Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

«Οι Σαρακατσαναίοι ήταν πάντα σταθερά προσηλωμένοι στις παραδοσιακές αξίες, την αγάπη τους για την πατρίδα, την πίστη τους στην Ορθοδοξία και την πατριαρχική μορφή της οικογένειας. Ως μια κλειστή κοινότητα, με τις εγγενείς δυσχέρειες της νομαδικής κτηνοτροφικής ζωής, μπόρεσε να διατηρήσει για αιώνες τα ιδιαίτερα πολιτισμικά της χαρακτηριστικά χάρη στην αλληλεγγύη των μελών της και την αυστηρή ενδογαμία που την χαρακτήριζε.

Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της επιβολής κοινών προτύπων, από τη διασκέδαση μέχρι τις διατροφικές συνήθειες, είναι παρήγορο ότι νέα παιδιά δεν λησμονούν τις ρίζες τους και τιμούν τις παραδόσεις τους». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την χοροεσπερίδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Επαρχίας Φαρσάλων “Το Τσελιγκάτο”, στην οποία παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση του προέδρου του, κ. Γιώργου Μπέη.

Παιδιά της Ελλάδος

Ο Θεσσαλός πολιτικός συνεχάρη τα παιδιά που ενδεδυμένα τις παραδοσιακές στολές χόρεψαν με λεβεντιά τους σαρακατσάνικους χορούς.

Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «αναμφίβολα, οι Σαρακατσαναίοι διακρίθηκαν για την συμβολή τους στην εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821, που οδήγησε στην συγκρότηση του νεωτέρου ελληνικού κράτους, και όλους τους αγώνες του έθνους. Δυστυχώς, ένα τμήμα αυτών βρέθηκε εκτός του εθνικού κορμού, πέραν των βορείων μας συνόρων, αλλά κατάφερε να διατηρήσει την εθνική του συνείδηση, την γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά του. Είναι ηθικό χρέος της πολιτείας η απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας και σε αυτά τα παιδιά της Ελλάδος».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ