ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ο Θανάσης Μαμάκος ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για Δήμαρχος Λαρισαίων

«Με σιγουριά και αυτογνωσία σας ανακοινώνω την υποψηφιότητα μου για Δήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων.
Ξέρω ότι αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά, πορεία στο δρόμο, να λειώσεις παπούτσια, να συγκρουστείς με συμφέροντα που χτίστηκαν αυτά τα χρόνια, να πείσεις για τις δυνατότητες και το όραμά σου.

Νοιώθω έτοιμος και δυνατός να κάνω αυτό το βήμα, να μπω στην πρώτη γραμμή ενός αγώνα όμορφου και πιστεύω και νικηφόρου»
Με τα λόγια αυτά, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας, κ. Θανάσης Μαμάκος, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για Δήμαρχος, στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου Divani , που αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους συγκεντρωμένους, ο κ. Μαμάκος παρουσίασε το όραμά του για τη Λάρισα και το Δήμο της επόμενης 10ετίας:

«Ένα Δήμο με διαφάνεια, καθαρότητα στη λειτουργία του, συμμετοχή των πολιτών και ουσιαστική διαβούλευση.

Ένα Δήμο πραγματικά εξωστρεφή που δεν θα είναι ακόλουθος των άλλων πόλεων της Θεσσαλίας , αλλά πρωτοπόρος.

Ένα Δήμο με συγκεκριμένες απαντήσεις για το στόχο αλλά και τον τρόπο ανάπτυξης του.

Ένα Δήμο που θα αναδιανέμει τον πλούτο που παράγεται σε αυτόν και δεν θα χρεώνει μονίμως τους πολίτες του.

Ένα Δήμο που θα προσελκύει επενδύσεις γιατί έτσι θα μιλήσουμε για ουσιαστική ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου.

Ένα Δήμο δικαιοσύνης που δεν αφήνει κανέναν και καμία γειτονιά πίσω. Με κοινωνικές δομές, με συγκροτημένες πολιτικές αλληλεγγύης, με φροντίδα για τις ευάλωτες ομάδες»

Στην ομιλία ο κ. Μαμάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην διαδρομή του στην αυτοδιοίκηση, τονίζοντας πως «σε ηλικία 46 χρονών έχω ήδη 20 χρόνια ενασχόλησης με το θεσμό» και αναφέρθηκε στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

«Πιστεύω στην αυτοδιοίκηση γιατί πιστεύω στον άνθρωπο. Στη συμμετοχή του στα κοινά. Στη συνεργασία για το κοινό καλό. Στη συνέργεια για τις μεγάλες αποφάσεις.
Πιστεύω στους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν το Δήμο μας να δει μπροστά. Ακόμα και σε εποχές που το αίσθημα ανασφάλειας επηρεάζει πολλούς από εμάς. Ακόμη και σε εποχές που η παραίτηση φωλιάζει στους πιο δημιουργικούς συμπολίτες μας.

Πιστεύω δηλαδή σε ένα μοντέλο διοίκησης με τον πολίτη πρωταγωνιστή. Που προβλέπει και απαιτεί συνθέσεις και συνεργασίες με απόλυτη διαφάνεια. Και με συμφωνίες μόνον πάνω από το τραπέζι. Στη βάση κοινών προγραμματικών αρχών κι αξιών»

Ασκώντας κριτική στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή έκανε λόγο για συνειδητή διαστρέβλωση της έννοιας λέξεων όπως: διαφάνεια, συμμετοχή, διαβούλευση, εξωστρέφεια και για «δεκάδες υποσχέσεις που ποτέ δεν εκπληρώνονται και μόνιμα ξεχνιούνται».

Ο κ. Μαμάκος έκανε εκτενή αναφορά στην εγκατάλειψη των συνοικιών της πόλης, στη δημιουργία ενός Δήμου δύο ταχυτήτων με τον αποκλεισμό από την «ολιστική ανάπτυξη» του 80% του ίδιου του Δήμου!

«Αν θέλουμε πραγματικά την μετεξέλιξή μας σε ένα «Ευρωπαϊκό Δήμο» δε γίνεται να μην τον σχεδιάσουμε ενιαία, δε γίνεται να μην δώσουμε αντίστοιχες και ίσες ευκαιρίες αλλά και υπηρεσίες σε όλους τους δημότες του», σημείωσε και αναρωτήθηκε : «Ως πότε η εικόνα μιας ολόκληρης Λάρισας θα συμπυκνώνεται σ’ έναν όμορφο πεζόδρομο με λουλούδια και ποδηλατόδρομο όπως η Μεγάλου Αλεξάνδρου; Θα τολμούσε κανείς από μας εδώ πέρα να δείξει την εικόνα της σύγχρονης Λάρισας σε μια φωτογραφία από την Φιλιππούπολη; Τον Άγιο Θωμά; Από τα Ταμπάκικα; Ποια φωτογραφία από συνοικία της Λάρισας θα μπορούσε να παράγει το ίδιο ευχάριστα συναισθήματα;

Στις γειτονιές, στις συνοικίες είναι η πραγματικότητα για την οποία αδιαφορεί ο κ. Καλογιάννης»

«Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε μια συμμαχία με τους πολίτες.
Και για την καλύτερη καθημερινή λειτουργία της πόλης, και για να στηρίξουν και ν’ αγκαλιάσουν την προσπάθεια μας για τις αλλαγές που είναι απαραίτητο να κάνουμε.
Θέλουμε ουσιαστική συμμετοχή. Θέλουμε ενεργοποίηση και ρόλο. Θέλουμε να μιλούν, να προτείνουν, να παρεμβαίνουν, να νοιάζονται για τη γειτονιά, την πόλη, το χωριό τους. Να δώσουμε δηλαδή φωνή και βήμα στις λύσεις που εκφράζουμε όλοι εμείς οι πολίτες του Δήμου στην καθημερινότητά μας».

Με τα λόγια αυτά ο κ. Μαμάκος τόνισε την πίστη στην συνεργασία αλλά και στη συμμετοχή των πολιτών, θυμίζοντας ταυτόχρονα πως η παράταξή του όλα αυτά τα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτή τη συνεργασία για θέματα μείζονος σημασίας την έκανε πράξη.

«Το πρόγραμμα μας, στην πορεία για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι προϊόν σοβαρής και συγκροτημένης διαβούλευσης με όλους. Διαβούλευση η οποία ξεκινά από αύριο κιόλας ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συνεισφέρει σε προβληματισμό και προτάσεις όποιος πραγματικά το θέλει.
Θέλουμε να περάσουμε από την εποχή των κατ’ επίφαση ειδικών στην εποχή των ειδικών που συνεργάζονται με τους πολίτες και αισθάνονται τους χτύπους της καρδιάς αυτής της πόλης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαμάκος μίλησε για την αναγκαιότητα ένταξης και ενασχόλησης των νέων με τα κοινά και δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση και ουσιαστικοποίηση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων.

Εξέφρασε το πιστεύω του στην σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και διαβεβαίωσε για τη στήριξή του «με πάθος τις δομές και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πολιτισμό».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαμάκος στην εξωστρέφεια και στην επισκεψιμότητα της πόλης:

«Εμείς πανηγυρίζουμε για την πληρότητα των ξενοδοχείων στην πόλη κάποιες ημέρες!

Δε μιλάμε για το κλείσιμο ξενοδοχειακών μονάδων όταν στις πόλεις της χώρας ανοίγουν τουριστικές επιχειρήσεις!

Δε μιλάμε για τη μηδενική συμμετοχή της πόλης μας στην αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας που απέδωσε την προηγούμενη χρονιά 20 δις€!

Δε μιλάμε για την αδυναμία προβολής μιας πόλης που έχει 1000 λόγους για να προβάλλεται παντού ΚΑΙ σαν τουριστικός προορισμός»

«Είναι δυνατόν η πόλη του Καραγάτση να βλέπει τη Γεωργική της Σχολή να ρημάζει και να μην αξιοποιείται;

Το Αρχαίο Θέατρο, το μοναδικό Αρχαίο Θέατρο μέσα σε ιστό πόλης, να μην μπορεί να αποτελεί λόγο αυξημένης επισκεψιμότητας;

Να απουσιάζει από το αφήγημα της πόλης η ζωή και ο θάνατος του Ιπποκράτη, ο σχολάρχης του Πλάτωνα, ο Φίλων ο Λαρισαίος ή τα παιδικά χρόνια του Καρυωτάκη;

Και να μας μένει δυστυχώς ο χαρακτηρισμός της «πόλης του καφέ»;, αναρωτήθηκε ο κ. Μαμάκος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαμάκος στο «Πάρκο των Ευχών» λέγοντας πως:

«Στην ιστορία του «Πάρκου των Ευχών» συναντάμε όλα εκείνα τα στοιχεία, που δεν πρέπει να χαρακτηρίζουν τη λειτουργία ενός Δήμου και που από μόνα τους δικαιολογούν απόλυτα την αποτυχία: Προχειρότητα, ερασιτεχνισμός, ανικανότητα, αδιαφάνεια, διαπλεκόμενες σχέσεις, αναποτελεσματικότητα, αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, μιζέρια και τελικά μια πόλη χαμένη».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μαμάκος κάλεσε τους πολίτες της Λάρισας, να σταθούν δίπλα στην προσπάθεια του , που στόχο έχει «να αποδείξουμε ότι μπορούμε να νοικοκυρέψουμε την πόλη μας, να αποκτήσουμε σύγχρονες υποδομές και καλύτερη καθημερινότητα, καλύτερη ποιότητα ζωής».

«Μπαίνω μπροστά σε αυτή την προσπάθεια με την πίστη μιας γενιάς που αρνείται να συνθηκολογήσει.
Που δεν θέλει να αποφύγει τα δύσκολα αλλά να τα αντιπαλέψει.

Με την πίστη αυτής της γενιάς που κοιτάει το αύριο και χτίζει.

Που πιστεύει ότι οι καλύτερες μέρες για την πόλη και το Δήμο μας είναι μπροστά και όχι πίσω.

Που ονειρεύεται για το αύριο και δεν μένει προσκολλημένη στο παρελθόν.

Που δε θέλει να αφήσει άλλους, ειδικούς, κολλητούς, παρέες συμφερόντων να αποφασίζουν για αυτήν.

Που δεν κουβαλά ούτε τα κατάλοιπα διχασμών ούτε αγνοεί τα κοινωνικά δεδομένα.

Που εννοεί αυτά που λέει και τιμά αυτά που υπόσχεται.», κατέληξε , καταχειροκροτούμενος ο κ. Μαμάκος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ