ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ» ΤΟ 6ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Το 6ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου, τη φετινή σχολική χρονιά 2022-2023 συμμετείχε στο Δίκτυο “Μαθαίνω για τα Δάση” της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, με το πρόγραμμα «Το Δάσος Πηγή Ζωής».

Το Πρόγραμμα “Μαθαίνω για τα Δάση” αποτελεί διεθνές δίκτυο και ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2001.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε το 1996 σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια σε 15 Ευρωπαϊκές χώρες και σταδιακά επεκτείνεται και σε άλλες. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (Απόφαση ΥΠAIΘ, αρ. πρωτ. Φ7/ΕΠ/60884/88845/Δ7/21-07-2021).

Το πρόγραμμα εστιάζει στη μελέτη της βιοποικιλότητας του αστικού και περιαστικού πρασίνου και δασών προωθώντας βιωματικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και την εκπαίδευση στο ύπαιθρο (outdoor education).

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών μέσα από βιωματικές δραστηριότητες στην τάξη και στο πεδίο, σε θέματα που αφορούν τη βιοποικιλότητα στους χώρους πρασίνου και στα δάση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συνειδητοποιούν την αξία των χώρων πρασίνου και των δασών ως καταφύγιων ζωής, αλλά και ως πολύτιμων φυσικών πόρων και ενημερώνονται για τα προβλήματα που προκύπτουν από την καταστροφή τους, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.

Το Πρόγραμμα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικής περιβαλλοντικής δράσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις δράσεις και δραστηριότητες.

Επισκέφτηκαν το δασάκι του Προφήτη Ηλία, παρατήρησαν, εξερεύνησαν, μελέτησαν τα είδη των δέντρων που υπάρχουν στο δασάκι, φύτεψαν δέντρα , μάζεψαν “θησαυρούς”, δημιούργησαν κατασκευές, έπαιξαν παιχνίδια, συμμετείχαν σε δράση για το κλίμα, έφτιαξαν μακέτα του δάσους, τραγούδησαν γι’ αυτό, δημιούργησαν ιστορίες και παραμύθια, έπαιξαν παιχνίδια Ρόλων (Ζώα του δάσους), ανακύκλωσαν, έφτιαξαν αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια με θέμα την προστασία των δασών και ενημέρωσαν την τοπική κοινότητα.

Επισκέφτηκαν τον κ. Δήμαρχο μεταφέροντας περιβαλλοντικά μηνύματα με στόχο την βελτίωση και την προστασία των δασών.

Πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ZOO Park “Φιλόνεικος’’ στην Καρδίτσα για να γνωρίσουν από κοντά τα ζώα του δάσους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ