ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ: ΡΗΜΑΖΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΣ Ο ΠΕΣΤΡΟΦΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΦΛΙ (φωτο)

Οδοιπορικό οργής και θλίψης στις εγκαταστάσεις του

Στο δασικό σύμπλεγμα του Ασπροποτάμου στη θέση «Κουκουφλί» λειτουργούσε από το 1973 ο πεστροφογεννητικός  σταθμός ο οποίος το 2012 με παρέμβαση της τότε γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Κ. Γερακούδη, αναβαθμίστηκε, εκσυγχρονίστηκε και μπήκε σε νέα φάση λειτουργίας με τη συμμετοχή και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μάλιστα ο σταθμός εξασφάλισε χρηματοδότηση 80.000 € από το «Πράσινο Ταμείο», ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων.

Δυστυχώς μία δεκαετία μετά ο σταθμός έπαψε να λειτουργεί και πλέον είναι ένα κουφάρι που ρημάζει εγκαταλελειμμένο. Ετσι χάθηκε ένα εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και ένας σημαντικός παράγοντας προστασίας του περιβάλλοντος και τροφοδοσίας του Ασπροποτάμου με ιχθύδια πέστροφας.

Μία επίσκεψη στο χώρο του σταθμού προκαλεί θλίψη αφού η εγκατάλειψη που κυριαρχεί σε όλο το χώρο του σταθμού προκαλεί πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο οι αρμόδιοι σέβονται την περιουσία του κράτους, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και κυρίως τις επόμενες γενιές.

Πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι σκοπός της ίδρυσης του σταθμού ήταν η παραγωγή ιχθυδίων πέστροφας για τον εμπλουτισμό των ορεινών ρεμάτων της περιοχής , η ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ίδρυση παρομοίων μονάδων και η μελέτη του βιολογικού κύκλου της πέστροφας.

Ο σταθμός υπήρξε πρωτοπόρος εφαρμόζοντας καινοτόμους μεθόδους στην παραγωγή ιχθυδίων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό πολλών ορεινών ρεμάτων της χώρας.

Η μέση ετήσια παραγωγή τα τελευταία χρόνια κυμαίνονταν στα 100 χιλιάδες ιχθύδια, παραγωγή που δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών εμπλουτισμού του Ασπροποτάμου, αλλά η δυναμικότητα του εκκολαπτηρίου που ανέρχονταν σε 300 χιλιάδες περίπου ιχθύδια, παραγωγή που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες εμπλουτισμού του Ασπροποτάμου και το υπόλοιπο θα μπορούσε να να διατεθεί για εμπλουτισμό ορεινών ρεμάτων διαφόρων περιοχών της Αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας.

Η αναβάθμιση και το πανεπιστήμιο

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της λειτουργίας του σταθμού αλλά και της αξιοποίησης του μοναδικού αυτού πλεονεκτήματος της περιοχής, η τότε Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη, απευθύνθηκε στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας και στο Δήμο Καλαμπάκας, στη διοικητική ευθύνη του οποίου ανήκει η περιοχή.

Η θετική απάντηση του Πανεπιστημίου δημιούργησε νέες προοπτικές για τον πεστροφογεννητικό σταθμό, καθώς με τη συμμετοχή του μπορούσε να συμβάλλει όχι μόνο στην εκπαίδευση των φοιτητών και την έρευνα αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής.

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012, στο χώρο του πεστροφογεννητικού σταθμού πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με επικεφαλής την κ. Γερακούδη , των εκπροσώπων του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος με επικεφαλής τον πρόεδρο του κ. Δημήτριο Βαφείδης και του Δήμου Καλαμπάκας με επικεφαλής τον τον τότε Δήμαρχο κ. Δημήτρη Σακελλαρίου , προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενο της συνεργασίας.
Σημειώνουμε επίσης ότι η κ. Γερακούδη ζήτησε τη χρηματοδότηση του πεστροφογεννητικού σταθμού και για τη λειτουργία αλλά και για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών επισκευής και συντήρησης, μέσω του Πράσινου Ταμείου και πέτυχε χρηματοδότηση 80.000 €.

Δυστυχώς σήμερα αυτό το στολίδι και πολύτιμο εργαλείο της περιοχής έκλεισε και θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να δώσουν εξηγήσεις για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη και το κυριότερο θα πρέπει να ενεργοποιηθούν για να μπορέσουν να επαναφέρουν σε λειτουργία το σταθμό πριν διαλυθεί λόγω της εγκατάλειψης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ