Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΤΣΙΩΤΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ ΧΡ. ΔΕΛΛΑ

Ο Σύλλογος Βλατσιωτών Λάρισας, σε συνεργασία με τον Δήμο Εορδαίας και την Κοινότητα Βλάστης, πραγματοποίησε μουσικολογοτεχνική εκδήλωση -αφιέρωμα στον Βλατσιώτη μουσικοσυνθένη Χρ.Δέλλα στο κατάμεστο Μουσίκειο Παρθεναγωγείο της Βλάστης.

Στην υποδοχή και στον χαιρετισμό της, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αναστασία Πράπα , μιλώντας εκ μέρους του Δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά και του προέδρου της Κοινότητας Βλάστης Ιωάννη Τζιούμαρη, συνεχάρη τον Σύλλογο Βλατσιωτών Λάρισας για την πρωτοβουλία να τιμήσει τον άνθρωπο ο οποίος στο διάβα της ζωής του συνέδεσε τόσο τη μουσική, όσο και τη βιωματική του διαδρομή με τη Βλάστη. Τον μουσικοσυνθέτη, βιρτουόζο του βιολιού, καθηγητή του κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Χρήστο Δέλλα.

Χαιρετίζοντας την τιμητική εκδήλωση η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας κ. Γίτσα Τζαφέτα τόνισε μεταξύ άλλων: «Το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της Βλάστης και η αναγκαιότητα της συνέχισης της έρευνας και προβολής της τοπικής ιστορίας είναι ο σκοπός της σημερινής μας εκδήλωσης. Διασώζουμε άγνωστες σελίδες της τοπικής μας ιστορίας και αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή στους προγόνους μας. Ο Χρ.Δέλλας άφησε πίσω του ένα έργο άξιο θαυμασμού για τις επερχόμενες γενεές. Είναι χρέος μας να τον θυμόμαστε και να τον τιμούμε. Κι αυτό το χρέος εκπληρώνουμε σήμερα. Η επιλογή του δε να κατοικεί για πάντα στη Βλάστη αποδεικνύει την αγάπη του για τη γενέτειρά του. Αναπαύεται σ΄ένα κομμάτι γης της αγαπημένης του μικρής πατρίδας».

Στη συνέχεια η λογοτέχνης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρα Λάρισας και μέλος του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας Νέλλη Βασβατέκη με λόγο όμορφο, μεστό, παραστατικό, ντυμένο με αγάπη, προσέγγισε την εποχή και τα γεγονότα, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, που όπως είπε «αποτελεί έναν κρίκο της περίλαμπρης αλυσίδας των επιφανών ανδρών για τους οποίους όλοι οι Βλατσιώτες μπορούν να είναι υπερήφανοι».

Η ομιλήτρια ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Χρ.Δέλλας άντλησε από την παράδοση, χρησιμοποίησε ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της ελληνικής δημοτικής μουσικής την οποία είχε βιώσει στο χωριό του. Συνέθεσε βιωματικές μελωδίες με έντονο το άρωμα της παράδοσης ιδιαίτερα χρωματισμένο από το μακεδονικό τρόπο, δοσμένες με αγάπη και φαντασία.

Απλός, εκφραστικός, αληθινός, πήρε τους λαϊκούς ελληνικούς ρυθμούς και τους τύλιξε με τον ιστό της λόγιας μουσικής τέχνης. Η σύνθεση για τον Δέλλα ήταν ένα χρέος ζωής. Πήγαζε από βαθιές πηγές και ανέβλυζε αβίαστα χαρίζοντάς του το θείο δώρο της δημιουργίας. Με καθαρή ματιά είδε τα χρώματα της μακεδονικής γης και τα ζωγράφισε με νότες. Τα δάση, τα βουνά, τα πανηγύρια, τις χαρές και τις λύπες του κόσμου, πήρε τα ιστορικά γεγονότα και όλα τα ζύμωσε με τα δικά του βιώματα για να τα μεταπλάσει σε μουσική τέχνη με δημιουργία προσωπική.

Ο Μακεδόνας συνθέτης υπήρξε μια φωτεινή καλλιτεχνική φυσιογνωμία. Ανέπνευσε στα παιδικά του χρόνια τον αέρα της Βλάστης και τη δροσερή πνοή της γενέτειράς του μετέφερε στο μουσικό του έργο».

Στην ομιλία της κ. Βασβατέκη παρέμβαινε το μέλος της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου Κατερίνα Παλαιού παραθέτοντας με ιδιαίτερα εκφραστικό και ζωντανό τρόπο τις απόψεις σημαντικών καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων της εποχής του Χρ. Δέλλα.
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με συνθέσεις του Χρ.Δέλλα για βιολί και πιάνο από τη Δέσποινα Πατσίκα, εκπαιδευτικό και χορογράφο, διπλωματούχο πιάνου του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαϊδας και τη Μαρία Βασβατέκη, φοιτήτρια της Νομικής , πτυχιούχο βιολιού του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαϊδας, που συμμετέχει και στη Συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ερμηνεία τους ενθουσίασε, εντυπωσίασε και συγκίνησε το πολυπληθές ακροατήριο. Η αντιδήμαρχος παιδείας κ. Αναστασία Πράπα φανερά συγκινημένη συγχαίροντας και ευχαριστώντας τις δύο «κόρες της Βλάστης» δήλωσε πολύ υπερήφανη για τις δύο εξαιρετικές καλλιτέχνιδες αλλά και για το σημαντικό έργο που επιτελεί το Βαρβούτειο Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαϊδας.

Κλείνοντας την εκδήλωση η συντονίστρια , μέλος της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας Ευτυχία Κολοβέτσιου είπε: « Η πολύπλευρη μορφή του Χρ.Δέλλα δεν κλείνεται εύκολα σε λίγες σελίδες. ΄Όμως έστω και μέσα από τις λίγες σελίδες της παρουσίασης της κ. Νέλλης Βασβατέκη και από το αντιπροσωπευτικό δείγμα του μουσικού του έργου, μπορέσαμε να γνωρίσουμε τον καθηγητή, τον βιολιστή, τον συνθέτη αλλά και τον άνθρωπο Χρ.Δέλλα.

Η μεγάλη ανταπόκριση των συμπατριωτών μας στη σημερινή εκδήλωση μάς ενθαρρύνει στη συνέχιση των ερευνητικών μας αναζητήσεων». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου τον Μελά Γιαννιώτη, πρόεδρο του ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης .

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η βουλευτής Κοζάνης Καλιόπη Βέττα, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του Δήμου Εορδαίας Νικόλαος Φουρκιώτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βλάστης Γιάννης Τζιούμαρης, ο καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ, Ακαδημαϊκός Γιάννης Τζαφέτας, η πανεπιστημιακή καθηγήτρια Ελένη Γκίνου, οι πρόεδροι και τα μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων Βλατσιωτών. Η παρουσία που συγκίνησε ιδιαίτερα τους διοργανωτές ήταν του Μέλους της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και Διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Βορείου Ελλάδος Δημοσθένη Φωτειάδη, ο οποίος εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή πάνω στο έργο του Χρήστου Δέλλα.

΄Ολοι οι παριστάμενοι αποχώρησαν μαγεμένοι , συγκινημένοι και υπερήφανοι από μια εκδήλωση με υψηλότατο επίπεδο έκφρασης του λόγου, της μουσικής τέχνης, της ομορφιάς και της οργάνωσης. Από μια εκδήλωση που απέδωσε μια ξεχωριστή ποικιλία αποχρώσεων χάρη στον λόγο και τη μουσική, ζωντανεύοντας εικόνες του παρελθόντος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ