Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 303ου ΠΕΒ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε νέα ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Δένδια προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, για την ανάγκη απομάκρυνσης αμιάντου από τις εγκαταστάσεις και την αναβάθμιση του 303ου ΠΕΒ που εδρεύει στη Λάρισα, αλλά και στην ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των ποσών που διατίθενται ανά εργαζόμενο τεχνίτη για την αγορά Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στο κείμενο της ερώτησής της:

«Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ – ΓΕΣ ν. Λάρισας καταγγέλλει ότι στις 26/9/2023 στην πλατφόρμα της ‘’Διαύγειας’’ αναρτήθηκε η δεύτερη διάθεση πιστώσεων, μέσα στο 2023, για την αγορά ΜΑΠ από το προσωπικό των Στρατιωτικών Εργοστασίων της χώρας. Με δικαιολογημένη οργή διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι το ποσό που διατέθηκε για το 303 ΠΕΒ σε ετήσια βάση ανήλθε συνολικά στα πεντακόσια (600) ευρώ (!), όταν όπως τονίζεται, θα απαιτούνταν τουλάχιστον 45.000 ευρώ ανά έτος.

Το ποσό αυτό, μάλιστα, κρίνεται αναγκαίο, γιατί το προσωπικό του εν λόγω στρατιωτικού εργοστασίου καλείται να εργαστεί κάτω από 10.000 m2 καρκινογόνων αμιαντοσκεπών, σε ανακατασκευές – επισκευές τροχοφόρων και τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς και στην παραγωγή συσσωρευτών μόλυβδου, με πολλαπλούς κινδύνους για την ασφάλεια, την υγεία και τη σωματική του ακεραιότητα, γεγονός που κάνει επιτακτική ανάγκη την παροχή προστασίας σε όλους τους τεχνίτες.

• Όπως, ωστόσο, διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι, αν το παραπάνω ποσό κατανεμηθεί στο σύνολο του τεχνικού προσωπικού του Εργοστασίου, αντιστοιχούν 2 ευρώ περίπου (!) στον κάθε τεχνίτη για αγορά ατομικής προστασίας, γεγονός που προκαλεί το κοινό αίσθημα των εργαζομένων και αποτελεί ξεκάθαρα εμπαιγμό και κοροϊδία, καθώς οι σχετικές ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, όσο και επιτακτικές, με την Ευαγγελία Λιακούλη να επισημαίνει: «..δεδομένου ότι οι προκάτοχοί σας –κ. υπουργέ- στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ τόσο στις γραπτές, όσο και στις επίκαιρες ερωτήσεις μου, απάντησαν με ασάφειες και γενικολογίες, στο κρίσιμο ζήτημα της απομάκρυνσης του καρκινογόνου αμιάντου από το 303 ΠΕΒ Λάρισας, αλλά και επειδή και η φετινή κατανομή πιστώσεων για ΜΑΠ στο 303 ΠΕΒ Λάρισας αντιστοιχεί κατ’ ουσία σε εμπαιγμό των εργαζομένων τεχνιτών, προκαλώντας δικαιολογημένα την οργή τους, αφού καλούνται να αγοράσουν με ίδιους πόρους τα απαραίτητα μέσα προστασίας τους, καθώς και τον ιματισμό εργασίας τους, με τους ήδη πενιχρούς μισθούς τους, σας ρωτώ :
• είναι σε γνώση σας τα παραπάνω και αν προτίθεστε να διαθέσετε άμεσα και χωρίς διακρίσεις τις απαραίτητες πιστώσεις για την προμήθεια των απαραίτητων ΜΑΠ, από το 303 ΠΕΒ Λάρισας, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, αφού η χορήγησή τους αποτελεί στοιχειώδη συμβατική υποχρέωση του εργοδότη;
• Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες απομιάντωσης των εγκαταστάσεων του 303 ΠΕΒ Λάρισας, μετά τις αποδεδειγμένα σχεδόν μηδενικές προσπάθειες των προκατόχων σας;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ