ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

Πολίτες συνωστίζονται αυτές τις ημέρες έξω από τα αστυνομικά τμήματα για να ανανεώσουν τις ταυτότητες τους, και να αποφύγουν τις νέες με το… τσιπ, που θα κάνουν πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας, θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα έχουν διάρκεια ισχύος τα 10 έτη.

Σύμφωνα με τον Σκάι, μέχρι τον Αύγουστο του 2024 θα πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν αντικαταστήσει την παλαιού τύπου με το νέο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Ποια στοιχεία θα αναγράφει

Σύμφωνα με την «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 8200/0-297647/ 10.4.2018 κοινής υπουργικής απόφασης «Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών» (Β’ 1476)» που εκδόθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β 824/17.02.2023,

Στην εμπρόσθια όψη θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης και ο Αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN.

Στην οπίσθια όψη θα υπάρχουν το όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας), και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.

Στοιχεία που θα αποθηκεύει

Στις νέες ταυτότητες θα αποθηκεύονται τα βιομετρικά χαρακτηριστικά: ύψος και ηλεκτρονική υπογραφή.

Θα υπάρχει ηλεκτρονική υπογραφή για να γίνει πιο εύκολη η συναλλαγή με το Δημόσιο, ενώ δεν θα μπορεί εύκολα κάποιος να τις πλαστογραφήσει ή να τις παραχαράξει, όπως γίνεται τώρα με τις παλαιού τύπου ταυτότητες, καθώς θα υπάρχουν πολλά επίπεδα ασφαλείας.

Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία

Θα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ταυτοποίησης που θα σκανάρουν τις νέες ταυτότητα π.χ. σε αστυνομικά τμήματα και σε αεροδρόμια.

Δεν θα μπορεί κάποιος να εντοπίσει τη θέση μας, διότι δεν θα διαθέτουν σύστημα γεωποντισμού, λειτουργούν όπως ακριβώς και οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Τέλος, δεν θα υπάρχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε είναι κοντά στον κάτοχο είτε όχι!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ