ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΝΠ, ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΜΠΑΛΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΕΙΨΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας

Η κυβέρνηση να ανακαλέσει τώρα την απαράδεκτη και επικίνδυνη για τις ανθρώπινες ζωές (ΠΝΠ ΦΕΚ132/5-7-2023), με την οποία προσπαθεί να μπαλώσει προσωρινά τις μεγάλες ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρων και διασώστες του ΕΚΑΒ σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, με εργαζόμενους από τις υποστελεχωμένες Περιφέρειες & Δήμους, από τις αποδεκατισμένες Πυροσβεστικές υπηρεσίες και το στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, που δεν έχουν καμιά επαγγελματική & επιστημονική σχέση με τη διακομιδή των ασθενών και την παροχή πρώτων βοηθειών.

Αυτή η απαράδεκτη κυβερνητική ρύθμιση, αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών του τουριστικού κεφαλαίου για την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά στις αντίστοιχες ανάγκες του ΕΚΑΒ στην υπόλοιπη χώρα, στην μεταφορά μέρος του οικονομικού «βάρους» των διακομιδών ασθενών, δηλ. κάλυψης δαπανών υγείας στους ΟΤΑ, αφού προβλέπει στην παρ. 2 της ΠΝΠ ότι «οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης», αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο της «υποχρεωτικής» απόσπασης υπαλλήλων και της «υποχρεωτικής» πρόσθετης εκπαίδευσης του προς απόσπαση προσωπικού, εγκαινιάζοντας έτσι την παραδοχή ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ως υπάλληλοι του «ενιαίου κράτους», θα καλούνται να καλύπτουν ανάγκες όπου και όσο χρειάζεται, ανεξάρτητα από το φορέα που υπηρετούν, ακόμα και την ειδικότητα.

Αυτή είναι η κυβερνητική επιλογή στο πλαίσιο της «αναμόρφωσης» του εθνικού συστήματος υγείας και η απάντησή τους στο πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή… Συνεχίζουν την απάνθρωπη πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως κόστος αντί για την άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για την ασφαλή διακομιδή των ασθενών, που θα έχει τη δυνατότητα παροχής των απαραίτητων υπηρεσιών περίθαλψης, την ίδια ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι απόφοιτοι της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ και οι κενές οργανικές θέσεις διασωστών – πληρωμάτων ασθενοφόρων πανελλαδικά ξεπερνούν τις 700.

Παρόμοιες βέβαια είναι οι ελλείψεις σε σύγχρονα ασθενοφόρα και θαλάσσια και εναέρια μέσα καθώς και σε προσωπικό των υπολοίπων ειδικοτήτων με τραγική την κατάσταση στα νησιά.

Είναι προφανές ότι η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΕΚΑΒ πάει μαζί με την ολοένα και μεγαλύτερη παράδοση τομέων του δημόσιου συστήματος υγείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τη διοχέτευση των εισφορών υγείας των εργαζομένων στα επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου.

Μ’ αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη πολιτική και στην υγεία είναι «στοιχισμένη» και η περιφερειακή αρχή Αγοραστού, όπως και οι άλλες αστικές παρατάξεις του Π.Σ Θεσσαλίας, που έχουν μαζική αφωνία.

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της «Λαικής Συσπείρωσης», αξιώνουμε:

 Άμεση ανάκληση της απαράδεκτης ΠΝΠ για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ

 Πλήρη, σύγχρονη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

 Επέκταση του ΕΚΑΒ, με ενίσχυσή του με το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό και επάρκεια εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων μέσων, για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ασφαλούς διακομιδής.

 Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του ΕΚΑΒ, που καλύπτουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων. Πρόσληψη όλων των άνεργων αποφοίτων της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ καθώς και του αναγκαίου ιατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.

 Γρήγορη προμήθεια ικανού αριθμού σύγχρονων ασθενοφόρων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της «Λαικής Συσπείρωσης»

Τσιαπλές Αναστάσιος
Μπακάση Βασιλική
Νάνος Αποστόλης
Γκαραλιάκος Ζήσης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ