ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ

«Το δημόσιο παραιτείται από τα δικαιώματα κυριότητας των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και οι αγρότες μας θα καλλιεργούν τα χωράφια τους, χωρίς να βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με δυσάρεστες “εκπλήξεις”, όπως αυτή με το κτηματολόγιο, όπου είδαν – αδικαιολόγητα – τις περιουσίες τους να αμφισβητούνται, έπειτα από δεκαετίες νόμιμης κατοχής.»

Τα ανωτέρω τόνισε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ευχαριστώντας τον υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά, για την επίλυση του ιδιοκτησιακού στην περιοχή της Κάρλας, προσθέτοντας:

«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς ξεκαθαρίζει για πάντα και τα αγροτεμάχια της περιοχής αποδίδονται στους νόμιμους κατόχους τους. Με το άρθρο 46 του νομοσχεδίου, ο υπουργός διευθετεί οριστικά ένα χρονίζον ζήτημα, τόσο για τις περιπτώσεις που οι αγρότες μας κατέχουν τη συγκεκριμένη γη με νόμιμους τίτλους είτε και με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, όσο και για εκείνες τις περιπτώσεις όπου οι καλλιεργητές νέμονται τα αγροτεμάχια από το 2003 μέχρι σήμερα.

Οι αγρότες απ’ το Καλαμάκι του Δήμου Κιλελέρ, την Έλαφο Αγιάς και τα άλλα παρακάρλια χωριά υποδέχονται με ικανοποίηση τη διάταξη του άρθρου 46».

Ο Λαρισαίος πολιτικός ανέδειξε το πρόβλημα της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών των πτυχιούχων των πρώην ΤΕΙ, που μετεξελίχθηκαν σε ΑΕΙ με τις συγχωνεύσεις, με τα αντίστοιχα πτυχία των πανεπιστημίων, εστιάζοντας στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωπόνων. Ειδικότερα, τόνισε:

«Πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα των πτυχιούχων των ΑΤΕΙ που κατέστησαν πανεπιστήμια. Πάρα πολλοί νέοι επιστήμονες, πτυχιούχοι γεωπονικών τμημάτων κι άλλων αντικειμένων βρίσκονται σε ομηρεία».

Ο Χρήστος Κέλλας, απαντώντας σε ισχυρισμούς βουλευτών της αντιπολίτευσης περί μη πληρωμής ζημιών από κακοκαιρία, επισήμανε:
«Ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ την τελευταία τριετία και η κυβέρνηση στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό των πληγέντων. Κατανοώ ότι οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης αγωνιούν για την επανεκλογή τους, αλλά δεν μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Ιδίως όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως οι κύριοι Αποστόλου, Αραχωβίτης και Κόκκαλης, ξέρουν πως οι ενισχύσεις των αγροτών απαιτούν διαδικασίες.

Ας μην ξεχνάμε ότι, χάρη στους ελέγχους και την πάταξη των “ελληνοποιήσεων”, το γάλα ξεπερνά το 1,70 ευρώ/λίτρο, παρότι το 2019 το παραλάβαμε στα 0,80 λεπτά. Σας θυμίζω, επίσης, ότι το αγροτικό πετρέλαιο καταργήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επανήλθε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρά τις αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες της πανδημίας».

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ έθεσε εκ νέου στον κ. Γεωργαντά την ανάγκη ενεργοποίησης της «κάρτας του αγρότη» καθώς και το αίτημα αύξησης των χιλιομετρικών αποζημιώσεων των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας:

«Η “κάρτα του αγρότη” πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα από τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική! Τώρα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προμηθεύονται αγροεφόδια και ζωοτροφές. Tώρα, έχουν ανάγκη από ρευστότητα. Οι τράπεζες κωλυσιεργούν με διάφορες προφάσεις, γι’ αυτό σας ζητώ να τις πιέσετε με την υπουργική ιδιότητά σας.

Η αμοιβή της χιλιομετρικής απόστασης των ελεγκτών του ΕΛΓΑ είναι απαραίτητο να αυξηθεί, καθώς αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα δικά τους ΙΧ για να μεταβαίνουν άμεσα στις περιοχές που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Στην περίπτωσή τους, ο ν. 4336/2015 είναι πρακτικά ανεφάρμοστος και ο ΕΛΓΑ δεν διαθέτει δικά του αυτοκίνητα. Η συγκεκριμένη δαπάνη, άλλωστε, είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, οι ελεγκτές θα κάνουν τη δουλειά τους και ο αγροτικός κόσμος θα εξυπηρετείται».

Ο Χρήστος Κέλλας, κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ θα έπρεπε να ψηφιστεί και από την αντιπολίτευση, αν τους ενδιέφερε πρώτιστα το συμφέρον των αγροτών και όχι τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ