Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΩΣ ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙ Η Μαρία Παιδή – Νασίκα, δημοτική σύμβουλος ΣΥΝ Πολιτείας δήμου Τυρνάβου

Τα όμορφα και σημαντικά, τα σπουδαία στη ζωή μας πρέπει να προσπαθήσουμε για να τα κατακτήσουμε – η Δημοκρατία για παράδειγμα – η οποία δεν μπορεί να κατακτηθεί εάν οι ιδεολογίες και οι ηγεσίες δεν διαθέτουν ήθος, παραδειγματική συμπεριφορά και ίσως μία αισθητική υπέρταση, είναι ένα από αυτά.

Οι Τέχνες συμβάλλουν στην εκπαίδευση της αισθητικής. Η πολιτική ως τέχνη, μέσω της ιδεολογίας εκφράζει ήθος, έχει ύφος και αισθητική. Η αισθητική της αυτή και τα συμφέροντα του λαού πρέπει να είναι αλληλένδετα. Σε αντίθετη περίπτωση προσδιορίζεται και ορίζεται από τα συμφέροντα των πολιτικών, δίχως να καταφέρνει να είναι ωφέλιμη και ηθική.

Όταν οι πολιτικοί απομονώνονται στη μονομέρεια της προσωπικής τους «αισθητικής», σε έναν πολιτικό μικρόκοσμο, η εντύπωση που δημιουργείται για την πολιτική τέχνη μπορεί να είναι πνιγηρή. Τότε είναι που οι πολίτες οφείλουν με ευαισθησία να συμμετέχουν στα κοινά.

Με την συμμετοχή μπαίνει η βάση των πολιτικών ελευθεριών και δομείται το υπόβαθρο για μία αποτελεσματική πολιτική τέχνη.

Οι πολλές αισθητικές σε μία υγιή πολιτική τέχνη συγκεράζονται, δεν συμφύρονται απλώς. Μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να διδάξει την κουλτούρα της υψηλής πολιτικής αισθητικής;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ