ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Από τον Δήμο Κιλελέρ ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δικαιούνται επιχορηγήσεις επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Πιο συγκεκριμένα:

Α. Ιδιοκτήτες ακινήτων και νοικοκυριά δικαιούνται κρατική αρωγή, ως εξής:

Υλικές ζημιές

Δικαιούνται επιχορήγηση για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή / και την αντικατάσταση οικοσκευής.

Υποβολή αιτήσεων για την καταβολή των ενισχύσεων μπορεί να υποβάλει ο δικαιούχος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov.gr,

Το ύψος της ενίσχυσης για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία, ανάλογα με την καταγραφή της σοβαρότητας των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης

Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), ενώ για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες ανέρχεται στα 600 ευρώ για κύρια κατοικία. Αθροιστικά το ποσό των ενισχύσεων διαμορφώνεται από 2.600 ευρώ έως 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία.
Ειδικά για κατοικίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές προσδιορίζονται από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι ενισχύσεις ανέρχονται σε 6.600 ευρώ αθροιστικά, χωρίς να απαιτείται καταγραφή από τη ΓΔΑΕΦΚ. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα χωρία Νάματα, Σωτήριο, Αχίλλειο, Νίκη, Χάλκη, Αρμένιο, Καλαμάκι, και Κάμπος.

Β. Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες δικαιούνται κρατική αρωγή, ως εξής:

Υλικές ζημιές

Δικαιούνται επιχορήγηση για την αντιμετώπιση υλικών ζημιών, ίση με ποσοστό της ζημίας που θα εκτιμηθεί από τις επιτροπές κρατικής αρωγής, με τη συμμετοχή μέλους του ΕΛΓΑ.

Η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των πρόχειρων κατασκευών ποιμνιοστασίων, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων.

Η επιχορήγηση καλύπτει και τις ζημιές που θα καλύπτονται από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και τον ΕΛΓΑ.

Το πλαίσιο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΛΓΑ, μέσω των εκτιμήσεων των επιτροπών κρατικής αρωγής.

Οι ζημιές οι οποίες καλύπτονται από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ και Κ.Ο.Ε π.χ ζωικό κεφάλαιο, φυτική παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο, θα υποβάλλονται στα ΚΕΠ που Δήμου, τα οποία συνδράμουν για την ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, ως εξής:

-Για την Δημοτική Ενότητα Νίκαιας στο ΚΕΠ στη Νίκαια από 8.00-3.00 τηλ. 2410922421

-Για τη Δημοτική Ενότητα Πλατυκάμπου στο ΚΕΠ Πλατυκάμπου από 8.00-3.00 τηλ.2410972550

-Για τη Δημοτική Ενότητα Κρανώνα στο ΚΕΠ των Αγίων Αναργύρων από 8.00-3.00 τηλ. 2410751036

-Για τη Δημοτική Ενότητα Κιλελέρ , στο ΚΕΠ Κιλελέρ από 8.00-3.00 τηλ. 2410731647

-Για τη Δημοτική Ενότητα Αρμενίου στο ΚΕΠ Αρμενίου από 8.00-3.00 τηλ.2413505607

Η δήλωση γίνεται χωρίς καταβολή τελών εκτίμησης.
Καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημία στο χωράφι (υπό συγκομιδή παραγωγή π.χ βαμβακια, καλαμπόκια, ντομάτες, αμύγδαλα, φιστίκια και άλλα) δηλώνονται και από τους ανταποκριτές στο Παλιό Δημαρχείο Νίκαιας τηλ. 2410921214.

Γ. Οι επιχειρήσεις και οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες δικαιούνται κρατική αρωγή, ως εξής:

Υλικές ζημιές

Δικαιούνται επιχορήγηση για την αντιμετώπιση υλικών ζημιών, ίση με ποσοστό της ζημίας που θα εκτιμηθεί από τις επιτροπές κρατικής αρωγής που συστήνονται στην Περιφέρεια.

Η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα κ.λπ..

Το πλαίσιο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής (ΔΚΑ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αιτήσεις υποβάλλονται:

–Για την Π.Ε. Λάρισας, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κουμουνδούρου και Παπαναστασίου, πλατεία Ρήγα Φεραίου) από 8 π.μ. έως 2 μ.μ., κεντρική πτέρυγα, 1ος όροφος, τηλ. επικοινωνίας 2413 506383 και 2413 506100 ή στους οικείους δήμους οι οποίοι και τις προωθούν στις Π.Ε.

Επισημαίνεται ότι για λόγους υγιεινής και ασφάλειας οι επιχειρήσεις δύνανται να απομακρύνουν τα κατεστραμμένα από την πλημμύρα προϊόντα εφόσον τα καταγράψουν και διατηρήσουν αναλυτικό φωτογραφικό ή βιντεοληπτικό υλικό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ