ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρ. Τσιόπας δημοτικός σύμβουλος της ΣΥΝ Πολιτείας

Η δυναμικότητα της αμπελοκαλλιέργειας και η διαχρονική επίδρασή της στους ντόπιους πρέπει να αναδεικνύονται στη γιορτή κρασιού Αμπελώνα

Το μουσικοχορευτικό κομμάτι στην γιορτή κρασιού Αμπελώνα είναι βασικό αλλά όχι το κύριο. Σημασία έχει στη γιορτή να γίνουν δράσεις που θα αναδεικνύουν την δυναμικότητα της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή. Δράσεις όπως:

· Παρουσίαση όλων των οινοποιών που δραστηριοποιούνται στον δήμο.

· Παρουσίαση νέων ετικετών που βασίζονται στην οινοποίηση ντόπιων ποικιλιών.

· Ημερίδες, συζητήσεις και διάχυση απόψεων που να δείχνουν την σύνδεση του τόπου με την αμπελοκαλλιέργεια και τα προϊόντα της. Έχουμε άραγε, αντιληφθεί όλοι, πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη του τόπου, η οινοποίηση της ποικιλίας μοσχάτου. Και προσέξτε. Όχι απλά μοσχάτο αλλά μοσχάτο Τυρνάβου.

· Να υπάρχει παραδοτέο έργο και κάθε διοργάνωση να αφήνει αποτύπωμα και να αποτελεί ορόσημο στην διερεύνηση για την ενίσχυση της αμπελοκαλλιέργειας.

Επίσης πρέπει να εφαρμοστούν καλές πρακτικές που λειτουργούν ενισχυτικά, όπως:

· Δράσεις γευσιγνωσίας για να γνωρίσει το κοινό νέα προϊόντα και να αποκτήσει γαστρονομικές εμπειρίες.

· Στο τετραήμερο της γιορτής τα οινοποιεία να ανοίξουν τις πόρτες και να δέχονται επισκέπτες της γιορτής που μετακινούνται δωρεάν και οργανωμένα από το χώρο της γιορτής.

· Παρουσίαση δομών και υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται και ενισχύουν την αμπελοκαλλιέργεια.

Το δεύτερο που πρέπει να γίνεται στην γιορτή κρασιού είναι η καταγραφή και η ανάδειξη της αξίας που έχει η διασύνδεση της αμπελοκαλλιέργειας με την καθημερινότητα των ντόπιων. Έχει σημασία να προβάλλεται αυτή η διασύνδεση στο πέρασμα του χρόνου και να φανούν οι επιδράσεις της αμπελοκαλλιέργειας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα του τόπου. Οι τοπικοί φορείς και οι σύλλογοι να παρουσιάσουν το πολιτιστικό προϊόν που παράγουν όλα τα χρόνια και να δώσουν την δυνατότητα στους επισκέπτες να συμμετέχουν και να διασκεδάσουν μαζί τους.

Εάν εξασφαλίζονται αυτά (ίσως και πολλά άλλα που θα προκύπτουν κάθε φορά από την συνεργασία δήμου, παραγωγών, φορέων και συλλόγων) τότε το ποιος τραγουδιστής η ποιο μουσικό σχήμα θα καλεστεί για να δώσει παράσταση, έχει σημασία μόνο για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας και την διασκέδαση όλων. Και εννοείται πως τα ντόπια κρασιά θα σερβίρονται σε όλες τις εκδηλώσεις του τετραημέρου.

Το παραπάνω κείμενο θα καταθέσω στο δημοτικό συμβούλιο και θα ζητήσω την έγκρισή του με σκοπό να προσαρμοστεί από τον δήμο το πρόγραμμα δράσεων της γιορτής κρασιού Αμπελώνα 2023.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ