Μ. ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

«Συνεχίζουμε με έργα και με πρόγραμμα για την ανάπτυξη της επαρχίας Φαρσάλων» τονίζει ο Δήμαρχος Φαρσάλων κι εκ νέου υποψήφιος, ως επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Φάρσαλα Ανάπτυξη», κ. Μάκης Εσκίογλου, αναφερόμενος στα τέσσερα χρόνια της θητείας που ολοκληρώνεται αλλά και στον σχεδιασμό της επόμενης πενταετίας.

Αναλυτικά:

Τα Φάρσαλα στο 2030

Το Σεπτέμβριο του 2019 αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Φαρσάλων, με τη στήριξη των συμπολιτών μας, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, όχι μόνο για τον τόπο μας, αλλά και για τη χώρα και τον πλανήτη.

Τα χρόνια που ακολούθησαν σημαδεύτηκαν από πρωτοφανείς προκλήσεις: Η πανδημία του COVID-19, η διεθνής πληθωριστική και ενεργειακή κρίση, που οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα προϊόντα, τις υπηρεσίες και το κόστος της καθημερινότητας, αλλά και μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα, που επηρέασαν τον τόπο μας ασύμμετρα, με έκταση και ένταση που δεν είχε ιστορικό προηγούμενο.

Ταυτόχρονα, σημαντικές μεταβολές καταγράφονται σε όλα τα επίπεδα: Από την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, έως τις εργασιακές σχέσεις, από τα νέα περιβαλλοντικά και κλιματικά δεδομένα έως τα θέματα δημόσιας υγείας, από την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων έως τα ζητήματα ασφάλειας.

Μεταβολές που ενδεχομένως να μας φαίνονται μακρινές και πώς συμβαίνουν κάπου μακριά από εμάς, σε διεθνή και εγχώρια συστήματα αποφάσεων. Αλλά αφορούν πρώτα τις πόλεις και τις κοινότητες, αφού εκδηλώνονται στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, και απαιτούν άμεσες και αποτελεσματικές απαντήσεις – σήμερα, και όχι αργότερα.

Ζούμε, χωρίς αμφιβολία, την αρχή μιας νέας εποχής μεγάλων αλλαγών, όπου η τεχνολογία, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οι νέες πιέσεις σε διεθνές επίπεδο και οι παλαιότερες και σύγχρονες προκλήσεις αλλάζουν τα πάντα από όσα γνωρίζαμε και θεωρούσαμε δεδομένα. Για την καθημερινότητά μας, για τον τόπο μας, για εμάς τους ίδιους.

Ακόμα και αν μας φαίνεται μακρινό, το 2030 ίσως να είναι σήμερα πιο κοντά μας απ’ ότι το 2018. Να χρειάζεται, σήμερα κιόλας, να πάρουμε αποφάσεις για το πώς θέλουμε να είναι ο τόπος μας το 2030 και για το πώς θα φτάσουμε εκεί.

Συνεχίζουμε με έργα

Οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές βρίσκουν τον τόπο μας να δοκιμάζεται ακόμα μία φορά από ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο. Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και τις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής, που καθίστανται μέρος της νέας κανονικότητας.

Προκλήσεις με επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα, που απαιτούν λύσεις και απαντήσεις άμεσα. Παράλληλα με τα επείγοντα ζητήματα, όμως, χρειάζεται και να συνομιλούμε διαρκώς με το μέλλον, να βλέπουμε πως ο Δήμος μας τοποθετείται σε αυτό, και να χαράσσουμε το μονοπάτι που οδηγεί εκεί.

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, κληθήκαμε να διοικήσουμε το Δήμο εν τω μέσω διαδοχικών κρίσεων και μέσα σε ένα κάθε άλλο παρά ευνοϊκό περιβάλλον. Με τις δυσκολίες που δημιουργούσε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, με πεπερασμένα μέσα, με σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας εδώ και χρόνια. Αλλά πάντοτε με γνώμονα την ανάπτυξη των Φαρσάλων, τη βελτίωση της καθημερινότητας, και την πρόοδο του τόπου μας.

Σαφώς υπήρξαν λάθη και αστοχίες, και δεν θα μετακυλήσουμε τις ευθύνες μας για αυτές. Σαφώς πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες δεν προχώρησαν με την αναμενόμενη ταχύτητα και πολλά προβλήματα του τόπου μας παραμένουν σε εκκρεμότητα. Και σαφώς δεν αποτελούν οι έκτακτες καταστάσεις που όλοι μας γνωρίσαμε και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, τη μόνη αιτία για αυτές.

Όλα, όμως, όσα καταφέραμε την περίοδο 2019 – 2023, όλα όσα σχεδιάσαμε και δρομολογήσαμε, ακόμα και όσα δεν έγιναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή έγιναν με πολλές καθυστερήσεις, μας έχουν κάνει πιο έμπειρους και ώριμους, πιο δυνατούς και αποτελεσματικούς.

Με μεγαλύτερη ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για να κάνουμε τα βήματα εκείνα που θα τοποθετήσουν το Δήμο Φαρσάλων στην πρώτη γραμμή της νέας εποχής που τώρα ξεκινά.

Ο Δήμος μας, ολόκληρη η περιοχή των Φαρσάλων και η τοπική κοινωνία καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ συντελούνται πρωτοφανείς μεταβολές.
Απέναντι στη νέα αυτή εποχή, δεν έχουμε την πολυτέλεια της απάθειας, της απουσίας ή της αδιαφορίας. Με αυτό το σκεπτικό, δίνουμε το παρών στις Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, διεκδικώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας.

Με το σχέδιο, την επιμονή, την προσήλωση, τα μέσα, αλλά και τους ανθρώπους εκείνους που θα εργαστούν προκειμένου να γίνουν όσα απαιτούνται σε πολλούς τομείς, αλλά και πολλά παραπάνω όπου είναι εφικτό.
Έχουμε συνείδηση πως κανένα σχέδιο δεν αρκεί από μόνο του για να αλλάξει τα πράγματα σε βάθος, εάν δεν συνοδεύεται από εμπιστοσύνη, συμμετοχή και συνεργασία. Από όλους και μεταξύ όλων, εντός και εκτός Δήμου.

Αλλά γνωρίζουμε και πως η εμπιστοσύνη, η συμμετοχή και η συνεργασία δεν είναι πάντοτε αυτονόητες, ούτε επιβάλλονται, ούτε χαρίζονται.

Αντίθετα, είναι ένα καθημερινό στοίχημα, που γίνεται πράξη με μεθοδικότητα, με υπομονή και με επιμονή.
Η νέα εποχή στο Δήμο Φαρσάλων απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αφού το διακύβευμα δεν είναι απλά και μόνο η καθημερινότητά μας, αλλά το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο συνδυασμός μας «Φάρσαλα Ανάπτυξη» συμμετέχει στις Δημοτικές Εκλογές, θέτοντας στην κρίση των συμπολιτών μας όσα κάναμε και όσα δρομολογήσαμε την προηγούμενη τετραετία και τις δεσμεύσεις και προτεραιότητές μας για την πενταετία 2024 – 2029.

Συνεχίζουμε με έργα, για μια νέα, πιο θετική και δυναμική πορεία για τα Φάρσαλα, την επαρχία και τους συμπολίτες μας.

1. Αναβαθμίζουμε το Δήμο, βελτιώνουμε την καθημερινότητα
Την περίοδο 2019 – 2023 υλοποιήθηκαν, ξεκίνησαν και δρομολογήθηκαν στο Δήμο Φαρσάλων έργα προϋπολογισμού άνω των 32 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση της εικόνας του Δήμου και της καθημερινότητας των πολιτών, για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος.

Μεταξύ αυτών:
• Έργα ανακατασκευής και βελτίωσης των οδοστρωμάτων στην πόλη και τα χωριά, ανακατασκευής και ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων στην πόλη και τα χωριά, καθώς και αποκατάστασης και βελτίωσης παλαιών κτιρίων.
• Αναβάθμιση του δικτύου δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες led και βελτίωση του φωτισμού σε επαρχιακές οδούς του Δήμου.
• Έργα αστικών αναπλάσεων σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, όπως πίσω από το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο, πίσω από το παλιό γήπεδο και στον περιφερειακό δρόμο.
• Παρεμβάσεις ενίσχυσης των πράσινων χώρων σε όλο το Δήμο, με εκτεταμένες φυτεύσεις σε κοινόχρηστους χώρους και δημιουργία νέων χώρων αναψυχής και βελτίωσης του μικροκλίματος.
• Έργα ολοκλήρωσης του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην πόλη και έργα βελτίωσης και αναβάθμισης του δικτύου αποχέτευσης όμβριων.
• Έργα ενεργειακής αναβάθμισης στο Δημαρχείο (ολοκληρώθηκε) και σε υποδομές του Δήμου (Δημοτικό Στάδιο, 1ου Γυμνάσιο – Λύκειο, 4ο Δημοτικό – Νηπιαγωγείο, Δημοτικό – Νηπιαγωγείο Βαμβακούς, αρδευτικές υποδομές – σε εξέλιξη).

Παράλληλα, ο Δήμος απέκτησε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, με την εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, καθώς και με τη διεξαγωγή Πανελληνίου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση της Κεντρικής πλατείας των Φαρσάλων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία ή κινητικά προβλήματα.

Για την προσεχή πενταετία, στις άμεσες προτεραιότητές μας βρίσκονται:

• Η κατασκευή των φραγμάτων στο Δίλοφο και το Ναρθάκι (συνολικού προϋπολογισμού 21,75 εκατ. ευρώ), για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος των Φαρσάλων.

• Η παρέμβαση για την αξιοποίηση του υπό υλοποίηση έργου του φράγματος της Σκοπιάς, ώστε να συμβάλλει στην επίλυση συνολικά του υδρευτικού προβλήματος.

• Η συνεχής διεκδίκηση σε όλα τα αρμόδια κέντρα εξουσίας για την επιτάχυνση της υλοποίησης του νέου δρόμου Φαρσάλων – Λάρισας, με εξασφάλιση των σχετικών πόρων ώστε να προχωρήσει το έργο απρόσκοπτα.

• Η υλοποίηση παρεμβάσεων στην πόλη, στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όπως οι ανακατασκευές παλαιών πεζοδρομίων και η δημιουργία νέων όπου δεν υφίστανται (κατά προτεραιότητα), οι «έξυπνες» διαβάσεις πεζών, και ο επανασχεδιασμός οδών και η ανακατασκευή οδοστρωμάτων προς βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

• Η αναβάθμιση των υποδομών φωτισμού σε χωριά και οικισμούς του Δήμου και η εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης και παρακολούθησης της ενεργειακής κατανάλωσης στο σύστημα δημοτικού φωτισμού.

• Η ενίσχυση του πράσινου σε όλη την έκταση του Δήμου, σε κοινόχρηστους χώρους, ο καθαρισμός και η διαρκής προστασία του αισθητικού άλσους Φαρσάλων, η διαρκής συντήρηση του αλσυλλίου στους Χαλκιάδες και άλλες συναφείς παρεμβάσεις.

• Η ενεργοποίηση της δυνατότητας δημιουργίας υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με τη συμμετοχή φορέων του Δήμου με στόχο την ενεργειακή μετάβαση του Δήμου, την εξοικονόμηση πόρων και τον ενεργειακό συμψηφισμό.

• Η αναβάθμιση των υποδομών συλλογής απορριμμάτων και ανακύκλωσης στην πόλη και τα χωριά του Δήμου, με εισαγωγή καφέ κάδων για χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων όπου είναι εφικτό, τοποθέτηση δικτύου κάδων ανακύκλωσης στα σχολεία με στόχο και την εκπαίδευση σε περιβαλλοντικά φιλικές συνήθειες, καθώς και την προμήθεια ειδικού μηχανήματος καθαρισμού για δημόσιους χώρους και κάδους.

• Ενίσχυση της ΔΕΥΑΦ και των υποδομών της, με την αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης με νέους, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης και την ελαχιστοποίηση των βλαβών, καθώς και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και ελαχιστοποίηση των απωλειών. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιωχθεί συνεργασία της ΔΕΥΑΦ με την ΕΥΔΑΠ για μεταφορά τεχνογνωσίας.

• Χωρισμός της πόλης των Φαρσάλων και των Δημοτικών Ενοτήτων σε ζώνες ύδρευσης για την αντιμετώπιση των διαρροών, και κατασκευή νέων δεξαμενών ύδρευσης στις τοπικές κοινότητες.

Θωρακίζουμε το Δήμο απέναντι σε κινδύνους

Τα περασμένα χρόνια αλλά δυστυχώς και τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Δήμος Φαρσάλων έχει πληγεί ασύμμετρα από ακραία φυσικά και καιρικά φαινόμενα, με εκτεταμένες επιπτώσεις. Η κλιματική κρίση και η μεταβολή των καιρικών και κλιματικών δεδομένων, σε συνδυασμό με την εδαφική μορφολογία της περιοχής, την καθιστούν ευάλωτη σε ακραία φαινόμενα. Παράλληλα, δημιουργούν την ανάγκη για μια συνολική επανεξέταση του τρόπου σχεδιασμού και εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών και άλλων προστατευτικών έργων, αφού τα έργα θα πρέπει να επιδεικνύουν υψηλή ανθεκτικότητα απέναντι σε ολοένα και πιο σφοδρά φαινόμενα.

Στον απόηχο δύο πρωτοφανών κακοκαιριών που έπληξαν το Δήμο και την επαρχία των Φαρσάλων, του «Ιανού» και του «Διομήδη», ο Δήμος Φαρσάλων προχώρησε στην εκτέλεση ενός πλέγματος έργων αποκατάστασης αξιοποιώντας την έκτακτη ενίσχυση από την Πολιτεία, πάντοτε εντός του πλαισίου των σχετικών νομοθετικών διατάξεων και υπουργικών αποφάσεων. Έργα αποκατάστασης των οδοστρωμάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου, αποκατάστασης δικτύων όμβριων και υδραυλικών υποδομών και αποκατάστασης κτιριακών υποδομών και τεχνικών έργων στην πόλη και τα χωριά, καθώς και συμπληρωματικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση αντιπλημμυρικών έργων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου.

Πέραν αυτών, ο Δήμος προχώρησε στην υλοποίηση έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση, όπως τα έργα διευθέτησης όμβριων στην είσοδο και την έξοδο της πόλης, και η διαμόρφωση κεντρικής αποστραγγιστικής τάφρου στο ύψος του Πολιτιστικού Κέντρου. Εκτός των αντιπλημμυρικών έργων, ο Δήμος προχώρησε σε εφαρμογή σχεδίων αντιπυρικής προστασίας για το αισθητικό άλσος των Φαρσάλων, και σε προσεισμικό έλεγχο κρίσιμων υποδομών, όπως τα σχολικά κτίρια του Δήμου.

Αυτά τα έργα αν και υλοποιήθηκαν με μέτρο τη σφοδρότητα των φαινομένων του «Ιανού», σε μεγάλο βαθμό κατάφεραν να αποσοβηθούν τα χειρότερα κατά τις πρόσφατες, πολλαπλάσιας ισχύος βροχοπτώσεις του «Daniel» και μετά του «Elias».

Ακόμα, αναγνωρίζοντας πως η κλιματική κρίση δημιουργεί νέες πιέσεις και προκλήσεις για τη θωράκιση και προσαρμογή του Δήμου, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και των κοινοτήτων, προχώρησε σε εκπόνηση σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής έως το 2050 για την επαρχία Φαρσάλων.

Με τα σημερινά δεδομένα, χρειάζονται να γίνονται πολλά περισσότερα προκειμένου ο τόπος μας να καταστεί πιο ανθεκτικός απέναντι σε φυσικούς κινδύνους. Οι γνωστές έως σήμερα τεχνικές προσεγγίσεις στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των έργων είναι ελάχιστης αποτελεσματικότητας απέναντι σε φαινόμενα τέτοιας έκτασης και έντασης. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι μια συνολικά νέα προσέγγιση για το πώς μπορούμε να θωρακίσουμε την πόλη και την επαρχία μας, η οποία απαιτεί γενναίες αποφάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, σε όλα τα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, στις προτεραιότητές μας για την περίοδο 2024 – 2029 εντάσσονται:

• Η ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα, ώστε να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό το Φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά. Ένα έργο που η Δημοτική Αρχή επανέφερε στο προσκήνιο από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας κατά την επίσκεψή του στα Φάρσαλα. Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης. Με την ολοκλήρωσή του, όχι μόνον να ενισχυθεί σημαντικά η αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Φαρσάλων, αλλά θα αλλάξει ο αναπτυξιακός και αειφορικός χάρτης της ευρύτερης περιοχής.

• Η διεκδίκηση χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών για μελέτη διαχείρισης των υδάτων και των κινδύνων πλημμύρας στη λεκάνη απορροής της επαρχίας Φαρσάλων, και μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου, ώστε στη βάση αυτή να επανασχεδιαστούν τα νέα έργα υποδομής. Θα πιέσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο, και σε όλες τις αρμόδιες αρχές, για τα παραπάνω.

• Η καθιέρωση παγίου προγράμματος καθαρισμού των φρεατίων σε κρίσιμα σημεία όλων των οικισμών της επαρχίας Φαρσάλων.

• Η άμεση υλοποίηση ελέγχων στατικότητας για όλα τα δημοτικά κτίρια και τις κρίσιμες υποδομές που συνδέουν το Δήμο, τα χωριά και τους οικισμούς.

• Ο τακτικός καθαρισμός περιμετρικά του αισθητικού άλσους Φαρσάλων, και η εκπόνηση μελέτης για την αποχέτευση των όμβριων υδάτων στον περιφερειακό δρόμο.

2. Στηρίζουμε την αναπτυξιακή διαδικασία στην πόλη και την επαρχία

Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, προκλήσεων και μετασχηματισμών που λαμβάνουν χώρα σε πολλαπλά επίπεδα, η τοπική οικονομική και παραγωγική βάση δέχεται πιέσεις και καλείται να αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Στο Δήμο Φαρσάλων οι παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες που κυριαρχούν, είναι η αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφία και η μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, ενώ συμπληρωματικό ρόλο έχουν το εμπόριο και οι υπηρεσίες.

Με γνώμονα την ενίσχυση και ανάδειξη των τομέων που συνιστούν για τον τόπο μας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, την τετραετία 2019 – 2023 προχωρήσαμε σε έργα για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, όπως οι παρεμβάσεις αγροτικής οδοποιίας σε όλη την έκταση του Δήμου, οι καθαρισμοί τάφρων σε περιοχές ευθύνης του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το (σε εξέλιξη) έργο διασύνδεσης μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων με το περιφερειακό και δημοτικό δίκτυο οδοποιίας του Δήμου Φαρσάλων. Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Δήμου, εκπονήθηκε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ώστε να υποβληθεί αίτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου για πρώτη φορά ο Χαλβάς Φαρσάλων, αυτό το μοναδικό και αναγνωρίσιμο τοπικό προϊόν, να κατοχυρωθεί ως Εγγυημένο Ιδιότυπο Παραδοσιακό προϊόν.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες εξελίξεις και ανακατατάξεις και πώς αυτές έρχονται να επηρεάσουν την παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα στην πόλη και την επαρχία των Φαρσάλων, προκύπτουν ως στρατηγικής σημασίας για το επόμενο διάστημα οι τρείς παρακάτω πρωτοβουλίες:
• Η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για την όλη περιοχή των Φαρσάλων, λαμβάνοντας υπόψη και τη μελέτη οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης του Δήμου Φαρσάλων που εκπονεί το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΠΕΕ).
• Η έναρξη ευρείας διαβούλευσης με όλους τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες για τη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής παρεμβάσεων σε όλα τα χωριά και τους οικισμούς της επαρχίας Φαρσάλων, με κοστολόγηση των αναγκών και προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων. Ώστε τα αναγκαία ανά περιοχή και χωριό έργα να δρομολογούνται προς υλοποίηση με διαφάνεια, ισορροπία και ρεαλισμό.
• Η συστηματική επιδίωξη για προσέλκυση περισσότερων πόρων από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ώστε να χρηματοδοτούνται κρίσιμες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με στόχο για διπλασιασμό των πόρων αυτών έως το 2028.
Και οι τρεις αυτές πρωτοβουλίες θα είναι στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας από την πρώτη κιόλας μέρα της νέας δημοτικής περιόδου, δρομολογώντας τις επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Παράλληλα, στο σχεδιασμό μας συμπεριλαμβάνονται:
• Η δρομολόγηση επαφών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διεκδίκηση τροποποίησης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να διαφυλάσσεται το αγροτικό εισόδημα μέσα από τα καλλιεργητικά δικαιώματα των Φαρσαλινών αγροτών, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιδράσεις στην πρωτογενή παραγωγή από τα πρόσφατα ακραία φαινόμενα.
• Η διεκδίκηση αυξημένης χρηματοδότησης για τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας και τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε κτηνοτροφικές μονάδες, και η εκπόνηση μελετών για νέα έργα αγροτικών υποδομών.
• Η στήριξη και ανάδειξη τοπικών προϊόντων με ιδιαίτερη δυναμική στην αγορά, όπως τα όσπρια Φαρσάλων και το μέλι.
• Η διαμόρφωση στρατηγικής ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής, με αξιοποίηση περιβαλλοντικά ορθών και αειφόρων πρακτικών, αλλά και της σύγχρονης τεχνολογίας. Με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην υιοθέτηση εφαρμογών και συστημάτων άμεσης παρακολούθησης των κλιματικών – καιρικών δεδομένων στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τη συχνότητα ποτίσματος που απαιτείται κ.α., μέσα από το κινητό τηλέφωνο του κάθε αγρότη – παραγωγού.
• Διασύνδεση με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για την ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών της περιοχής σχετικά με θέματα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών και των μεθόδων παραγωγής.

3. Αναδεικνύουμε την πολιτιστική δυναμική των Φαρσάλων
Τα Φάρσαλα είναι μια από τις αρχαιότερες και πλέον γνωστές περιοχές στη χώρα, με πλούσια ιστορία που ξεκινάει από την Αρχαία Ελλάδα και φτάνει στη σύγχρονη εποχή, και με έντονο αποτύπωμα στο πέρασμα του χρόνου. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ταυτότητα του τόπου μας είναι η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του, που αποτελεί και πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και εξωστρέφειας για αυτόν.
Την τετραετία 2019 – 2023 θέσαμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ανάδειξης και της αναγνωρισιμότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς των Φαρσάλων, ως στοιχείο ενίσχυσης της εξωστρέφειας και αναβάθμισης των προοπτικών της περιοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση, υλοποιήσαμε ένα εύρος έργων και δράσεων, μερικές μόνο από τις οποίες ήταν:
• Η αναμόρφωση του Πύργου Καραμίχου σε Κέντρο Ψηφιακής Φωτογραφίας της Νεότερης Ιστορίας των Φαρσάλων, ένα μουσείο κόσμημα για την πόλη μας. Ο Δήμος, συμμετέχοντας στην Επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων για την επανάσταση του 1821 , εξασφάλισε χρηματοδότηση για ανάπλαση του εξωτερικού χώρου με πλακόστρωτο και φωτισμό, αναβαθμίζοντας συνολικά την περιοχή.
• Η αποκατάσταση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων και η χρήση του ως χώρου έκθεσης της Αρχαιολογικής Συλλογής Φαρσάλων (Μουσείο), και η ανάπλαση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου της τοπικής κοινότητας Αμπελιάς και η χρήση του ως πολιτιστικού κέντρου (σε εξέλιξη).
• Η αποκατάσταση και η αναστήλωση της βυζαντινής εκκλησίας της Υπαπαντής στο Θετίδιο Φαρσάλων, που θα υλοποιηθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως και της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στη Ζωοδόχο Πηγή Φαρσάλων.
• Η συνέχεια των ανασκαφών στη Σκοτούσσα και το Ναρθάκι με Ιταλούς και Καναδούς αρχαιολόγους, με βελτιωμένες υποδομές που χρησιμοποιούν οι ξένες αποστολές.
• Η ενδυνάμωση της επικοινωνιακής εξωστρέφειας, όπως π.χ. η φιλοξενία της εκπομπής «από Τόπο σε Τόπο…», που πρόβαλλε την ιστορία και τις δυνατότητες των Φαρσάλων σε ολόκληρη τη χώρα.
• Η συμμετοχή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, μέσω ειδικών δρώμενων που ανέδειξαν το ιστορικό υπόβαθρο της πόλης των Φαρσάλων στο διάβα του χρόνου, καθώς και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.
• Η καθιέρωση νέων πολιτιστικών δρώμενων για την πόλη και την επαρχία μας, που αναδεικνύουν τον φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό της πλούτο, όπως η Γιορτή της Άνοιξης, η Γιορτή Νεολαίας, και ο αγώνας δρόμου 16.000 μέτρων «Μυρμιδόνων Άθλος».
Σε αντίστοιχη κατεύθυνση σκοπεύουμε να κινηθούμε και την προσεχή πενταετία, με ακόμα περισσότερα έργα και δράσεις ενίσχυσης και ανάδειξης της πολιτιστικής αξίας και δυναμικής των Φαρσάλων, όπως ενδεικτικά:
• Η λειτουργία στο αναστηλωμένο 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων του πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου της περιοχής, όπου θα στεγαστούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί της όλης περιοχής.
• Η δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης στο ισόγειο του ιστορικού Δημαρχείου στη Βαμβακού, και Αναγνωστηρίου στο ισόγειο του Πύργου Δεληδημητρίου, όπου θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και επισκέπτες, με πολλαπλάσια οφέλη για την πόλη.
• Πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου τείχους των Φαρσάλων και η εκπόνηση μελέτης για την ασφαλή πρόσβαση σε αυτό.
• H ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας, με δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου προσβάσιμου μέσω σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών (από smartphones, tablets κ.α.).
• Η ανάπτυξη αρχαιολογικών και πολιτιστικών διαδρομών, που συνδέουν σημεία υψηλής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, με τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σε σχέση με την πλούσια ιστορία της γενέθλιας γης του ομηρικού ήρωα Αχιλλέα, αξιοποίηση εφαρμογών ψηφιακής και εικονικής περιήγησης κ.α.
• Η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη την επαρχία και η στήριξη των αθλητικών σωματείων.

4. Δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας
Ο Δήμος Φαρσάλων στέκεται δίπλα σε κάθε πολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη, μέσα από ένα πλέγμα υπηρεσιών που παρέχονται με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα. Η ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του Δήμου αποτελεί ταυτόχρονα διαρκή επιδίωξη, ώστε η συγκεκριμένη διάσταση της λειτουργίας του Δήμου να ασκείται κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο.
Κατά την τετραετία 2019 – 2023, υλοποιήσαμε ένα εύρος δράσεων στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων:
• Η ενδυνάμωση της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου Φαρσάλων που εξυπηρετεί 100 οικογένειες ετησίως και η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας με περισσότερους από 1.800 ωφελούμενους κάθε χρόνο.
• Η υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που παρέχει στήριξη σε 112 μέλη, του προγράμματος επισιτιστικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας που στηρίζει χιλιάδες συμπολίτες μας και η στήριξη ευπαθών οικογενειών της περιοχής με την παροχή των απαραίτητων αγαθών στις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
• Η στήριξη νέων και εργαζόμενων οικογενειών με τη λειτουργία 4 Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης – ΚΔΑΠ με συνεχείς δράσεις όλη τη διάρκεια του έτους, σε συνδυασμό με την ανακατασκευή της στέγης στο ΚΔΑΠ Ρευματιάς, τη λειτουργία του παιδικού σταθμού «Το Πάρκο της Χαράς» (με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ) και την σε εξέλιξη δημιουργία βρεφικού σταθμού για παιδιά από 2 μηνών έως 2,5 ετών.
• Η συνεχής λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας και η συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» στην υλοποίηση παρεμβάσεων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην περιοχή των Φαρσάλων, με άμεση παροχή υπηρεσιών στα άτομα με ανάγκη.
Συνεχίζουμε την πενταετία 2024 – 2028, με ακόμα περισσότερες δράσεις και μέτρα για τη στήριξη των συμπολιτών μας, όπως:
• Η επανεξέταση στον προϋπολογισμό του 2024 της πολιτικής των δημοτικών τελών και επιβαρύνσεων, ώστε να ελαφρυνθούν οικονομικά συμπολίτες μας και τα οφέλη της χρηστής οικονομικής διαχείρισης να επιστρέφουν στην κοινωνία.
• Η αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων και εργαλείων για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στο Δήμο Φαρσάλων με προτεραιότητα στους κοινωνικά ευάλωτους και τις μεγαλύτερες ηλικίες.
• Η καθιέρωση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων υγείας για όλες τις ηλικιακές ομάδες του Δήμου Φαρσάλων.
• Η δημιουργία συμβουλευτικού σταθμού για την άνοια, και για την ενδοοικογενειακή βία.
• Η αύξηση των βιωματικών δράσεων για τα σχολεία, με θέματα για τη σχολική και κοινωνική ζωή, για τη σχέση με τη φύση και την άσκηση, για τον πολιτισμό και τις τέχνες, αλλά και την αντιμετώπιση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ