ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΒΡΑΧΩΔΟΥΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΚΙ ΑΓΩΓΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΟΥΝΟ (βίντεο)

Θανάσης Νασιακόπουλος: Με τη βελτίωση των αρδευτικών δικτύων μειώνουμε κατακόρυφα της δαπάνες ενέργειας και νερού

Στο πλαίσιο του έργου με τον τίτλο «Βελτίωση αρδευτικών δικτύων Δήμου Κιλελέρ» έγινε στην τοπική κοινότητα του Μικρού Βουνού ανατίναξη βραχώδους εδάφους για την κατασκευή υδατοδεξαμενής κι αγωγού άρδευσης. Εκρηκτικά τοποθετήθηκαν σε μήκος 350 μέτρων περίπου και δημιούργησαν κρατήρα όπου θα κατασκευαστεί η νέα υδατοδεξαμενή του έργου και ο χάνδακας όπου θα τοποθετηθεί ο αγωγός μεταφοράς νερού.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ και η πίστωση προέρχεται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και την σημαντική συνεισφορά και συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αφορά στη βελτίωση υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων και την κατασκευή νέων αγωγών μεταφοράς νερού στο Μικρό Βουνό, συνολικού μήκους 16.024 μέτρων και στο Νέο Περιβόλι 8.385 μέτρων.

Ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση. «Το έργο της βελτίωσης των αρδευτικών δικτύων που εκτελείται στις τοπικές κοινότητες του Μικρού Βουνού και του Νέου Περιβολίου του Δήμου μας είναι ένα πρωτοποριακό έργο, από τα πρώτα στη Θεσσαλία. Το χαρακτηρίζω πρωτοποριακό γιατί με αυτό επιτυγχάνουμε την άρδευση αγροκτημάτων δια βαρύητας μέσω γεωτρήσεων και όχι μέσω της φυσικής ροής του νερού (από φυσικές πηγές, αναβλύσεις ή άλλες εκροές ύδατος που εμφανίζονται στην επιφάνεια του εδάφους). Προβλέπεται να εξασφαλίσει επάρκεια αρδευτικού νερού και οικονομικότητα στις δαπάνες ενέργειας.

Στο Μικρό Βουνό οι δύο υφιστάμενες γεωτρήσεις προβλέπεται να τροφοδοτούν τη δεξαμενή στο όρος Δογατζής, η οποία θα κατασκευαστεί σε θέση με κατάλληλο υψόμετρο που να εξασφαλίζει τις απαιτούμενες πιέσεις του σύγχρονου αρδευτικού δικτύου. Δια βαρύτητας θα αρδεύονται περίπου 4.000 στέμματα όταν ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου, την επόμενη χρονιά.

Να σημειωθεί ότι το κόστος μεταφοράς του νερού από τις γεωτρήσεις στη νέα δεξαμενή που θα κατασκευαστεί είναι κατά πολύ χαμηλότερο του κόστους της απευθείας άρδευσης από τις γεωτρήσεις, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Κι αυτό γιατί, εκτός των άλλων, με το νέο έργο θα μειώσουμε κατακόρυφα τις βλάβες που παρατηρούνταν στους αγωγούς μεταφοράς του νερού.

Παρόμοιο έργο εκτελείται στην τοπική κοινότητα του Νέου Περιβολίου το οποίο έχει περατωθεί σε ποσοστό 60% περίπου. Το έργο λειτούργησε φέτος με άριστα αποτελέσματα και έδωσε λύση στο πρόβλημα της άρδευσης των αγροτών της περιοχής. Ανάλογη επιχείρηση ανατίναξης βραχώδους εδάφους με αυτήν του Μικρού Βουνού θα γίνει και στο Νέο Περιβόλι για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά γεωλογικές δυσκολίες.

Κάνοντας πράξη τη δέσμευσή μας ότι θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών του Δήμου μας. Με τη διαρκεί συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων με την αμέριστη υποστήριξη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, κατασκευάζουμε και θα τους παραδώσουμε έργα που εξασφαλίζουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού λόγω των νέων αγωγών που τοποθετούνται και της μείωσης των βλαβών του δικτύου. Έτσι θα μειωθεί το κόστος καλλιέργειας των προϊόντων τους».

Την ανατίναξη βραχώδους εδάφους παρακολούθησαν ο Πρόεδρος Αχιλλέας Βαρδακούλης, ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Χατζούλης και ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Γιάννης Παπακανάκης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Κιλελέρ και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας.

Δείτε τη στιγμή της έκρηξης από drone:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ