Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

«Η λαϊκή αγορά ήταν πάντα ανάχωμα στην ακρίβεια και ειδικά στην εισαγόμενη ακρίβεια που ταλαιπωρεί την μέση ελληνική οικογένεια. Η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της τετραετίας, έδειξε τα αντανακλαστικά της και έλαβε μέτρα για την πρωτογενή παραγωγή και το εμπόριο τόσο θεσμικά, εισάγοντας καινοτομίες που κανείς δεν τολμούσε πριν να λάβει, όσο και οικονομικά.

Και πιστεύω ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα για την πρόοδο του τόπου και των πολιτών».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του στην λαϊκή αγορά στη συνοικία της Νεάπολης στη Λάρισα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός περιόδευσε στην αγορά, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας κ. Βασίλη Λιγούδη, τον πρόεδρο των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Νομού Λάρισας κ. Δημήτρη Πούρικα και τον πρόεδρο του τμήματος ένδυσης υπόδησης Λαϊκών Αγορών ν. Λάρισας κ. Μαργαρίτη Τσιάρα, συνομίλησε με πωλητές και πολλούς αγρότες που διέθεταν τα προϊόντα τους και άκουσε τις απόψεις τους για την αρωγή της κυβέρνησης στην πρωτογενή παραγωγή και στο εμπόριο λόγω των απανωτών κρίσεων.

Επιπροσθέτως, συνάντησε καταναλωτές και συζήτησε το θέμα της ακρίβειας, το πώς επηρεάζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς και τη συμβολή της λαϊκής αγοράς στη συγκράτηση των τιμών για τα βασικά διατροφικά αγαθά που χρειάζεται κάθε ελληνική οικογένεια.

Οι πρόεδροι των λαϊκών αγορών, με τους οποίους είχε εποικοδομητική συνεργασία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορούσε τις λαϊκές αγορές, επεσήμαναν ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν κάποιες παράμετροι για να γίνουν οι λαϊκές αγορές στην επαρχία πιο λειτουργικές και πιο προσιτές στον μέσο καταναλωτή.

Πιο συγκεκριμένα, πρότειναν να εξεταστεί, ως μέτρο που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο μηδενισμός του ΦΠΑ στην λιανική πώληση των προϊόντων από παραγωγούς στη λαϊκή αγορά και ταυτόχρονα, η προαιρετική χρήση των POS για τους παραγωγούς. Ακόμη, σημείωσαν ότι με το ισχύον καθεστώς της προκήρυξης των θέσεων στη λαϊκή, όταν κάποιος παραγωγός αδυνατεί να καλύψει για διάφορους λόγους σε κάποια λαϊκή αγορά τη θέση του, κατόπιν της προκήρυξης που προβλέπει η νομοθεσία, η θέση μένει κενή.

Για να μην συμβαίνει αυτό και να βελτιωθεί η λειτουργικότητα της αγοράς, ζήτησαν επανεξέταση της νομοθεσίας ώστε η προσωρινά κενή θέση να μπορέσει να καλύπτεται με ελεύθερη προσέλευση άλλων ενδιαφερόμενων παραγωγών.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ