ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ

Δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λίγο πριν τις κάλπες, αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες στο έλεος των funds. Ο κ. Μητσοτάκης με το που ανέλαβε την εξουσία φρόντισε να ξεπληρώσει το πρώτο γραμμάτιο στους τραπεζίτες, νομοθετώντας την ασυλία τους.

Η κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου, ο οποίος εφαρμόστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν επέτρεψε κανέναν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο πτωχευτικός της ΝΔ γράφτηκε από τους τραπεζίτες.

Ο κ. Στουρνάρας φρόντισε από τον περασμένο Δεκέμβριο να προβλέψει την απόφαση των δικαστών. Η αξιωματική αντιπολίτευση έκρουσε τότε τον κώδωνα του κινδύνου, καταθέτοντας Πρόταση Μομφής στον υπουργό Οικονομικών. Σήμερα η απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει τον δρόμο σε μαζικούς πλειστηριασμούς και μάλιστα άμεσα. Την ίδια ώρα χιλιάδες δανειολήπτες βλέπουν τη δόση τους να αυξάνεται ως συνέπεια της κούρσας των επιτοκίων, αλλά απούσα κι εδώ η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κρίσιμη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και η πρόταση για άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ως τις εκλογές μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) φέρνει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχώρησε παράλληλα σε μία εμβληματική δέσμευση, ξεκαθαρίζοντας ότι ο πρώτος νόμος της προοδευτικής κυβέρνησης θα αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών.

Την επόμενη τριετία αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμό, κυρίως από τα funds, 150.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα μισά θα είναι οικιστικά και τα άλλα μισά επαγγελματικά. Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 30.000 πλειστηριασμοί συνολικά, ενώ στην πενταετία αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μετά τη απόφαση του Αρείου Πάγου, οι δανειολήπτες χάνουν πλέον τη νομική άμυνα, βάσει της οποίας θα μπορούσαν να ανακόψουν τους πλειστηριασμούς, αφού ακόμη κι εκείνοι που κέρδισαν στο επίπεδο του Εφετείου κινδυνεύουν πλέον να βρεθούν εκ νέου αντιμέτωποι με τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Και η ταχύτητα με την οποία εκδόθηκε αυτή η απόφαση ήταν εκπληκτική. «Απορώ πώς από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 65 δικαστές πρόλαβαν και διάβασαν υπομνήματα και σε 8-9 μέρες έβγαλαν απόφαση, όταν συνήθως στα πρωτοβάθμια δικαστήρια, με πολύ λιγότερες σελίδες υπομνημάτων και σχετικών εγγράφων, οι δικαστές κάνουν 8 μήνες με 2 χρόνια για να βγάλουν απόφαση», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δ. Βερβεσός.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία κυβέρνηση που κυβερνά με τους τραπεζίτες για τους τραπεζίτες, με τα κοράκια για τα κοράκια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει τα τελικά χτυπήματα στη μεσαία τάξη, στους αδύναμους, στο λαϊκό νοικοκυριό, στους νέους, στους καλλιτέχνες, στους συνταξιούχους. Άλλη απάντηση από την πολιτική αλλαγή άμεσα, εδώ και τώρα, δεν υπάρχει. Η μόνη άμυνα είναι η επίθεση, η αντίσταση στη λαίλαπα Μητσοτάκη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ