ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΟΙ 3 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΙΔΟΧ ΣΤΟ Α’ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση της ΔΑΣ Εκτάκτων Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού Β.Ελλάδας

Στις 04.07 αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας μαζί με μέλη του σωματείου και του ΔΣ της Ένωσης Εκτάκτων ΥΠ.ΠΟ. Β. Ελλάδος συναντηθήκαμε με την προϊσταμένη της ΕΦΑ Λάρισας με αφορμή το έργο ΕΣΠΑ του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας.

Στη συνάντηση, η προϊσταμένη γνωστοποίησε την πρόθεσή της να απολύσει τρεις (3) εργαζόμενους από το συγκεκριμένο έργο, 2 εργάτες-εργατοτεχνίτες και 1 μηχανικό, λόγω προσωρινής έλλειψης Φυσικού Αντικειμένου.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει επέλθει μείωση προσωπικού λόγω οικειοθελών αποχωρήσεων που δεν αναπληρώθηκαν από επιλαχόντες.

Επιπλέον, αναφερόμενη στους 11 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν τον Ιούλιο του 2022, δε δίστασε να δηλώσει ότι «ίσως δεν έπρεπε να είχαν προσληφθεί εξ’ αρχής», ενώ χαρακτήρισε τη μισθοδοσία των εργαζομένων «καταστροφή για το δημόσιο».

Ακόμα, για τους συμβασιούχους που θα μείνουν άνεργοι, η αντίδρασή της δεν απείχε από όσα λέει το Υπουργείο και οι παρατρεχάμενοί του: «το ήξεραν» και «ας κάνουν τα χαρτιά τους σε επόμενο έργο, θα τους πάρουμε»! Εμμέσως πλην σαφώς, αφού θα τους ξαναπροσλάβουνε, και οι ίδιοι παραδέχονται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ αντιμετωπίζουν τη δουλειά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σαν φυσικό φαινόμενο που θα πρέπει δεχτούμε και να ζήσουμε με αυτό!

Επίσης, στο τέλος της συνάντησης έγινε παρέμβαση σε σχέση με εργαζόμενη στο έργο, που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ενοχλούσε η συνδικαλιστική της δράση και η συμπόρευσή της με την παράταξη του ΠΑΜΕ στο σωματείο, παρόλα όσα ισχυρίστηκε η προϊσταμένη της υπηρεσίας.

Δεν είναι τυχαία η στοχοποίησή της εργαζομένης, με σημείο καμπής την υποψηφιότητά της στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ (παράταξη του ΠΑΜΕ) στις τελευταίες εκλογές της Ένωσης Εκτάκτων ΥΠ.ΠΟ. Β. Ελλάδας και της εκλογής της ως αντιπρόσωπος στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο). Δεν είναι καθόλου τυχαία από τότε η συνεχόμενη μείωση των αρμοδιοτήτων της και του αντικειμένου εργασίας της. «Προτιμάται» η απόλυσή της, αν και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί λόγω της ειδικότητας και της εμπειρίας της, για τη συνέχιση του έργου, με διεύρυνση του Φυσικού του αντικειμένου, ώστε να μην γίνουν ούτε αυτές, ούτε και άλλες απολύσεις.

Για άλλη μια φορά φαίνεται ξεκάθαρα ποια είναι η επιλογή: να πετιούνται οι εργαζόμενοι στην ανεργία, αφού υπάρχει και έτοιμη η ετυμηγορία από το ίδιο το Υπουργείο, που παπαγαλίζουν και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών του: Το ήξεραν ότι είναι με ημερομηνία λήξης! Για άλλη μια φορά φαίνεται η προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων μέσα από τις συνδικαλιστικές διώξεις!

ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ:

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΦΙΜΩΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ! ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ!

Το διάστημα αυτό, οι δυνάμεις της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ έχουμε ανοίξει μέτωπο και καλούμε όλους τους συμβασιούχους να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά!

Δεν πέφτουμε στην παγίδα του αποπροσανατολισμού και σε λογικές κανιβαλισμού, που βάζουν τους εργαζόμενους να τρώγονται μεταξύ τους, χάνοντας έτσι τον πραγματικό ένοχο.

Γυρίζουμε την πλάτη μας στη μίζερη νοοτροπία του ατομικού βολέματος και διεκδικούμε συλλογικά τα δικαιώματά μας στην εργασία.

Ο στόχος για μονιμοποίηση των συμβασιούχων δεν είναι ένα “συντεχνιακό αίτημα”, για την εξασφάλιση του “ονείρου του Δημοσίου” και του “βολέματος” -μόνο ονειρικές δεν είναι εξάλλου οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στον εργασιακό μας βίο.

Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι απαραίτητος όρος για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι χώροι, για σύγχρονα και προσβάσιμα στον λαό Μουσεία. Είναι απαραίτητος όρος για τη για τη διατήρηση, ανάδειξη και διαφύλαξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για να μπει ένα φρένο στη σχεδιασμένη απαξίωσή της, που στρώνει τον δρόμο στις εργολαβίες και τους ιδιώτες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Εδώ και τώρα να παρθούν πίσω οι απολύσεις!

Με την οργανωμένη δράση μας υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.
Δυναμώνουμε την πάλη για όσα έχουμε ανάγκη, τη μόνιμη και σταθερή εργασία! Διεκδικούμε συλλογικά, για το σύνολο του κλάδου και του Πολιτισμού άμεσα μαζικές μονιμοποιήσεις ΙΔΟΧ προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, γιατί όλοι χρειαζόμαστε, κανείς δεν περισσεύει!

Καλούμε τα σωματεία και την Ομοσπονδία να καταγγείλουν τις απολύσεις, να απαιτήσουν τώρα την ακύρωσή τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ