ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΔΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Β. ΖΙΑΚΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών δίνοντας την ευκαιρία να επικεντρωθεί η προσοχή όλων στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές.

«Οι δάσκαλοι είναι στήριγμα της ζωής», σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ποιητή Μένανδρο. «Είναι αυτοί που δίνουν καλή εκπαίδευση στα παιδιά», όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης, «γι΄ αυτό και πρέπει να τιμώνται περισσότερο από εκείνους που τα γέννησαν, γιατί οι γονείς τους έδωσαν μόνο τη ζωή, οι παιδαγωγοί όμως την ικανότητα να ζουν καλά».

Ο ρόλος μας δύσκολος και πολυσύνθετος. Καλούμαστε όχι απλά να γίνουμε μεταλαμπαδευτές της γνώσης αλλά να γαλουχήσουμε τους μαθητές με ανθρωπιστικές αξίες και ιδανικά και να εφοδιάσουμε τα παιδιά μας με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν με, όχι παραπάνω, από πέντε ή έξι ανθρώπους να τους θυμούνται, οι δάσκαλοι έχουμε εκατοντάδες ανθρώπους, τους μαθητές μας, οι οποίοι θα μας θυμούνται για όλη τους τη ζωή.

O Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει ότι απόδειξη της αρίστης διδασκαλίας είναι το να παρέχει, σε όλες τις παραινέσεις, ο διδάσκαλος τον εαυτό του ως παράδειγμα. Και αυτό για εμάς χρειάζεται να αποτελέσει έμβλημα ζωής.

Οι ίδιοι οι Εκπαιδευτικοί, επομένως, έχουμε την ευθύνη για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ευνοϊκού περιβάλλοντος, για την προκοπή των παιδιών μας. Μπορούμε και πρέπει να χρησιμεύουμε ως ισχυρό μοντέλο ανεκτικότητας, πρότυπο καλού πολίτη και αλληλεγγύης σε όσους βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Έναν ρόλο που ελπίζω ότι όλοι μας θα ασπαστούμε.

Αισθάνομαι, τέλος, σ΄ αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές μέρες που διανύουμε στην περιοχή μας, την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά, που αγωνίζεστε, προσπαθείτε και έχετε αναλάβει παράλληλα με το χρέος της μόρφωσης, της διάπλασης και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας και τη στήριξη των μαθητών μας που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ