ΙΧΝΗ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δείτε τι αναφέρει σε σχόλιό της η δημοτική αρχή του δήμου Λαρισαίων

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Κώστας Αργυρόπουλος δημοσιοποίησε χθες στα Μέσα Ενημέρωσης κείμενο ερώτησής του δια δήθεν επέκταση του παλαιού Κοιμητηρίου της Λάρισας, στην περιοχή της Ανθούπολης.

Το εν λόγω κείμενο καταλήγει ως εξής:

«Ερωτώ λοιπόν την δημοτική αρχή Καλογιάννη αν έχει σκοπό να υλοποιήσει την παράνομη ενέργεια της επέκτασης στο Παλαιό κοιμητήριο παίρνοντας χώρο από το Ορθόδοξο Χριστιανικό κοιμητήριο μετακινώντας τάφους και βγάζοντας νεκρούς ώστε να δοθεί σε συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα και αν έχετε ενημερώσει την κοινότητα ότι η πράξη αυτή είναι παράνομη βάση της κείμενης Ελληνικής νομοθεσίας».

Αρχικά να σημειωθεί πως δεν εξετάζεται, ούτε μελετάται, ούτε προωθείται καμία επέκταση του Κοιμητηρίου.  Αυτό που θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι αίτημα της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας για παραχώρηση μικρής έκτασης εντός του υφιστάμενου Κοιμητηρίου προς την Κοινότητα για τις δικές της  θρησκευτικές ανάγκες.

Η εξέταση του αιτήματος θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες γιατί αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα το έργο  για την ανάπλαση του  παλαιού δημοτικού κοιμητηρίου και τη μετατροπή του  σε πάρκο μνήμης και ιστορίας της πόλης.

Όπως είναι γνωστό, το Παλαιό Κοιμητήριο της Λάρισας  παρουσιάζει σημαντικό, ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και στόχος του έργου είναι να εξελιχθεί σε ένα χώρο Μνήμης και Ιστορίας, συνεχίζοντας παράλληλα να λειτουργεί ως Κοιμητήριο για τις οικογένειες των πολιτών  που διαθέτουν οικογενειακούς τάφους. Όπως είναι γνωστό το Κοιμητήριο κοσμούν αγάλματα και έργα από μεγάλους γλύπτες, αλλά και έργα που φιλοτέχνησαν λαϊκοί μαρμαρογλύπτες με όλη την ευρηματικότητα και τον συναισθηματισμό που αποτυπώνουν, εκφράζοντας τους δεσμούς αγάπης των συγγενών.

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει εντάξει το έργο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη με 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι μελέτες έχουν την έγκριση του οικείου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει από τον Δήμο προπαρασκευαστικές εργασίες που αφορούν το καθάρισμα.

Στην σχετική ερώτησή του ο κ. Αργυρόπουλος, χρησιμοποιώντας αποσπασματικά προβλέψεις της νομοθεσίας που ρυθμίζει θέματα Κοιμητηρίων επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Τον προτρέπουμε να μελετήσει  επισταμένως το σύνολο της  σχετικής νομοθεσίας

Ωστόσο, μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, το ύφος του κειμένου της ερώτησης του κ. Αργυρόπουλου και ειδικά η διατύπωση του ερωτήματος προς τη δημοτική αρχή, όπως προαναφέρθηκε αυτολεξεί παραπάνω.

Οι συγκεκριμένες διατυπώσεις αλλά συνολικά και το ύφος της ανακοίνωσης, κατά την εκτίμησή μας, υποκρύπτει ίχνη  αντισημιτισμού. Είναι κρίμα σε μια πόλη στην οποία όλες οι δημοτικές αρχές εδώ και δεκαετίες υπηρέτησαν με αφοσίωση, την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης και σεβασμού των πολιτών, χωρίς διακρίσεις  (φύλου, ταυτότητας, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων κ.α.) να αναδεικνύονται με τέτοια φρασεολογία ζητήματα που  θυμίζουν σκοτεινές εποχές του παρελθόντος.

Ιδιαίτερα δε όταν η συνεργασία όλων των δημοτικών αρχών των τελευταίων δεκαετιών υπήρξε διαχρονικά εξαιρετική, με την Ισραηλίτικη Κοινότητα. Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Αργυρόπουλου για το συγκεκριμένο θέμα , εκτιμούμε ότι  διαμορφώνει, δυστυχώς,  επικίνδυνο υπόστρωμα στην πόλη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ