4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δείτε τί αναφέρει ανακοίνωση των σωματείων τους – Τον αγώνα τους στηρίζει η διοίκηση του ΕΚΛ

Σήμερα Τρίτη 21 Μαρτίου οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς στο νομό Λάρισας πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας (7:45 – 11:45) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30π.μ. έξω από το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς (Νικηφ. Μανδηλαρά 25) με αφορμή τη συζήτηση της εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας με αίτημα την άμεση τοποθέτηση των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια, σε θέσεις εργασίας εντός του νομού.

Η προκλητική όσο και παράνομη διαδικασία απαξίωσης των συναδέλφων μας την ώρα που το πελατειακό κοινό δυσκολεύεται να εξυπηρετηθεί λόγω την έλλειψης προσωπικού, υπαγορεύεται από την στρατηγική της Διοίκησης να ασκήσει ψυχολογικό εκβιασμό σε έμπειρους και καταξιωμένους συναδέλφους, προκειμένου να δεχτούν την «εθελούσια ανεργία» και αφετέρου να δημιουργήσει ένα κλίμα εργασιακής ανασφάλειας σε ολόκληρο τον Οργανισμό.

Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ισχυρίζεται ότι στην επιχείρηση που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τέσσερις φορές με χρήματα του ελληνικού λαού κι εμφανίζει 900 εκ ευρώ κέρδη δεν «χωράνε» πέντε εργαζόμενοι σε εννέα καταστήματα του νομού. Ή μήπως ο στόχος της Διοίκησης είναι να συρρικνώσει κι άλλο το δίκτυο στο νομό Λάρισας, αδιαφορώντας για την εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδίως εκείνων που δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες.

Κι όλα αυτά ενώ την ίδια στιγμή, η Διοίκηση επαίρεται για το ρεκόρ κερδοφορίας, το οποίο επιτεύχθηκε χάρη στη συμβολή όλων των εργαζομένων.

Με ενότητα και αποφασιστικότητα διεκδικούμε συλλογικά:

• Την άμεση τοποθέτηση των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια, στα καταστήματα και τις υπηρεσίες του Νομού.

• Την ακύρωση όλων των σχεδιασμών περαιτέρω συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων και κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών που έχουν προκύψει από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

• Αποτελεσματική διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και δημιουργία κλίματος εργασιακής ασφάλειας.

• Τραπεζικό σύστημα με αναπτυξιακό προσανατολισμό και κοινωνική διάσταση, στήριγμα της ανάπτυξης, των τοπικών κοινωνιών και της χώρας.

Η συμμετοχή όλων στη στάση εργασίας είναι η απάντησή μας σε όσους επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα για εμάς, χωρίς εμάς.
Ο αγώνας για διασφάλιση των θέσεων εργασίας συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα!

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΚΛ για τη σημερινή κινητοποίηση αναφέρονται τα εξής:

«Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς που  κινητοποιούνται με απόφαση των Σωματείων τους , πραγματοποιώντας 4ωρη στάση εργασίας . Η εργοδοσία της Τράπεζας ετοιμάζεται να πετάξει στον δρόμο κι άλλους 9 εργαζόμενους μεθοδεύοντας εδώ και καιρό την «εθελούσια έξοδό» τους . Οι συνάδελφοι αυτοί προηγούμενα δούλευαν στο κατάστημα της τράπεζας επί της Μ.Αλεξάνδρου στην πόλη μας που πλέον έκλεισε. Οι ίδιοι μπήκαν σε αναγκαστική άδεια και οι επιλογές που τους δίνονται αφορούν τοποθετήσεις πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας και τις οικογένειές τους. Εξωθούνται έτσι τυπικά σε παραίτηση και ουσιαστικά στην ανεργία.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ακόμη απότοκο της συρρίκνωσης του τραπεζικού δικτύου στην χώρα μας από την εφαρμογή της ψηφιοποίησης προς όφελος των τραπεζικών ομίλων. Επιβεβαιώνεται έτσι πως η λεγόμενη ψηφιακή μετάβαση, την οποία υποστηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις, δεν οδηγεί σε κάποια βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας των εργαζομένων βελτίωση της συμπεριφοράς των τραπεζών αλλά κι απέναντι σε μικροκαταθέτες και δανειστές. Γίνεται μόνο προς όφελος των τραπεζικών ομίλων.
Αντί λοιπόν να εξασφαλίζει λιγότερες ώρες σταθερής δουλειάς για τους τραπεζοϋπάλληλους, αντί να μειώνει την εντατικοποίηση της εργασίας , να αναδιανέμει το προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες συμβαίνει το αντίθετο και χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν χάσει την δουλειά του ενώ όσοι έχουν απομείνει έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας, εντατικοποίηση, ανασφάλεια.
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες ημέρες πως όσο η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη εφαρμόζεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος η ανθρώπινη ζωή δεν θα προστατεύεται αξιοποιώντας τα επιτεύγματά της όπως έδειξε το έγκλημα στα Τέμπη ή θα αξιοποιείται για την ένταση της εκμετάλλευσης σε βάρος της ζωής των εργαζομένων και λαού όπως και στον συγκεκριμένο κλάδο.
Από αυτού του είδους την ανάπτυξη καμία προσδοκία για βελτίωση της ζωή μας δεν μπορούμε να έχουμε. Χωρίς καθυστέρηση να δυναμώσουμε τον αγώνα μας απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική του κράτους , των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων. Απαιτούμε :
• Την άμεση τοποθέτηση των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια, στα καταστήματα και τις υπηρεσίες του Νομού. Καμία περεταίρω συρρίκνωση των καταστημάτων, μείωση του προσωπικού.
• Να μην προχωρήσουν τα αντεργατικά σχέδια των τραπεζιτών».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ