ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 2023 – ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Λάρισας που καλεί στη συγκέντρωση στις στις 10.30 στη Κεντρική Πλατεία και στην πορεία

Υγεία, Παιδεία, Ρεύμα, Στέγη και Νερό, Συγκοινωνίες, Ασφάλιση, Περιβάλλον, Πολιτισμός κι όλα τα δημόσια αγαθά ΔΕΝ είναι ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ! ΑΝΗΚΟΥΝ στον ΛΑΟ!!!

Τον Μάη του 1886 στο Σικάγο η εργατική τάξη, χύνοντας το αίμα της, διεκδίκησε 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Την Πρωτομαγιά τιμάμε τους νεκρούς μας, τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες και κατακτήσεις. Είναι μια μέρα σύμβολο στον αγώνα για δουλειά, ζωή με δικαιώματα, κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, αλλά δουλεύουμε για να ζούμε!!!

Τον Μάη του 2023 είναι ζωντανές οι μνήμες και η οργή ξεχειλίζει για τη δολοφονία των 57 συνανθρώπων μας στα Τέμπη, αλλά και τα εκατοντάδες θύματα στους χώρους δουλειάς, που έχουν ξεπεράσει τα 50 μέσα στο 2023. Είναι ολοφανερό ότι το δολοφονικό σύστημα του καπιταλισμού, προασπίζοντας τα κέρδη των λίγων, μας αντιμετωπίζει ως αναλώσιμους αριθμούς.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι πολιτικοί τους θέλουν να ανατρέψουν όσα κατακτήθηκαν με αγώνες πάνω από εκατό χρόνια για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αυτό υπηρετούν οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, της λεηλασίας του εργατικού εισοδήματος, με την καθήλωση μισθών κι ακρίβεια, της αρπαγής του δημόσιου πλούτου και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Στην Ευρώπη υλοποιείται η ίδια βάρβαρη πολιτική με βάση όσα προωθεί η Ε.Ε., οι τράπεζες και το κεφάλαιο, ενώ ο ιμπεριαλισμός απειλεί και με γενικευμένο πόλεμο.

Οι εργαζόμενοι βγήκαμε και πάλι στο προσκήνιο ορμητικά με τις μεγαλειώδεις πορείες και απεργίες μετά το έγκλημα στα Τέμπη συνειδητοποιώντας συνεχώς την έκταση αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Μας είχαν δείξει συγκλονιστικά τον δρόμο εργαζόμενοι και σπουδαστές στον πολιτισμό! Αντίστοιχα, στη Γαλλία, στη Γερμανία, τη Βρετανία κι αλλού εργαζόμενοι και νεολαία με απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζικά συλλαλητήρια, παλεύουν ανυποχώρητα. Να μην περάσει η άνοδος του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία και η άγρια αυταρχική επέλαση με την οποία η δημοκρατία πλήττεται συνεχώς κι ανεπανόρθωτα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πολλαπλασιάζοντας το καταστροφικό έργο των μνημονιακών κυβερνήσεων, κλιμάκωσε την επίθεση στους εργαζόμενους. Στην πανδημία προωθεί την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, του περιβάλλοντος, διογκώνει τα κέρδη σε βάρος των λαϊκών αναγκών, ενώ αφήνει τις τράπεζες και τα fundς να αρπάζουν τη λαϊκή κατοικία. Στην εκπαίδευση με την αξιολόγηση, τις εξετάσεις με τράπεζα θεμάτων, PISA και την ΕΒΕ, τις διώξεις και τους εκβιασμούς, την αυθαίρετη άρνηση μονιμοποίησης των νεοδιόριστων, την εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ-κολλεγίων, την επέκταση της ελαστικής εργασίας και πλήθος άλλων αντιεκπαιδευτικών μέτρων συνεχίζει τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα κι ανάγκες των παιδιών της λαϊκής πλειοψηφίας.

Ο νόμος Χατζηδάκη αμφισβητεί την απεργία και θέλει τα σωματεία υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους. Θέλουν τους εργαζόμενους να μην αντιδρούν, να μην οργανώνονται, να μην αντιστέκονται .

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Με αγώνες ανατρεπτικούς, ανυποχώρητους και αποφασιστικούς θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας! Δεν αρκούν οι εκλογές για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και καλύτερη ζωή. Η ελπίδα των εργαζομένων βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στον αταλάντευτο αγώνα των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων μας, που θα βάζει στο στόχαστρο της πάλης του την Κυβέρνηση και κάθε επίδοξο διαχειριστή αυτής της πολιτικής, το Κεφάλαιο, αλλά και το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που σπέρνουν πόλεμο, θάνατο και φτώχεια.

Για την άμεση ουσιαστική βελτίωση της ζωής μας, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, πόλεμο και περιβαλλοντική καταστροφή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ, πλήρη ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ για ΟΛΟΥΣ/ΕΣ!
ΟΛΑ τα δημόσια αγαθά ΔΕΝ είναι ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ! ΑΝΗΚΟΥΝ στον ΛΑΟ!!!

 Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Μονιμοποίηση τώρα όλων των νεοδιόριστων χωρίς αξιολόγηση και όλων των αναπληρωτών έστω και με μια σύμβαση εργασίας (με βάση χρονιά πτυχίου και προϋπηρεσία και κατάργηση προσοντολόγιου).
 Πραγματικές αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού. Κατώτατος μισθός 1000 ευρώ, επιστροφή 13ου και 14ου και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ.
 Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του χρηματιστηρίου ενέργειας και των ρητρών αναπροσαρμογής.
 Ουσιαστική αύξηση των δαπανών για Δημόσια Υγεία, Παιδεία, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη και κάλυψη των κοινωνικών αναγκών με ακύρωση του τεράστιου προγράμματος εξοπλισμών.
 Δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και λειτουργία τους για τις λαϊκές ανάγκες με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Κατάργησή τους στην ενέργεια, το νερό, τις μεταφορές και τα κοινωνικά αγαθά. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν όλα τα δημόσια αγαθά!!!
 Παλεύουμε ενάντια στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη και κανένα σωματείο στο ΓΕΜΗΣΟΕ.
 Μείωση του εργάσιμου χρόνου χωρίς μειώσεις αποδοχών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Όχι δουλειά την Κυριακή. Επαναφορά διδακτικού ωραρίου στη Β/θμια κι ανάλογη μείωση στην Α/θμια.
 Όχι στο διαλυτικό σχολείο της αγοράς, της φτώχειας και των κολλητών “άριστων”! Κατάργηση όλων των νόμων της αξιολόγησης και των εξεταστικών αποκλεισμών (PISA, τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ).
 ΌΧΙ σε νέα δημοσιονομικά προγράμματα και επιτήρηση της ΕΕ. Διαγραφή του ληστρικού δημόσιου χρέους και των χρεών των φτωχών λαϊκών οικογενειών.
 Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων όλων των μεταναστών και των προσφύγων!
 Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Έξω ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ρωσία από την Ουκρανία! ΟΧΙ στην εμπλοκή της χώρας και στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Έξω από το ΝΑΤΟ – Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

Τιμάμε τους νεκρούς της Πρωτομαγιάς στο Σικάγο, το ΄24, το ΄36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές αγωνιστές της Καισαριανής. Δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δίκαιες διεκδικήσεις μας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για δημόσια, δωρεάν και δημοκρατική εκπαίδευση στο σχολείο όλων, των ίσων και των διαφορετικών που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει, χωρίς ταξικούς φραγμούς κι αξιολογήσεις.
Aπαιτούμε τον πλούτο που παράγουμε, τα δικαιώματά μας στη δουλειά!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ