ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΜΒΟΥ ΣΕ ΡΑΨΑΝΗ – ΠΥΡΓΕΤΟ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς με την υπ’ αρ. 19/2023 ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα για την άμεση κατασκευή Κόμβου Πυργετού:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,
όταν το 2017 εγκαινιάστηκε το τμήμα της ΠΑΘΕ από Μακρυχώρι μέχρι Λεπτοκαριάς, οι κάτοικοι της Π.Ε. Λάρισας αλλά και των δυο τουριστικών δήμων Τεμπών και Αγιάς βρεθήκαμε μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη.

Πάρα τις συνεχής παρεμβάσεις μας, διαπιστώσαμε ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε πλέον έξοδος από την ΠΑΘΕ, από την Βορειά κατεύθυνση για Έλληνες και ξένους, τουρίστες και εκδρομείς. Παλιότερα και πριν την κατασκευή της καινούργιας εθνικής η έξοδος υπήρχε πάνω στην γέφυρα του Πηνειού που βρισκόταν στην βόρεια έξοδο της κοιλάδας των Τεμπών.

Η έξοδος αυτή εξυπηρετεί και βοηθά:

– Την άμεση δυνατότητα πληροφόρησης για όλη την Π.Ε. Λάρισας (λόγω του κομβικού σημείου).

– Την δυνατότητα πληροφόρησης, πρόσβασης και επίσκεψης στα μεγάλα brand της Περιοχής. Όλυμπος – Αμπελάκια – Πρώην Βασιλικό κτήμα, δάσος Πολυδεντρίου – Κρύα ιαματικά λουτρά στο Κοκκίνο Νερό – Δέλτα Πηνειού.

– Την επίσκεψη στην παραλιακή ζώνη της Π.Ε. Λάρισας με 70 χλμ ακτογραμμή.

– Τη δυνατότητα επίσκεψης στα 46 χλμ ακτογραμμής του Δήμου Αγιάς, με τις 26 παραλίες σαν επιλογή και τους παραθαλάσσιους οικισμούς Ομόλιο – Στόμιο – Κόκκινο Νερό – Κουτσουπιά – Παλιούρια – Βελίκα – Σωτηρίτσα – Αγιόκαμπο την δεύτερη μεγαλύτερη παραλία στην Ελλάδα.

– Καλύπτει την αναγκαιότητα στάσης όλων των διερχόμενων ομάδων με τουριστικά λεωφορεία αλλά και τους μεμονωμένους που κινούνται από Βορρά με Νοτιά κατεύθυνση σε πολύωρο ταξίδι.

– Φέρνει σε άμεση επαφή του επισκέπτες με τα μεγάλα επώνυμα αγροτικά προϊόντα.

– Ενδυναμώνει το συνολικό εθνικό τουριστικό προϊόν με την επίσκεψη και στάση στην Κοιλάδα των Τεμπών για όλους τους παραπάνω λογούς, αλλά δημιουργεί και μια νέα πρόταση για έναν αυθεντικό και ανεξερεύνητο προορισμό που στην μετρά πανδημία εποχή αναζητά ο σύγχρονος επισκέπτης.

Το πρόβλημα που καταγράφεται είναι έντονο και πολύπλοκο, για την ανάπτυξη αλλά και για την οικονομία που συμπιέζεται σε πολλούς επενδυτές ντόπιους σε μια εποχή τραγικά δύσκολη για όλους.

Δυστυχώς όμως αυτή η αιφνιδιαστική απομόνωση από Βορρά έχει βάλει φρένο στα σχέδια και τις ελπίδες  πολλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατασκευάζει (βρίσκεται σε εξέλιξη προς το τέλος της) ένα μεγάλο έργο οδικής σύνδεσης από τα παράλια του Δήμου Αγιάς μέχρι τα παράλια της Μαγνησίας, μια διαδρομή που έρχεται να δημιουργήσει μια εναλλακτική διάσχιση ακτογραμμής από Πιερία μέχρι την Μαγνησία και να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση και του κεντρικού οδικού άξονα.

Στην ίδια χρονική στιγμή ο Δήμος Αγιάς με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια ξεκινά το έργο για δημιουργία κέντρου πληροφόρησης χλωρίδας και πανίδας αλλά και γενικής πληροφόρησης.

Σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευτική, με 2 επιλογές:
– Να βγει από τον κόμβο του Πλαταμώνα χωρίς καμμιά σήμανση (που δεν μας έχει επιτρέψει η ανάδοχος εταιρεία) ! και να ακολουθήσει μια δαιδαλώδη διαδρομή μέχρι την Κοιλάδα των Τεμπών  – ή να βγει από τον κόμβο του Ευαγγελισμού μετά την Κοιλάδα των Τεμπών, που χάνονται όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Και οι δύο επιλογές δρουν ανασταλτικά και μειώνουν την επισκεψιμότητα της αναπτυσσόμενης περιοχής μας. Ακόμη και εμείς οι κάτοικοι της περιοχής, είναι πολλές οι φορές που μπερδευόμαστε και κάνουμε κύκλους στους παράδρομους.

Σύμφωνα με την παραχωρησιούχο εταιρεία η μετατροπή αυτή και εύκολη είναι και τη μελέτη την διαθέτει η ίδια. Κατά συνέπεια δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο κόστος επένδυσης.

Άλλοι προφανώς είναι οι λόγοι που την εμποδίζουν και χρειάζεται πολιτική βούληση πιθανά για να ξεπεραστούν. Να είστε σίγουροι ότι η λύση του προβλήματος μόνο καλά θα έχει για τον τόπο και επομένως για την χώρα μας γενικότερα.

Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγιάς με το ψήφισμά μας αυτό και με την σύμφωνη γνώμη όλων των συλλογικών οργάνων θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα στον Πρωθυπουργό της χώρας με τον πιο επίσημο τρόπο και να ζητήσουμε την άμεση παρέμβασή του ώστε να επιλυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αυτός δεν είναι άλλος από την μετατροπή του ήδη υπάρχοντος «ημικόμβου Πυργετού» σε πλήρη.

Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας για την ανάπτυξη της Χώρας, αλλά και για τις εύκολες προσβάσεις στους προορισμούς της για ανθρώπους και εμπορεύματα, σας ζητάμε να προβείτε σε όποιες ενέργειες θεωρείτε απαραίτητες καλώντας τους υπευθύνους να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημά μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ