ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ: ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο Κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Ηξερε ο κ. Μαμάκος για το περιεχόμενο της ερώτησης και συμφώνησε με τις διατυπώσεις;», ρωτάει η παράταξη

Η γραπτή ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Κ. Αργυρόπουλου και εκ νεου υποψηφίου με την παράταξη του κ. Μαμάκου, για το θέμα του παλαιού Κοιμητηρίου, είναι εξόχως προβληματική, προκαλεί ανησυχία στην πλειονότητα των υγιώς σκεπτόμενων δημοκρατικών πολιτών και αναμφίβολα υποδηλώνει στίγμα αντισημιτισμού.

Ιδιαίτερα όταν οι συγκεκριμένες διατυπώσεις δεν αφορούν μια απλή δημόσια τοποθέτηση και μια αναφορά εν τη ρύμη του λόγου, αλλά για κείμενο επίσημης ερώτησης προς τη δημοτική αρχή που θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα καταγραφεί στα πρακτικά. Για την ουσία της ερώτησης δόθηκαν απαντήσεις από τη Δημοτική αρχή και προφανώς θα υπάρξουν περαιτέρω απαντήσεις στη συζήτηση στο Δ.Σ

Ωστόσο, σε μια πόλη που διαφυλάττει σαν κόρη οφθαλμού την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων χωρίς διακρίσεις και στην οποία όλες οι δημοτικές αρχές των τελευταίων δεκαετιών διατηρούσαν σε άριστο επίπεδο τις σχέσεις Δήμου και Ισραηλίτικης Κοινότητας, τέτοιου είδους διατυπώσεις διαμορφώσουν όντως επικίνδυνο υπόστρωμα στην τοπική κοινωνία.

Και πριν βιαστεί να απαντήσει εκ νέου ο κ. Μαμάκος για «μαθήματα δημοκρατίας» και «στενής συνεργασίας της παράταξής του με την Ισραηλίτικη Κοινότητα», θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων και των υποψηφίων της παράταξής του, θα αισθάνθηκαν άβολα και αμήχανα με το κείμενο της ερώτησης του κ. Αργυρόπουλου, ενώ είμαστε επίσης σίγουροι ότι οι περισσότεροι διαφωνούν και με τις διατυπώσεις και το γενικότερο ύφος της.

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν και για τα οποία αναμένουμε επίσημες απαντήσεις από τον κ. Μαμάκο.

1. Γνώριζε, ως επικεφαλής της παράταξης, το κείμενο της ερώτησης του κ. Αργυρόπουλου;

2. Συμφωνεί με το περιεχόμενο και τις διατυπώσεις της ερώτησης;

3. Εάν όχι, σκέφτεται να εκφράσει την αποδοκιμασία του και να διαχωρίσει τη θέση του;
Προκειμένου να σβήσουν οι όποιες σκιές έχουν δημιουργηθεί βασίμως, καλούμε τον κ. Μαμάκο να ζητήσει από τον κ. Αργυρόπουλο να αποσύρει άμεσα την ερώτηση και να την καταθέσει εκ νέου αφαιρώντας τις προβληματικές διατυπώσεις.

Τέλος, προκειμένου οι πολίτες να σχηματίσουν σαφή εικόνα για το ζήτημα παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Αργυρόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Πληροφορηθήκαμε ότι η δημοτική αρχή έχει σκοπό να ξεκινήσει εργασίες για να κάνει παράνομη επέκταση στο Παλαιό κοιμητήριο που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό σε κατοικημένη περιοχή (Ανθούπολη) η οποία απαγορεύεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και κοινΥπηρ. Α5/1210 της 19-4/10-5-1978 ΦΕΚ 424Β Περι όρων ιδρύσεως κοιμητηρίων.

Το Άρθρο 3 το οποίο λέει συγκεκριμένα ότι τα κοιμητήρια που επεκτείνονται πρέπει να απέχουν 250 μέτρα από τα άκρα του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως και 100 μέτρα από μεμονωμένες κατοικίες.

Επίσης τα επιφανειακά νερά της βροχής που προέρχονται από κοιμητήρια δεν πρέπει να ρυπαίνουν ή να μολύνουν τα γύρω φρεάτια ή άλλες πηγές πόσιμου νερού.

Το άρθρο 17 λέει ότι η παρούσα ισχύει σε όλη την επικράτεια.
Το άρθρο 18 επισημαίνει ότι οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τον Ποινικό κώδικα και σε περίπτωση υποτροπής σε ένα χρόνο τιμωρούνται με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

Επίσης Η απόφαση με αριθμό 188 του 1994 του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας λέει για σταμάτημα της λειτουργίας και συνέχιση μόνο των υφιστάμενων οικογενειακών τάφων μέχρι την πλήρη κατάργηση.

Όπως είπε ο κύριος Αδαμόπουλος προσωπικά σε μένα: απαγορεύεται δια ροπάλου να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στο Παλαιό κοιμητήριο, το ρόπαλο κύριε Αδαμόπουλε θα το χρησιμοποιήσετε και στους κκ. Καλογιάννη και Σούλτη που θέλουν να παρανομήσουν;

Ερωτώ λοιπόν την δημοτική αρχή Καλογιάννη αν έχει σκοπό να υλοποιήσει την παράνομη ενέργεια της επέκτασης στο Παλαιό κοιμητήριο παίρνοντας χώρο από το Ορθόδοξο Χριστιανικό κοιμητήριο μετακινώντας τάφους και βγάζοντας νεκρούς ώστε να δοθεί σε συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα και αν έχετε ενημερώσει την κοινότητα ότι η πράξη αυτή είναι παράνομη βάση της κείμενης Ελληνικής νομοθεσίας.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ