ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ…

Του Τάσου Ψύρρα

Σήμερα μιας και είμαστε σε προεκλογική περίοδο καλό είναι να ασχοληθούμε εκτενέστερα με τα του οίκου μας. Και οίκος για τα δικά μας δεδομένα είναι ο Τύρναβος.

Για όλους μας που θα ψηφίσουμε θα πρέπει να καταλάβουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι συν αυτώ ότι μας ενδιαφέρουν τα προγράμματα και οι θέσεις. Μας ενδιαφέρουν άμεσα οι θέσεις των υποψηφίων δημάρχων όχι με φανφάρες και κενά λόγια για την καθημερινότητα και δεύτερον για το όραμα τι πόλη θέλουμε και τι σκεφτόμαστε γι’ αυτήν σε βάθος τουλάχιστον 25αετιας.

Σήμερα δεν θα μιλήσουμε λοιπόν για 31 πράγματα που θα μας άρεσε να ζήσουμε στον Τύρναβο αλλά για 62 απαιτήσεις. Αναφέρω 62 γιατί αφορούν 2 σκέλη στην πορεία του οποιοδήποτε συνδυασμού εκλεγεί.

Γι’ αυτό ο Δήμος μας πρέπει να ξεχωρίσει τις αρμοδιότητες του και τις πραγματοποιήσεις που μπορεί να κάνει.

Το πρώτο αφορά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ αλλά και την συντήρηση των υπαρχόντων δομών . Και αυτό είναι δουλειά των αντιδημάρχων να το πετύχουν, σε συνεργασία με το προσωπικό.

Το δεύτερο αφορά τον ίδιο τον δήμαρχο που θα πρέπει να έχει ΟΡΑΜΑ που θα το κοινοποιήσει και θα το μοιραστεί με τους πολίτες για την επόμενη τουλάχιστον 25ετια.

Πρέπει να βλέπει μακριά, να προτείνει ιδέες και να προσπαθεί να τις πετύχει.
Α, και κάτι άλλο, ο νέος δήμαρχος δεν πρέπει να απαξιώνει το έργο του προηγούμενου, αλλά να το συνεχίζει και να το βελτιώνει ,και παράλληλα να επιβάλλει και το δικό του όραμα που θα φέρει την υπογραφή του. Γιατί ο δήμαρχος δεν είναι απλά διεκπεραιωτής αλλά οραματιστής για ακόμη κάτι καλλίτερο.

Και αρχίζουμε με την καθημερινότητα.

Έχουμε πέντε αντιδημάρχους που αφορούν τους τομείς καθαριότητα, πράσινο,
κοινωνική πολιτική, γεωργία, πολιτισμό.

ΤΙ έχουμε πετύχει σε αυτά. ΤΙΠΟΤΑ.

Γι’ αυτό λοιπόν τα καταγράφουμε ώστε να μην χαθούν στην μετάφραση οι νέοι αντιδήμαρχοι

1.καθαριοτητα
Αύξηση κάδων σε κεντρικούς χώρους(πράσινοι, μπλε, καμπάνες γυαλιού , καφέ)
Κάδοι που να κλείνουν και να πλένονται καθημερινά ειδικά στο κέντρο της πόλης.
Κάδοι ατομικοί σε οικίες εκτός κέντρου με καθαρισμό από τους ίδιους τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.
Δημότες που να σέβονται το περιβάλλον και την πόλη. Συνεχής ενημέρωση από δήμο, περιβαλλοντολογική αγωγή με τα σχολεία,
Πρόστιμα σε όσους δεν πειθαρχούν-διαρκής ενημέρωση-Ανταποδοτικά τέλη.
Σεβασμός από μας τους πολίτες της περιουσίας του δήμου(όχι γκράφιτι κλπ.)
Καταγραφή και λύση των προβλημάτων άμεσα και γρήγορα σε κάθε γειτονιά
Επαναλειτουργία του προγράμματος novoville ώστε να επιτευχθεί άμεσα η ηλεκτρονική ενημέρωση των υπηρεσιών του δήμου από τους δημότες.
Καθαρισμός της παραποτάμιας ζώνης και Ενίσχυση με φωτισμό στις όχθες του ποταμού- και διαμόρφωση του παραποτάμιου χώρου.(κάτι που είχε γίνει στο παρελθόν)
Δημιουργία αξιοπρεπούς περιπατητικού χώρου για τους περιπατητές σε Τούμπα και Προφήτη Ηλία.
Δημιουργία ποδήλατοδρόμου μέχρι την Βρύση.

2.πρασινο και πάρκα
Βελτίωση των υδραυλικών συστημάτων για σωστό πότισμα
Κούρεμα- κλάδεμα και φύτευση νέων δένδρων προσαρμοσμένων στην κλιματική αλλαγή και στην οικονομία χρήσης νερού.
Ενίσχυση με κάδους στα πάρκα που θα καθαρίζονται συνεχώς γιατί το πάρκο είναι πολιτισμός και αποτελεί βιτρίνα της πόλης
Σωστός φωτισμός παντού (άμεση ανταπόκριση του Δήμου στο κάλεσμα των πολιτών για καμένες λάμπες. Γιατί οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά.

3.Πολιτισμός
Εμμανουηλειο μια πονεμένη ιστορία (Ανακατασκευή και όχι απαξίωση, επαναλειτουργία των κάτω αιθουσών για μικρές παρουσιάσεις και συνεδριάσεις)
Εκθετήριο έργων ζωγραφικής Δανιήλ. (Αλήθεια που βρίσκονται και πως φυλάσσονται οι πίνακες μετά την αναγκαστική απομάκρυνση από το Εμμανουηλειο που δεν ανακατασκευάστηκε.
Λατόμι η ντροπή της πόλης-ανακατασκευή και προστασία
Χαμάμ (Μια πρόταση να γίνει χώρος συνεδρίων διότι έχει μια εκπληκτική ακουστική )-αξιοποίηση του μικρού θεάτρου για μικρές εκδηλώσεις-δημοτικό αναψυκτήριο.
Μουσείο Καράσσου και χώρος μπροστά στο μουσείο για καλοκαιρινές εκδηλώσεις-επαναφορά του εξωτερικού κτιρίου. Δημιουργία αιθουσών που θα προωθούν ένα θέμα (σταμπωτά ,τσίπουρο, ούζο, καρναβάλι ,τοπική ιστορία ,Τυρναβιτες ζωγράφοι- αγορά έργων τους ,αίθουσα Αχιλλέα Τζάρτζανου.
Παλιό Δημαρχείο-βιβλιοθήκη (συνεργασία και ιδέες από βιβλιοθήκη Βέροιας.-δανειστική βιβλιοθήκη-χώρος προβολής σπάνιων χειρόγραφων.
Δημιουργία φορέα που να μπορεί να αξιοποιήσει τα τοπικά αρχεία και την δική μας ιστορία στα πρότυπα του γενικού αρχείου του κράτους, ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα για μελέτη από τον μελετητή και ερευνητή
Δημιουργία εκκλησιαστικού μουσείου σε εκκλησία της πόλης .Προτείνεται η Αγία Παρασκευή η ο Άγιος Νικόλαος
Καρναβάλι-Μπουρανι -η οικονομική ζωή της πόλης. (επιτέλους πρέπει να δημιουργηθεί φορέας για την αποκλειστική οργάνωση σε ετήσια βάση και όχι ευκαιριακά τις τελευταίες 50 μέρες με τα γνωστά απαξιωτικα αποτελέσματα.(καταστατικό λειτουργίας, διαφήμιση, χορηγοί, προγράμματα, αφίσα δημιουργικό, συναφείς εκδηλώσεις).
Η κουλτούρα του τσίπουρου και του ούζου– ιστορική καταγραφή, Γιορτή γευσιγνωσίας για το ώστε να αποκτήσει την θέση που του αξίζει στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Συνεργασία και πρόσκληση γευσιγνωστών και σεφ. καταγραφή παραδοσιακών φαγητών και πιτών του Τυρνάβου. Συνεργασία με οινοποιητικό συνεταιρισμό, οινοποιούς –
Συμμετοχή στις «ανοιχτές πόρτες» ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία της προβολής της πόλης όλων των οινοποιείων και του δήμου απαραίτητα.
Συνέδριο για την γλώσσα λόγω Τζάρτζανου (συνέχιση του επιστημονικού αυτού συνέδριου ανά διετία γιατί προσθέτει πρεστίζ στην πόλη.-αίθουσα στου Καράσσου με ότι έχει σχέση με την εκπαίδευση στην Ελλάδα, βιβλία-όπως στο μουσείο εκπαίδευσης στην Καλαμπάκα κλπ)
Θρησκευτικός τουρισμός (Μοναστήρι Προφήτη Ηλία, Αγια Άννα, επι μέρους επισκέψεις στις εκκλησίες της πόλης.
Ψηφιοποίηση των χώρων πολιτισμού στον Τύρναβο με QR CODE.
Τούμπα διαμόρφωση πολλαπλών χώρων εστίασης και διασκέδασης-πολυχωρος

Ο δήμαρχος θα έχει σαν στόχο την ανάδειξη brand name για την πόλη, την παραγωγή της και τους καρπούς της γης (όπως γίνεται με την Κρήτη)
Συμμετοχή με την ονοματοδοσία υποχρεωτικά ΤΥΡΝΑΒΟΣ-υποχρέωση όλων των παραγωγών του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα να αναφέρουν σε εμφανές σημείο την πόλη.

Αχλάδι και νέα πολιτική προώθησης του συγκεκριμένου προϊόντος. Δημιουργία φορέα .
Σκέψεις για δημοτικές επιχειρήσεις που θα εξυπηρετούν τον σύνολο
Δημοτικός περιστερώνας- Περιστεράδες και αξιοποίηση
Εργαστήριο δημιουργίας Πελλετ για ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών, αξιοποιώντας τα υλικά που προέρχονται από το κλάδεμα των χιλιάδων δένδρων
Πρόταση για δημιουργία χώρου καύσης νεκρών όπως Ριτσωννα (θα αφορά την Κεντρική Ελλάδα)
Ενοικίαση δημοτικών εκτάσεων σε εταιρείες αξιοποίησης φαρμακευτικής ινδικής κάνναβης
Δημιουργία φωτοβολταϊκου πάρκου για εξοικονόμηση ενέργειας(όπως έκανε ο δήμος Αγιας πρόσφατα )
Βρύση -προστασία ,καθαριότητα και διάσωση της περιουσίας του δημοτικού καταστήματος που ρημάζει τώρα, αλλά και αγκάλιασμα από το δήμο του φεστιβάλ Βρύσης που είναι μια κορυφαία και πετυχημένη εκδήλωση του καλοκαιριού).
Μάτι -0 χώρος που βγάζει μάτι με την αναξιοποίηση του. Μπορεί να δημιουργηθεί ο δρόμος του νερού (Βρύση, Μάτι, Γαλογαύρα -ντριστελες, Μπογιατζι) -και να παρουσιαστεί επίσημα η καραβίδα σαν μέρος του υγροβιότοπου και προστατευόμενο είδος.
Ποδηλατικοί αγώνες στο Λουσφακι-Mountain bike- διεθνής προβολή
Xάρτης με τα σημαντικότερα επισκέψιμα σημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής
Σεισμολογικό μουσείο (διεθνές επιστημονικό κύρος)
Παιδικές χαρές στο κέντρο της πόλης για να διευκολύνουν την επισκεψιμοτητα οικογενειών από άλλες περιοχές έστω και για το Σαββατοκύριακο.
Φιλαρμονική (πιο φιλική αντιμετώπιση και δημιουργία φυτώριου νέων που θα έχουν ενδιαφέρον για την μουσική
Μουσική σχολή
ΜΑΞΙΜ-δεν αρκούν μόνο οι μοκέτες για το θεαθήναι, αλλά πρέπει να γίνουν τα καμαρίνι που έχουν μούχλα, οι τουαλέτες που στάζουν,, ο χώρος του στούντιο ,η συνεχής καθαριότητα, αξιοποίηση φουαγιέ.
Τσιπουραδικα και Τύρναβος-πολιτιστική κληρονομιά.

4.αθλητισμος
Γήπεδα κι αθλητισμός- Το κεντρικό στάδιο χρήζει πολύ μεγαλύτερου σεβασμού και ειδικά οι τουαλέτες και τα αποδυτήρια. Θυμίζουν Ελλάδα του 1950.
Κλειστό γυμναστήριο-τουαλέτες εκδηλώσεις πανθεσσαλικών αγώνων και πανελλαδικών λόγω ομάδων βόλεϊ, μπάσκετ, πάλη.
Τουαλέτες λαϊκής αγοράς – πολιτισμός -βάψιμο πυλώνων λαϊκής αγοράς
Κολυμβητήριο- αλλαγή χρήσης και άλλου είδους αξιοποίηση
Πισίνα (νέα πολιτική-δημοτικό αναψυκτήριο, προώθηση και προβολή τοπικών οίνων, διαφήμιση, έναρξη και ώρες λειτουργίας )
Ιππικός τουρισμός- ορισμός διαδρομών για τουριστική αξιοποίηση-διαδρομές
Ποδηλατικός τουρισμός-διαδρομές
Πίστα για μηχανές ανωμάλου-eduro στο μπουγάζι-διαμόρφωση με προδιάγραφες για πανελλήνιους αγώνες
Ερασιτεχνικός αθλητισμός
Kινηματογραφικές προβολές -σε ΜΑΞΙΜ- καλοκαιρινός κινηματογράφος.

5.Οδικο και αγροτικό δίκτυο

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην απόλυτη αναγκαιότητα της καλλίτερης εξυπηρέτησης των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής. Αυτό αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα.
Τμήμα στο δήμο που θα είναι στελεχωμένο με άτομα που θα έχουν άμεση επαφή με τις Βρυξέλλες για την καλλίτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε συνεργασία με την περιφέρεια φυσικά, αλλά και των αγροτικών προϊόντων που θα μπορούν να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά,(Οινοποιείο Τυρνάβου, ΑΣΕΠΟΠ ,συνεταιρισμοί αγροτών ιδιώτες).

Εδώ θα είμαστε να σας παρακολουθούμε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ