ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ!

Γραφεί ο Γιάννης Παπαϊωάννου*

Δεν έχει σημασία αν ο είλωτας είναι ευχαριστημένος ή παίρνει καλά φιλοδωρήματα, σημασία έχει ότι η ειλωτία δεν είναι αποδεκτή σε καμιά κανονική χώρα.

Θεωρώ λοιπόν απαράδεκτο ότι υπάρχει ένας εργοδότης που έβαλε εργαζόμενο να κάνει αυτή την δουλειά. Υπάρχει αυθαιρεσία από πλευράς εργοδότη γιατί θίγεται η προσωπικότητα του εργαζόμενου και δεν τηρείται η σύμβαση εργασίας του σερβιτόρου.

Επίσης είναι απαράδεκτο ότι ο νόμος του Μητσοτάκη, το ΣΕΠΕ των μνημονιακών και του Γεωργιάδη αλλά και η ηθική των πλουσίων επιτρέπουν και αποδέχονται εργασίες και συνθήκες εργασίας δούλων στην Ελλάδα!

Αυτές οι συνθήκες εργασίας δεν υπάρχουν σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα!

Ίσως να τις συναντήσουμε σε αφρικανικές και χώρες της Ασίας ή τουριστικά νησιά του Ειρηνικού και θέρετρα όπου ο νόμος και ο δυτικός πολιτισμός δεν τα αγγίζει.

Αυτές οι συνθήκες καθιστούν την χώρα μας μια απαράδεκτη ευρωπαϊκή εξαίρεση αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας, την εργασιακή ηθική και πρακτική και δείχνουν ότι δεν είμαστε κανονική χώρα!
[…]
Διαβάσαμε ότι μπήκε τελικά πρόστιμο για παραβιάσεις στις εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Αυτό όμως δεν αρκεί. Το περιστατικό στην Ροδο καταδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη να σταματήσει η πολιτική της αφρικανοποιήσης της χώρας μας και η αποδοχή της δουλείας, ως εργασιακός εκσυγχρονισμός!

Χρειάζεται να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία ώστε να βελτιωθούμε συνολικά και -ώστε κάποτε- να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Να θυμηθούμε εδώ ότι τέτοιες μέρες το 2015 ετοιμαζόμασταν για το δημοψήφισμα και γίνονταν διαδηλώσεις υπέρ του ΝΑΙ και του μένουμε Ευρώπη. Το βασικό πρόταγμα των μνημονιακών ήταν να γίνουμε μια κανονική χώρα!

Τελικά αν και νίκησε στην κάλπη το ΟΧΙ πολιτικά επικράτησε το ΝΑΙ.

Ας μας πουν σήμερα οι υποστηρικτές του ΝΑΙ, αν αυτή η εικόνα τους αρέσει! Ας μας πουν αν αυτό ήταν το σχέδιο τους όταν έλεγαν να γίνουμε μια «κανονική χώρα» ώστε να τους αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες.

Ας ξεκαθαρίσουμε ακόμη, ότι κανονική χώρα δεν μπορούν να γίνουν μόνο λίγοι «φραγκάτοι» τους οποίους θα υπηρετούν οι υπόλοιποι. Δεν μπορούμε να γίνουμε κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τους εργαζομένους υπαμειβόμενους και σε συνθήκες εργασίας είλωτα!

Είτε θα προχωρήσουμε μαζί στην ανάπτυξη ή θα υπάρξει αντίδραση και θα είναι χαοτική!

*Γιάννης Παπαϊωάννου, Πολιτικό σχόλιο. Ψηφιακός δημιουργός- Εκλογές, προεκλογικές καμπάνιες και social media

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ