ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΒΛΑΤΣΙΩΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ ΧΡΗΣΤΟ ΔΕΛΛΑ

Ο Σύλλογος Βλατσιωτών Λάρισας σε συνεργασία με τον Δήμο Εορδαίας, και την Κοινότητα Βλάστης προγραμματίζει μουσικολογοτεχνική εκδήλωση- αφιέρωμα στη μνήμη του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Δέλλα, την Κυριακή 13 Αυγούστου στις 11.00 π.μ. στην αίθουσα του Μουσίκειου Παρθεναγωγείου της Βλάστης.

Ο Χρήστος Δέλλας υπήρξε ένας τρισυπόστατος καλλιτέχνης, βιολιστής, συνθέτης και καθηγητής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη Βλάστη το 1900. Φοίτησε στο Διδασκαλείο Κοζάνης, όπου πήρε μαθήματα βιολιού από τον καθηγητή ΄Αψη. Οι πραγματικά ουσιώδεις μουσικές του σπουδές έγιναν στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα το 1923 και ανέλαβε καθηγητής στο ίδιο Ωδείο.

Από την τάξη του αποφοίτησαν πολλοί βιολιστές. Ως δεξιοτέχνης του βιολιού έδωσε πάρα πολλά ρεσιτάλ. Ως συνθέτης έγραψε έργα εμπνευσμένα από το χρώμα της Μακεδονικής μουσικής παράδοσης. Συντετριμμένος από τον θάνατο της κόρης του Ισμήνης την ακολούθησε στον τάφο τον Οκτώβρη του 1967.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Εορδαίας κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αναστασία Πράπα και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας κ. Γίτσα Τζαφέτα.

Στη ζωή και στο έργο του Χρήστου Δέλλα θα αναφερθεί η λογοτέχνης, μέλος του Συλλόγου και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας κ. Νέλλη Βασβατέκη.

Παράθεση απόψεων προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού κόσμου της εποχής του Χρήστου Δέλλα, θα αποδώσει το μέλος της Χορευτικής Ομάδας του Συλλόγου Κατερίνα Παλαιού.

Αντιπροσωπευτικές συνθέσεις του Χρήστου Δέλλα θα ερμηνεύσουν η εκπαιδευτικός και διπλωματούχος πιάνου Δέσποινα Πατσίκα και η φοιτήτρια της Νομικής του ΑΠΘ και πτυχιούχος βιολιού Μαρία Βασβατέκη.

Συντονίζει το μέλος της Χορευτικής Ομάδας του Συλλόγου Ευτυχία Κολοβέτσιου.
Ευχαριστούμε θερμά τον διακεκριμένο μαέστρο και συνθέτη κ. ΄Αλκη Μπαλτά, καθηγητή του τμήματος μουσικολογίας του ΑΠΘ, για το πολύτιμο υλικό που μας παραχώρησε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, το οποίο προέχεται από το αρχείο της μητέρας του, συγγραφέως και καλλιτέχνιδας Γαλάτειας Μπαλτά, μαθήτριας του Χρ. Δέλλα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ