ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ – ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

«Η άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και η στήριξη των πληγέντων Θεσσαλών, από την πρωτοφανή θεομηνία αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης και προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη», δήλωσε ο Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ευχαρίστησε τον κ. Τριαντόπουλο για την άμεση ανταπόκριση και το αμέριστο ενδιαφέρον του, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνδρομή του στο μέτωπο των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πορεία καταβολής των αποζημιώσεων, με τον κ. Κέλλα να ενημερώνει τον Υφυπουργό, έπειτα και από επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα με κατοίκους των πληγεισών περιοχών και σχετικές διαμαρτυρίες, για καθυστερήσεις, που παρατηρούνται.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αναφέρθηκε, ειδικότερα, στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, στις συνοικίες του Αγίου Θωμά, της Νέας Σμύρνης και του ΑΤΑ, στη Λάρισα, όπου πολλοί κάτοικοι δεν έχουν λάβει ακόμα την ενίσχυση της Πολιτείας για την πρώτη στεγαστική συνδρομή, σημειώνοντας ότι «τα περισσότερα σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, με το κόστος του καθαρισμού και της αποκατάστασης να είναι δυσβάσταχτο».

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Κέλλας και στους κατοίκους του Σωτηρίου, του Αρμενίου, της Νίκης και του Ευιδρίου, κοινοτήτων, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες», τονίζοντας, ότι πολλοί είναι οι αγρότες, που δεν έχουν λάβει ούτε τη στεγαστική συνδρομή, ούτε την κρατική αρωγή για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν ακόμα πολίτες σε περιοχές των Φαρσάλων, που δεν έχουν λάβει όσα δικαιούνται για τις καταστροφές που υπέστησαν από τον «Ιανό».

Ο κ. Τριαντόπουλος, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τον κ. Κέλλα ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από το Υπουργείο, αλλά και από την Κυβέρνηση συνολικά, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, στο πιο σύντομο διάστημα και να στηριχθούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, τόσο στο νομό Λάρισας, όσο και σε όλη τη Θεσσαλία.

Ανέφερε, επίσης, ότι για το κόστος καθαρισμού των υπογείων και των ισογείων δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη παροχής αποζημίωσης. Όσον αφορά για τα υπόγεια, ο κ. Υφυπουργός, σημείωσε, ότι προβλέπεται περιορισμένη αποζημίωση, υπό προϋποθέσεις, για τα λεβητοστάσια κ.λ.π..

Για δε την κρατική αρωγή για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες (2.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα), επεσήμανε ότι θα πρέπει οι παραγωγοί να έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, συμπληρώνοντας ότι για την στεγαστική ενίσχυση για τις κατοικίες, που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινες ή κόκκινες, δύναται να δοθεί παράταση έως 2 έτη.

Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, ώστε η στήριξη των Θεσσαλών να είναι άμεση, δίκαιη και ουσιαστική, σύμφωνα και με την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά την αποχώρησή του από τη Βουλή ο Χρήστος Κέλλας, δήλωσε ακόμα:

«Συζητήσαμε με τον φίλο, Υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο για την εντατικοποίηση, κατά το δυνατόν, των διαδικασιών απόδοσης των προβλεπόμενων αποζημιώσεων, σε όσους τις δικαιούνται, έτσι, ώστε, να καταφέρουν, σιγά-σιγά αυτοί οι άνθρωποι να ορθοποδήσουν. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, «το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες, που είδαν τις περιουσίες τους, είτε να καταστρέφονται είτε να παθαίνουν μεγάλες ζημιές και θα είναι δίπλα τους άμεσα». Αυτή ακριβώς την υπόσχεση σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ