Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Γράφει ο Γιώργος Σακούτσιος, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης-Πρωτογενούς Τομέα Δήμου Τυρνάβου, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Τυρνάβου

Όταν το 2019 έβαζα υποψηφιότητα για πρώτη φορά με τον συνδυασμό «Νέα Δημοτική Κίνηση Τυρνάβου» με επικεφαλής τον Γιάννη Κόκουρα, ήμουν αποφασισμένος να αξιοποιήσω τις γνώσεις και την «προϋπηρεσία» μου στα κοινά, βάζοντας τη δική μου προσωπική σφραγίδα μέσα από έργα και πράξεις. Στόχος μου ήταν να συμβάλλω στη δημιουργία ενός Δήμου με προοπτική, που θα φροντίζει για τους πολίτες του και θα αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους επισκέπτες του.

Ως δραστήριο μέλος της τοπικής κοινωνίας, με συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα αλλά κυρίως ως ενεργός, επαγγελματίας αγρότης εδώ και χρόνια μέσα από το συνεταιριστικό κίνημα, αλλά και όντας μέλος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού και της ΔΗΜΤΟ Τυρνάβου,  είχα την αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι μπορώ πράγματι να προσφέρω στον τόπο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, θέτω και πάλι υποψηφιότητα έχοντας το προνόμιο να μπορώ να κοιτάζω τους συμπολίτες μου στα μάτια και έχοντας να παρουσιάσω ουσιαστικό έργο. Είχα την τιμή να μου ανατεθούν από τον Δήμαρχο δύο κομβικές θέσεις, αυτή του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων αλλά και του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Τομέα. Και τους δύο ρόλους, τους αποδέχθηκα ως τιμή, αλλά και ως ευκαιρίες για να προσφέρω και συμβάλω ώστε να πάει ο Τύρναβος μπροστά.

Είμαι πεπεισμένος ότι η συλλογική δουλειά που έγινε και η προσπάθεια πολλών ανθρώπων και στους δύο τομείς είναι σήμερα ξεκάθαρα ορατή στους συμπολίτες μου. Οι αγρότες του Δήμου, ενισχύθηκαν με 7.000.000 €, ένα ποσό που καλύπτει  περισσότερο από 80% των πληγεισών καλλιεργειών. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο εξαιρετικός συντονισμός μας με όλους τους Συνεταιρισμούς: τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, τον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατανουλίων «ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατανουλίων, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Αργισσα», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δένδρων «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δαμασίου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Αργυροπουλίου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δελερίων, τον Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελώνα, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την συνολική συνεργασία μας αυτά τα χρόνια.

Μια σημαντική παρέμβαση μας αποτέλεσε η επισκευή και η ανάληψη της ευθύνης χρήσης των υπαρχόντων μετεωρολογικών σταθμών, αποκτώντας τη δυνατότητα να προσφέρουμε ακριβή πληροφόρηση και στο σωστό χρονικό σημείο στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας. Μια υπηρεσία εξαιρετικά σημαντική για τους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Αλλά και μια προσπάθεια που συνεχίζεται με τη δρομολόγηση κατασκευής 16 επιπλέον σταθμών, μέσα από το πρόγραμμα “Smart Cities”. Σε αυτό το πλαίσιο, η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των κτηνοτρόφων στις περιοχές του Αμπελώνα, του Βρυοτόπου και των Πλατανουλίων έδωσε τη δυνατότητα να προστατευθούν τα κοπάδια από την επερχόμενη πλημμύρα, προσφέροντας αποτελεσματική βοήθεια.

Αξίζει δε να σημειωθεί και η άμεση ενίσχυση των πλημμυροπαθών κτηνοτρόφων, από την επόμενη κιόλας μέρα, μέσα από την παροχή νερού, έργα αγροτικής οδοποιίας καθώς και με ζωοτροφές, απευθείας από τον Δήμο.

Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Στο κομμάτι της αγροτικής οδοποιίας, συντονίσαμε τις απαραίτητες ενέργειες και τρέξαμε τις διαδικασίες για τη συντήρηση και την επισκευή της. Δώσαμε ιδιαίτερη προτεραιότητα στα έργα υποδομών που στηρίζουν στην ουσία και την καθημερινότητα των αγροτών μας. Προχωρήσαμε στην ασφαλτόστρωση 21 χιλιομέτρων ενώ έχουμε ήδη ετοιμάσει τη μελέτη για ακόμη 10 χιλιόμετρα. Επισκευάσαμε και συντηρήσαμε πομώνες που δε λειτουργούσαν επί σειρά ετών, διευκολύνοντας το έργο των αγροτών της περιοχής. Στο Αργυροπούλι αντικαταστήσαμε τις αρδευτικές γεωτρήσεις και προχωρήσαμε στη ανόρυξη νέας γεώτρησης στο Βοτανοχώρι.

Θέλω να σταθώ και στη προσπάθεια που έγινε, δίπλα στους αμβυκούχους του Δήμου μας, που τα 3 πρώτα χρόνια απόσταζαν με δικές μας ενέργειες και παρεμβάσεις, ενώ πλέον, από πέρυσι αποστάζουν σύμφωνα την νέα νομοθεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η τελευταία τετραετία μου έδωσε την ευκαιρία -χάρη στην στήριξη των συμπολιτών μας και την εμπιστοσύνη του Γιάννη του Κόκουρα- να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις και τον ενθουσιασμό μου στα κοινά του τόπου και κυρίως στον πρωτογενή τομέα, στον οποίο είμαι υπερήφανος που ανήκω! Είμαι βέβαιος πως οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίζονται, καθώς ήταν ουσιαστικές και γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι συνέβαλαν στην αντιμετώπιση ζητημάτων και την ικανοποίηση αναγκών των αγροτών, των κτηνοτρόφων, αλλά και ευρύτερα των πολιτών του Δήμου Τυρνάβου.

Μεγαλύτερη είναι όμως η βεβαιότητά μου, πως αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2019 θα έχει και συνέχεια! Την ερχόμενη Κυριακή, οι Τυρναβίτισσες και οι Τυρναβίτες πολίτες θα δώσουν στον συνδυασμό μας το «πράσινο φως» να συνεχίσουμε να προσφέρουμε, να παρεμβαίνουμε και να δίνουμε λύσεις στα ζητήματα της καθημερινότητας. Θα μας εμπιστευτούν και πάλι για να συνεχίσουμε να υλοποιούμε το σχέδιό μας, αποτελεσματικά και στοχευμένα.

Αισιοδοξώ ότι οι συμπολίτες μας θα αποφασίσουν ότι κι εγώ αξίζει να εξακολουθώ να είμαι μέρος της συνέχισης αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Ακόμη πιο έμπειρος, με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα. Για τον Τύρναβο και τον Πρωτογενή Τομέα που θρέφει τον τόπο μας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ