Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑ ΤΣΙΠΡΑ ΕΠΟΧΗ

Οι μνηστήρες και οι διαδικασίες που θα ξεκινήσουν άμεσα

«Περίεργο» το κλίμα στην Κουμουνδούρου μετά τις χθεσινές ιστορικές εξελίξεις και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος έπειτα από 15 χρόνια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να αλλάξει ριζικά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η επόμενη ημέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει σκεπτικισμό για την ανασύνταξη και την ολικά επαναφορά, ωστόσο, οι διαδικασίες για την αλλαγή σελίδες πρέπει να τρέξουν σε μεγάλες ταχύτητες.

Ήδη σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τάσεις του κόμματος θα αξιολογήσουν σήμερα το θέμα της αλλαγής στην ηγεσία του κόμματος, ενώ η Πολιτική Γραμματεία, που θα είναι και εκείνη που θα πάρει τα ηνία για την προσπάθεια αυτή αναμένεται να συνεδριάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το συνέδριο του κόμματος και την ταυτότητα που αυτό θα έχει (εάν θα είναι έκτακτο, τακτικό ή διαρκές), κάτι που θα κρίνει και το ποιοι θα είναι οι σύνεδροι. Επίσης, μετά από απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου, ο πρόεδρος εκλέγεται από τα εγγεγραμμένα μέλη και, όπως επισημαίνει η «Εφ.Συν.» σε σημερινό ρεπορτάζ της, μένει να φανεί εάν θα ισχύσει το ίδιο και στη σημερινή συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν πιέζονται οι καταστάσεις και ο πολιτικός χρόνος είναι ασφυκτικός, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πριν από τον Σεπτέμβριο.

Τα ονόματα και η άμεση εκλογή

Όπως αναμενόταν, όμως, ήδη η ονοματολογία για τον επόμενο ή επόμενη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ξεκινήσει με τα ονόματα της Έφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση να είναι εκείνα που ακούγονται όλο και πιο συχνά. Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες ακούγεται πιο έντονα και εκείνο του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος βγήκε μπροστά στην περίοδο ανάμεσα στις δύο εκλογές, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μεμονωμένες υποψηφιότητες.

Οι τελικές αποφάσεις είναι, προς το παρόν, αρκετά μακριά, όμως υπάρχει ένα άλλο ζήτημα που πιέζει το εσωτερικό της Κουμουνδούρου και αυτό είναι η εκλογή νέου προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τη Δευτέρα ορκίζεται η νέα βουλή και θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, και οι εσωκομματικές διεργασίες δεν στα «φρενάρουν» τον ενεργό ρόλο που πρέπει να παίξει ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη λαίλαπα Μητσοτάκη.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάσει τη Δευτέρα για να εκλέξει τον επικεφαλής, μεταβατικό πρόεδρο με το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη να αναφέρεται ως το επικρατέστερο.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ