ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥ!

Καταγγέλλουμε την προκλητική και ακραία απόφαση της «αιωνόβιας» υπουργού πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να ανακαλέσει την άδεια χρήσης του κτιρίου που χρησιμοποιεί ως έδρα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), επειδή πραγματοποίησε εκδήλωση για το έγκλημα της Πύλου με τους εκατοντάδες αδικοχαμένους πρόσφυγες.

Με βάση δημοσίευμα του Γ. Παπαχρήστου στα ΝΕΑ, η υπουργός κάλεσε τα μέλη του Συλλόγου να εξηγήσουν «εντός 2 ημερών» γιατί παραχώρησαν το κτίριο για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης που μάλιστα έγινε με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του. Λίγες μέρες αργότερα, εν μέσω Αυγούστου, αποφασίστηκε η έξωση. Το κτίριο, παραχωρημένο από το 1982 από την Μ. Μερκούρη, έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για την προαγωγή των κοινωνικών, πολιτιστικών και ανθρωπιστικών σκοπών του συλλόγου και αποτελεί έναν πραγματικό πνεύμονα πολιτισμού, σε μια πόλη που εκβαρβαρίζεται από τις συνεχείς νεοφιλελεύθερες επιλογές και τη βία.

Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή συνιστά πράξη λογοκρισίας, επίδειξη ισχύος και μνημείο αυταρχισμού. Αποτελεί επίθεση στο δικαίωμα κριτικής και στην ελευθερία της πολιτικής και συνδικαλιστικής οργάνωσης. Με βάση την απόφαση το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, που πραγματοποιούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ή οι επιστημονικοί φορείς, πρέπει να μην αφορά περιστατικό με πολιτικές διαστάσεις και να μην λαμβάνει θέση που δεν εγκρίνει η κυβέρνηση!… Φαίνεται ότι όσα ακούστηκαν στην εκδήλωση για το πολύνεκρο ναυάγιο προσφύγων στη Μεσόγειο, που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, ανέδειξαν πολιτικές ευθύνες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο και αυτή είναι η κύρια αιτία της έξωσης.

Χαρακτήρισαν την εκδήλωση «πολιτική», λες και αυτό είναι κάτι μεμπτό, και, σε ένα κρεσέντο απανθρωπιάς, τη χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να ανακαλέσουν την παραχώρηση του κτηρίου προς τον ΣΕΑ. Όπως φαίνεται για την κυβέρνηση και τους υπουργούς της, δεν επιτρέπεται σε συλλόγους και σωματεία να κάνουν «πολιτικές» εκδηλώσεις, ούτε να παραχωρούν τα κτήρια τους για αυτές, εάν δεν έχουν την άδειά της. Πρόκειται για ένα σύλλογο με σημαντική συνεισφορά σε δράσεις για τον πολιτισμό και το κοινό καλό, κάτι που η Λίνα Μενδώνη δεν ανέχεται.

Παράλληλα, η υπουργός πολιτισμού επέλεξε να «ξεκαθαρίσει παλιούς λογαριασμούς» επιτιθέμενη στον Σύλλογο Αρχαιολόγων. Γιατί ο ΣΕΑ συγκρούστηκε μαζί της σε πλήθος θεμάτων, όπως η καταστροφή των αρχαίων της Βενιζέλου, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ, η συλλογή Στερν, ο βιαστής Λιγνάδης κλπ. Η αντίσταση στην εμπορευματοποίηση και το ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και η αναζήτηση δικαιοσύνης και ευθυνών για τα πολιτικά και πολιτιστικά εγκλήματα που διαπράττονται δεν αρέσουν στην υπουργό πολιτισμού.

Μέσα Αυγούστου, τόσο η απόφαση αυτή όσο και η προσπάθεια επιβολής λογοκρισίας και δημιουργίας ενός αυταρχικού πλαισίου όπου θα πρέπει να κινούνται οι εκδηλώσεις των σωματείων ώστε να υποτάσσονται στην κυβέρνηση, αποκαλύπτουν μια ολοκληρωτικού χαρακτήρα αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο αυτή επιθυμεί να λειτουργούν τα συνδικάτα, τα σωματεία οι επιστημονικοί σύλλογοι και λοιπές συλλογικότητες. Από τη στιγμή επίσης που για την κυβέρνηση και τη νεοφιλελεύθερη εγκληματική πολιτική της, αποτελεί στρατηγική επιλογή η διάλυση του δημόσιου τομέα και η παραχώρηση βασικών λειτουργιών του στο κεφάλαιο και σε διάφορους «φιλάνθρωπους» εφοπλιστές, δε θα μας παραξενέψει καθόλου αν το κτίριο «φιλέτο» δοθεί πεσκέσι σε κάποιο «επώνυμο» ίδρυμα για την περαιτέρω αξιοποίησή του με αγοραία κριτήρια.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ΣΕΑ και σε αυτή την μάχη του, εναντίον της κυβέρνησης της ΝΔ που πνίγει πρόσφυγες, αφήνει ναζί να δολοφονούν στην Νέα Φιλαδέλφεια, αφήνει να κατακαίγονται τα δάση και να χάνονται ζωές, να ανατινάζονται αποθήκες πυρομαχικών στην Αγχίαλο και με μεγάλο ζήλο ψηφίζει ρυθμίσεις για 16ωρη εργασία και μηδενικό ωράριο, σύνταξη στα 74 και ποινικοποιεί την πολιτική και συνδικαλιστική δράση.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία στην εκπαίδευση και ευρύτερα να συντονίσουμε τη δράσης μας και να συμμετέχουμε στις δράσεις και τις παρεμβάσεις που οργανώνει το Δ.Σ. του ΣΕΑ.

Καλούμε την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις καταδίκης της συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού ενάντια στην προσπάθεια έξωσης και λογοκρισίας του ΣΕΑ. Επίσης, καλούμε άτομα και συλλογικότητες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα εξαγγελθούν.

ΣΥΝΕΧΗΣ κι ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ για τις ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ, τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, τη ΜΟΡΦΩΣΗ και τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ!!!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ