ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

Ανακοίνωση της Αντιπολεμικής Κίνησης Λάρισας

Με την υπερψήφιση από το Αμερικανικό Κογκρέσο της τροπολογίας για τη δημιουργία νέων Αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων σε Ελληνικά νησιά, αυξάνονται οι κίνδυνοι για τον λαό και βαθαίνει επικίνδυνα η εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμοκάπηλους Αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς.

Με την τροπολογία, ζητείται από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν έκθεση για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ – Ελλάδας, όπου θα περιγράφονται και τα δικαιώματα των βάσεων που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας .

Η Κυβέρνησης της ΝΔ, είναι υπόλογη για τις εν κρυπτό συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την παραχώρηση νέων βάσεων.

Η επέκταση των βάσεων σε Ελληνικά νησιά και η διεύρυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην χώρα μας αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στρέφεται κατά του Ελληνικού λαού αλλά και των λαών της περιοχής. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη. Είναι υπόλογη γιατί απ’ ότι φαίνεται βρίσκεται σε προχωρημένες και εν κρυπτό συζητήσεις με τις ΗΠΑ που φανερώθηκαν μέσω της ψήφισης της τροπολογίας.

Η εμπλοκή στα επικίνδυνα Αμερικανονατοϊκά σχέδια, στο πλαίσιο των συμφωνιών ΗΠΑ – Ελλάδας, που ξεκίνησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ, καθιστά τη χώρα “στόχο αντιποίνων” με τις εξελίξεις των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία την ανατολική μεσόγειο, τον Αραβικό κόσμο και την Αφρικανική Ήπειρο .

Οι σχεδιασμοί αυτοί δεν είναι ανεξάρτητοι από τις προωθούμενες διευθετήσεις για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία με την εποπτεία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Την κατεύθυνση αυτή προωθούν ή αποδέχονται σιωπηρά όλες οι Αστικές δυνάμεις (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ) . Είναι χαρακτηριστική οι δηλώσεις τους: Ο Κ. Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα Ελληνικά νησιά “Νατοϊκό έδαφος”.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης παραδέχτηκε ότι «ήταν παραδοσιακά στόχος της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να ενταχθεί και η Λήμνος στον Νατοϊκό σχεδιασμό και να ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα μιας Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, είναι ένα πολύ θετικό βήμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δεν εξέδωσε ανακοίνωση, ο Γ. Μαντζουράνη, μέλος της ΚΕ, εξέφρασε την πάγια θέση του κόμματος, λέγοντας πως «εάν πρόκειται στη νέα αυτή εξέλιξη να υπάρχουν ανταλλάγματα για την Ελληνική πλευρά, δηλαδή αποτελεσματική προστασία απέναντι στις Τουρκικές διεκδικήσεις, τότε δεν θα μπορεί κανείς να είναι επικριτικός ή αρνητικός, αλλά ας περιμένουμε». Ο Π. Χρηστίδης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε να δηλώσει πως «εδώ πρέπει να υπάρχει εθνικό σχέδιο, πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοούνται για τα κρίσιμα ζητήματα».

Είναι στο χέρι των φιλειρηνικών και Αντιπολεμικών- Αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων να μην επιτρέψουμε τα πιο εφιαλτικά σενάρια πολέμου να γίνουν πραγματικότητα. Να δημιουργήσουμε ένα τοίχος προστασίας ενάντια στην αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην χώρας μας. Να δυναμώσει ο αγώνας για να καταργηθούν οι επικίνδυνες συμφωνίες ΗΠΑ – Ελλάδας, για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, να αποχωρήσουμε από ΝΑΤΟ -Ε.Ε. και να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους Αμερικανονατοϊκούς εγκληματικούς σχεδιασμούς .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ