ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Πανθεσσαλική συγκέντρωση – διαδήλωση ενάντια στις πολιτικές που οδήγησαν στις φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές, αλλά και στο έγκλημα στα Τέμπη, διοργανώνουν σήμερα Κυριακή στις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας συλλογικότητες και ομάδες από ολόκληρη τη Θεσσαλία θέλοντας να στείλουν μήνυμα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές.

Τη συγκέντρωση διοργανώνουν το δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου, η Ανοικτή Συνέλευση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων και το Δίκτυο Αγώνα και Αλληλεγγύης Λάρισας.

Την κινητοποίηση στηρίζουν μεταξύ άλλων η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία, το ΝΑΚ και η Νεολαία Κομμουνιστική Ανανέωση και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση του ΝΑΡ και της ΚΑ, τονίζονται τα εξής:

«Η καταστροφή, που συμβαίνει στον Θεσσαλικό κάμπο αυτές τις μέρες, δεν αποτελεί ούτε «θεομηνία», ούτε «απρόβλεπτο φυσικό φαινόμενο». Οι τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους, ειδικά τους εργαζόμενους, τους φτωχο-μεσαίους αγρότες και τους μετανάστες εργάτες γης, έχουν ως αιτίες «ανθρώπων έργα». Όχι γενικά, αλλά πολύ συγκεκριμένα: Αποτελούν τραγική κατάληξη μιας μακροπρόθεσμης καταστροφικής λογικής της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που εστιάζει στην άμεση κερδοφορία, αδιαφορώντας για την εργαζόμενη πλειονότητα και το περιβάλλον. Αλλά και αποτέλεσμα άμεσων και διαχρονικών εγκληματικών πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων. Οι επιπτώσεις της καταστροφής θα κρατήσουν καιρό και δημιουργούν κινδύνους υγειονομικού και επισιτιστικού χαρακτήρα.

Αποτελεί πρόκληση να φορτώνει τα πάντα η κυβέρνηση στην κλιματική αλλαγή. Η ΝΔ, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, δεν θυμούνται την κλιματική καταστροφή όταν επιβάλλουν ένα αδηφάγο ενεργειακό και παραγωγικό μοντέλο κερδοφορίας ή όταν σχεδιάζουν νέες εξορύξεις ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) στις διεθνείς θάλασσες που βαφτίζουν ΑΟΖ. Αλλά και όταν υποστηρίζουν τη δραστήρια συμμετοχή της Ελλάδας στο πλευρό του ΝΑΤΟ στον Ουκρανικό πόλεμο, ο οποίος, μεταξύ των άλλων είναι πόλεμος για τον έλεγχο αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων και δρόμων μεταφοράς τους.

Το πόσο υποκριτική είναι αυτή η επιχειρηματολογία περί κλιματικής αλλαγής για την κυβέρνηση αλλά και σε όσους επικαλούνται την ανάγκη συμμόρφωσης με τις πολιτικές της ΕΕ όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτει και από την ιεράρχηση που υπάρχει στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα της ΕΕ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» για τη νέα προγραμματική περίοδο έως το 2027. Από ένα σύνολο 3,6 δισ. κοινοτικής και εθνικής συμμετοχής, μόλις 0,4 δισ. ή το 12% αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή και μάλιστα με τίτλο «δράσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Δηλαδή, μέτρα για να «προσαρμοστούμε» σε αυτήν και να τη «συνηθίσουμε»!

Όταν πριν 30 χρόνια υπήρξε στη Θεσσαλία φαινόμενο με χαμηλότερη ένταση, αλλά τα ίδια χαρακτηριστικά και όταν μόλις τρία χρόνια πριν συνέβη εκεί η καταστροφή του Ιανού, είχε πλέον ξεκάθαρα φανεί τι θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα. Αυτό προειδοποιούσαν άλλωστε πολλά πανεπιστήμια και ερευνητές, προτείνοντας άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. Αυτά δεν έγιναν ποτέ, πλην ορισμένων μικρής σημασίας αλλά τεράστιας αμοιβής που γέμισαν τις τσέπες μεγάλων εργολαβικών εταιρειών.

Οι επιπτώσεις από την καταστροφή στην Θεσσαλία είναι ιστορικής σημασίας για όλη την ελληνική κοινωνία. Τεράστιο τμήμα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καταστράφηκε για χρόνια, προκαλώντας ήδη φαινόμενα μαυραγοριτισμού.

Η προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων δεν χωράει στη λογική του σύγχρονου καπιταλισμού, που προτάσσει έργα όχι μόνο υψηλής κερδοφορίας στην κατασκευή, αλλά διαρκούς «ανταπόδοσης» με τη λειτουργία τους. Προηγείται ένας μεγάλος οδικός άξονας που γρήγορα και συνεχώς θα δίνει κέρδη (άμεσα ή έμμεσα) μετά την ολοκλήρωσή του, από ένα αντιπλημμυρικό έργο μεγάλης έκτασης. Το τελευταίο είναι πολυτέλεια που κανένας ιδιώτης ή κράτος που υπηρετεί δουλικά τους ιδιώτες δε θα στηρίξει. Το καπιταλιστικό κράτος και το κεφάλαιο δεν θέλoυν και δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στις πιο συχνές και έντονες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, ουσιαστικά έργα που αφορούν τις υποδομές στην Ελλάδα, σε ενέργεια, τρένα, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, νερό, διαχείριση αποβλήτων ή άλλων, μπορούν να γίνουν μόνο με την ύπαρξη οριζόντιων, σχεδιασμένων, δημόσιων δαπανών και λειτουργιών. Το τελευταίο προϋποθέτει την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να διαλύουν και τις ως τώρα ανεπαρκείς υποδομές, με τα τραγικά αποτελέσματα που είδαμε και στα Τέμπη με τα τρένα.

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, μέσω και της δράσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αντικαπιταλιστικών κινήσεων σε Δήμους και Περιφέρειες, στηρίζει τις άμεσες διεκδικήσεις για καθολική αποζημίωση των πληγέντων, προστασία εργασίας και υγείας εργαζομένων και αγροτών, αποκατάσταση δικτύων νερού και ρεύματος και άλλων. Άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι η εξασφάλιση κάθε δυνατού μέσου για την μικρομεσαία αγροτιά και τους κτηνοτρόφους για να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους (εξασφάλιση μηχανημάτων, εφοδίων, επιτάξεις και απαλλοτριώσεις ακαλλιέργητων εκτάσεων τραπεζών, εκκλησίας, μεγαλοϊδιοκτητών), η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και το πλαφόν-έλεγχος των τιμών των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε την ανάγκη να τεθεί από την αντικαπιταλιστική, κομμουνιστική αριστερά, αλλά και τις ευρύτερες μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, το θέμα της ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και συνολικά της εγκληματικής πολιτικής που θυσιάζει ανθρώπους και περιβάλλον στην κοντόθωρη λογική της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Βρισκόμαστε πλέον τρεις εβδομάδες μετά την καταστροφική καταιγίδα Daniels που έπνιξε τον Θεσσαλικό κάμπο. Παρόλα αυτά οι συνέπειες τις βρίσκονται ακόμα εδώ. Χαμένες ανθρώπινες ζωές και χιλιάδες ζώα νεκρά, άνθρωποι ξεσπιτωμένοι, σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις θαμμένα κάτω από τις λάσπες. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι μέρα με τη μέρα «θάβονται» και οι ευθύνες.

Οι ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και της κυβέρνησης στο κομμάτι τόσο της πρόληψης, όπου τα αντιπλημμυρικά έργα στην Καρδίτσα για παράδειγμα μετά τον Ιανό ακόμα τα…ψάχνουμε, όσο και της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδίου συντονισμού για την προετοιμασία ενός ακραίου φαινομένου που ήταν γνωστό μια εβδομάδα πριν (!).

Προφανώς βέβαια δεν είμαστε εκτός πραγματικότητας. Και ούτε πέφτουμε στην παγίδα του λαϊκισμού. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και φέρνει μαζί της ακραία φαινόμενα που ακόμα και με αποτελεσματική διαχείριση θα προκαλέσουν καταστροφές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κλιματική κρίση μπορεί γίνεται κάθε φορά η «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» που θα ξεπλένει τις σημαντικές πολιτικές ευθύνες. Βέβαια αυτό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει γίνει «ψωμοτύρι».

Πάντα φταίει κάποιος άλλος.

Ποτέ το «επιτελικό» μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί 4 χρόνια τώρα. Για εμάς η κλιματική κρίση και η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων που φέρνει και θα φέρει είναι η αφετηρία για μια εναλλακτική πολιτική που θα αποσκοπεί στην πρόληψη, με την κατασκευή και ορθή διαχείριση δικτύων και απαραίτητων έργων (πχ αντιπλημμυρικά έργα) αλλά και με μία αντίληψη σεβασμού και προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος, Μια τέτοια πολιτική αειφόρου ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ούτε από τους «γαλάζιους» εκλεκτούς της στην τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε από οποιοδήποτε που στον πυρήνα της πολιτικής του σκέψης και αντίληψης έχει ως παράδειγμα το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης.

Κλείνοντας λοιπόν, επειδή ακριβώς οι οποίες πολιτικές ευθύνες δεν πρέπει να θαφτούν, αλλά να διερευνηθούν ως το…κόκκαλο αλλά και επειδή η επιτελική ανεπάρκεια της κυβέρνησης όταν πρόκειται για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας ή προστασίας του περιβάλλοντος και της ιδιοκτησίας των Ελλήνων πολιτών δεν είναι η «κακιά στιγμή» αλλά επιλογή, στηρίζουμε κάθε φωνή που αναδεικνύει αυτές τις ευθύνες αλλά και τις παθογένειες του υπάρχοντος μοντέλου ανάπτυξης.

ι’ αυτό και καλούμε σε στήριξη της αυριανής Πανθεσσαλικής κινητοποίησης στην πόλη της Λάρισας, Κεντρική πλατεία στις 12:30, που καλούν δίκτυα και συλλογικότητες από τις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, της Καρδίτσας και των Τρικάλων (Δίκτυο Αλληλεγγύης & Αγώνα Καρδίτσας, Δίκτυο Αγώνα & Αλληλεγγύης Λάρισας, Συντονισμός συλλογικοτήτων Βόλου και ανοιχτή συνέλευση Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων) που έχουν βρεθεί αυτές τις ημέρες στην πρώτη γραμμή του πρωτοφανούς κύματος αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Προτάσσουμε πάντα την αλληλεγγύη, παλεύουμε πάντα για τη δικαιοσύνη!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ