους βίαιες αντισημιτικές ενέργειες με στόχο Εβραίους ή και άτομα που θεωρούνται Εβραίοι καθώς θέτουν υπό αμφισβήτηση τις αξίες των ελεύθερων, δημοκρατικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών. Κάνουμε πράξη τα όσα αναφέρει στο ημερολόγιό της η μαθήτρια – θύμα του Ολοκαυτώματος Άννα Φρανκ: «…πόσο υπέροχο είναι που κανένας δεν χρειάζεται να περιμένει ούτε μία στιγμή πριν αρχίσει να βελτιώνει τον κόσμο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ