ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΣΕ ΥΓΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεράστιες και πολύπλευρες είναι οι συνέπειες που αφήνει πίσω της η καταστροφική κακοκαιρία Daniel σε ολόκληρη τη Θεσσαλία αλλά και στη χώρα, αφού το βέβαιο είναι ότι θα επηρεάσει  σημαντικά την εθνική οικονομία.

Η κακοκαιρία πέραν των βιβλικών καταστροφών που προκάλεσε σε σπίτια, επιχειρήσεις, γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έχει φέρει τη Θεσσαλία αντιμέτωπη με μία υγειονομική κρίση αφού τα λασπόνερα μαζί με τα 50.000 περίπου νεκρά ζώα συνθέτουν ένα σκηνικό κινδύνου που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ασθένειες ταλαιπωρώντας τον πληθυσμό κυρίως στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Την ίδια ώρα το οδικό δίκτυο εθνικό και επαρχιακό σε όλη τη Θεσσαλία είναι υπό διάλυση με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η επικοινωνία τόσο στα όρια των νομών, όσο και στις διανομαρχιακές ή εθνικές οδικές αρτηρίες. Συνέπεια αυτών των κυκλοφοριακών προβλημάτων είναι οι ελλείψεις βασικών προϊόντων στην αγορά, ακόμη και έλλειψη τσιγάρων παρατηρείται!, η τροφοδοσία των καταστημάτων γίνεται σε πολλές περιπτώσεις με τεράστια αύξηση του μεταφορικού κόστους που αυτό θα έχει συνέπειες στην τσέπη των καταναλωτών, οι ελλείψεις σε φάρμακα οι οποίες στα όρια του νομού Λάρισας καλύπτονται με τη μεταφορά τους με τα βαριά οχήματα των δήμων και της πυροσβεστικής, ενώ τεράστια είναι και η ταλαιπωρία των ασθενών που χρειάζεται να προσεγγίσουν νοσοκομεία για διάφορες ιατρικές πράξεις που δεν παίρνουν αναβολή.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι η αδυναμία των δήμων να περισυλλέξουν τα απορρίμματα και να τα μεταφέρουν στο ΧΥΤΑ που δεν λειτουργεί αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα απορριμματοφόρα.

Τεράστιες ελλείψεις άρχισαν να εμφανίζονται σε αγροτικά προϊόντα με αποτέλεσμα αυτά τα ελάχιστα που υπάρχουν να πωλούνται πανάκριβα. Ελλείψεις υπάρχουν και θα γίνονται μεγαλύτερες σε γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα αφού η ελληνική κτηνοτροφία δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα με την απώλεια χιλιάδων ζώων, με τη μετακόμιση μεγάλων κοπαδιών για να σωθούν με την αδυναμία κανονικής σίτισης αυτών των κοπαδιών λόγω των καταστροφών των ζωοτροφών.

Φυσικά τεράστια είναι τα προβλήματα και στη βιοτεχνία – βιομηχανία με πολλές επιχειρήσεις να έχουν κλείσει λόγω ζημιών ενώ ακόμη και αυτές που δουλεύουν δεν μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους.

Δυστυχώς η εξέλιξη διαφαίνεται δυσοίωνη με την Ελλάδα να απειλείται από επισιτιστική κρίση, από βαθιά οικονομική ύφεση και από συνέπειες στην υγεία και την ηρεμία των πολιτών που θα είναι αναγκασμένοι να ζήσουν για μεγάλο διάστημα μακριά από τα σπίτια τους ή να ζουν σε περιοχές όπου λείπουν βασικές υποδομές και κυρίως το πόσιμο νερό, το ρεύμα, το τηλέφωνο.

Και επειδή ζούμε σε μία χώρα που μας έχει συνηθίσει να βλέπουμε πληγέντες πολίτες από φυσικές καταστροφές να περιμένουν πολλά χρόνια για να αποζημιωθούν και υποδομές να διορθώνονται με ρυθμούς χελώνας μάλλον θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση για να απαιτήσουμε άμεση επούλωση των πληγών, άμεσες και γρήγορες αποζημιώσεις των πληγέντων στο πραγματικό 100% της ζημιάς που υπέστησαν.

Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού ή αποδοχής κάποιων ελάχιστων χρημάτων ή pass, ως αντίδωρο για τις τεράστιες απώλειες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ