ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΑΝΝΩΝΑΣ

Επίτιμος Δημότης του Δήμου Κιλελέρ ο καθηγητής Δ. Μποσνάκης

Μία ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κιλελέρ, η τοπική κοινότητα Κραννώνα και η εφορεία αρχαιοτήτων Λάρισας, πραγματοποιήθηκε στην ομώνυμη τοπική κοινότητα του Δήμου Κιλελέρ.

Η εκδήλωση αφορούσε στην εξέλιξη των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κραννώνος καθώς και στην παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων από τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Δημήτρη Μποσνάκη.

Στην εισήγησή του ο καθηγητής επικεντρώθηκε στη σύνθεση των παλαιότερων και πρόσφατων ευρημάτων από την περιοχή και στην παρουσίαση των προοπτικών που ανοίγονται από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος για την αναβάθμιση και τη διασύνδεσή της με το υπόλοιπο πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Κιλελέρ. Αρχικά έκανε μία εισαγωγή για την ιστορική πορεία της πόλεως της αρχαίας Κραννώνος μέσα στις διάφορες περιόδους, στηριζόμενος σε ιστορικές και φιλολογικές πηγές αλλά και σε ιστορικά γεγονότα. Στη συνέχεια παρουσίασε τον τρόπο εργασίας της ανασκαφικής του ομάδας, τη μέθοδο της αρχαιολογικής έρευνας και την εξέλιξή της κατ’ έτος. Επισταμένως αναφέρθηκε στα αρχαιολογικά ευρήματα παρουσιάζοντας τα περισσότερο σημαντικά από αυτά όπως ειδώλια, αρχαία νομίσματα, οικιακά σκεύη, όπλα κ.λπ. Τέλος έκανε μια εκτενή αναφορά για το τι μπορεί να αναδείξει στο μέλλον η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία Κραννώνα.

Πριν από την έναρξη της ομιλίας του καθηγητή ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε τα εξής: ««Ο Δήμος Κιλελέρ, έχοντας ως βασική του προτεραιότητα την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού του αποθέματος συμβάλει και φέτος με όλες του τις δυνάμεις, όπως κάνει εδώ και πέντε χρόνια που άρχισε η συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κρήτης και την Εφορεία Κλασικών αρχαιοτήτων, στην ανάδειξη της Αρχαίας Κραννώνας. Βασικός στόχος του προγράμματος της ανασκαφής, εκτός όλων των άλλων, είναι να φέρει τους πολίτες σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά και να δημιουργήσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη γνώση για τον αρχαιολογικό χώρο. Γι’ αυτό και παρείχε στην ομάδα του κ. Μποσνάκη οτιδήποτε χρειάζεται για να έλθει σε πέρας αυτό το εγχείρημα. Συγχαίρω όλη την ανασκαφική ομάδα και ιδιαίτερα τον επικεφαλής της , εκ μέρους των πολιτών του Δήμου Κιλελέρ, για το σημαντικό έργο το οποίο προσφέρει και την διαβεβαιώ ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει την αρωγή της στην πολύτιμη προσπάθειά τους. Αυτό που διαπιστώνουμε, με τις επανειλημμένες επισκέψεις μας στον αρχαιολογικό χώρο μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Κι αυτό γιατί επιβεβαιώνεται κάθε φορά ότι η ομάδα της ανασκαφής είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, εργάζεται με πρόγραμμα και όραμα καθοδηγούμενη σωστά από τους εξαίρετους επιστήμονες τον καθηγητή Δημήτρη Μποσνάκη και την αρχαιολόγο διευθύντρια της ανασκαφής κα Στέλλα Κατακούτα. Είμαι πεπεισμένος ότι η συνεργασία της ομάδας των αρχαιολόγων με τους συνεργάτες μου στο Δήμο κι αυτήν την χρονιά, όπως και τις προηγούμενες, θα μας αποδώσει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα».

Πριν από την εκδήλωση προηγήθηκε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κραννώνας.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκε, από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Κραννώνος Κ. Τσιαγκλάνη, στο καθηγητή Μποσνάκη τιμητική πλακέτα. Να σημειωθεί ότι με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλελέρ ο Δημήτρης Μποσνάκης αναγορεύθηκε, για το σημαντικό του έργο, επίτιμος δημότης του Δήμου Κιλελέρ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ Αχ. Χατζούλης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Στ. Σδρόλια και η υπεύθυνη για την ανασκαφή, αρχαιολόγος Στ. Κατακούτα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπίλλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλελέρ Σ. Νταφόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αν. Ρεντζιάς, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αχ. Βαρδακούλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων Κιλελέρ και Λαρισαίων Σ. Καλέτσιος, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, Μ. Καμηλαράκη και Δ. Παπαποστόλου, η Γ.Γ. του Δήμου Κιλελέρ Β. Χλιάπη – Γκουνιαρούδη πρόεδροι και μέλη ΤΣ Κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ