1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Απόκοσμες εικόνες και ανείπωτη τραγωδία από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel». Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην Ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Δορυφορικά δεδομένα (NASA) δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει.

Σύμφωνα με την ομάδα PROMETHEUS: «Οι πρώτες εικόνες της Ελλάδας σήμερα χωρίς σύννεφα καταγράφουν τις πλημμυρισμένες περιοχές που είναι περίπου 1.000.000 στρέμματα, πιο ορατές στην πρασινωπή εικόνα που περιλαμβάνει υπέρυθρες καταγραφές».

Πέντε ποτάμια

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται πέντε ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό. Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

Όλοι αυτοί οι 4 συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

Οι ποταμοί φούσκωσαν από το μεγάλο ύψος βροχής, με τραγικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας (04-07/09/2023) καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί ως αποτέλεσμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» (17-20/09/2020).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ