Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Δήλωση του Θ. Παπαλιάγκα για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών

Η απεργία των καλλιτεχνών έχει απολύτως δίκαιη βάση. Η μη διαβάθμιση των περισσότερων ιδρυμάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (ωδείων, σχολών θεάτρου, χορού κλπ) επί σειρά ετών είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και των καλλιτεχνών.

Μερικές αποσπασματικές προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας έλυσε εν μέρει για κάποιους κλάδους κάποια θέματα, πώς για τις παραδοσιακούς μουσικούς κ.ά.

Το ΠΔ 85/2022 όμως ήρθε να πάρει και αυτά τα λίγα. Μόνο προβλήματα δημιουργεί στον καλλιτεχνικό κόσμο, αγνοώντας τα τυπικά προσόντα, τα οποία με τη διαχρονική ευθύνη του Κράτους, παραμένουν αδιαβάθμητα, τα παραμερίζει, θέτοντας σε προτεραιότητα στις προσλήψεις σήμερα και στην υπαλληλική εξέλιξη αύριο, απόφοιτους αμφιβόλου αξίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τα αιτήματα των καλλιτεχνών είναι απολύτως θεμιτά και δίκαια. Η καλλιτεχνική δημιουργία απαιτεί τη δια βίου αφιέρωση κάθε καλλιτέχνη στην τέχνη.

Η τέχνη δεν είναι προνόμιο των πλουσίων, για αυτό και πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα σε καθέναν που ασχολείται επαγγελματικά με αυτή να μπορεί να ζήσει απ’ αυτήν.

Η τέχνη είναι οξυγόνο του πνεύματος. Και όλοι πρέπει να είμαστε μαζί και δίπλα στους καλλιτέχνες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ