ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΑΝΕ ΕΞΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΙΟΥΣ ΤΗΣ

Ιταλίδα κέρδισε το δικαστήριο για να διώξει τους δύο γιους της, ηλικίας 40 και 42 ετών, από το σπίτι.

Τα bamboccioni (μεγάλα μωρά) αρνήθηκαν να πετάξουν από τη φωλιά και «δεν συνέβαλαν» στα έξοδα του σπιτιού σε μια χώρα (Ιταλία) όπου τα περισσότερα άτομα κάτω των 35 ζουν ακόμα με τους γονείς τους.

Το ποσοστό των Ιταλών ενηλίκων που εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους είναι μεγάλο, αλλά μια μητέρα αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα αφού οι δύο γιοι της –και οι δύο στα 40 τους– αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις ανέσεις του οικογενειακού σπιτιού.

Η γυναίκα, 75 ετών, από τη βόρεια πόλη της Παβίας, είχε κουραστεί να συντηρεί τους γιους της, 40 και 42 ετών, και σε αρκετές περιπτώσεις προσπάθησε να τους πείσει να βρουν μια πιο αυτόνομη διαβίωση, ειδικά καθώς και οι δύο είχαν δουλειά.

Η μητέρα ήταν επίσης ενοχλημένη που οι γιοι της δεν συνεισέφεραν στα έξοδα του σπιτιού ή στις δουλειές.

Έτσι τους οδήγησε στο δικαστήριο, με αποκορύφωμα μια δικαστής της Παβίας, η Simona Caterbi, να συμπάσχει με την κατάστασή της μητέρας και να εκδώσει διαταγή έξωσης εναντίον των ανδρών.

Στην απόφασή της, η Caterbi είπε ότι σαφώς υπάρχει «η υποχρέωση του γονέα να παρέχει διατροφή», αλλά αυτό στην περίπτωση δεν ισχύει καθώς τα “παιδιά” είναι άνδρες άνω των 40 ετών. Στους άνδρες δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου να μετακομίσουν.

Σχεδόν το 70% των ανθρώπων στην Ιταλία, ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών, εξακολουθούν να ζουν στο σπίτι με τους γονείς τους, σύμφωνα με στοιχεία του 2022: 72,6% των ανδρών και 66% των γυναικών. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι από τους νεαρούς ενήλικες που ζούσαν στο σπίτι, το 36,5% ήταν φοιτητές, το 38,2% είχε δουλειά και το 23,7% έψαχνε για μια.

Αν και υπήρχε πάντα μια κουλτούρα στην Ιταλία πολλών γενεών που ζουν κάτω από μια στέγη, ο αριθμός των νεαρών ενηλίκων που μένουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι της οικογένειας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως ως αποτέλεσμα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και του μεγάλου χρόνου που απαιτείται να βρουν μια σταθερή δουλειά.

Ωστόσο, πολλοί αναφέρονται ως bamboccioni (μεγάλα μωρά), ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από έναν Ιταλό πολιτικό το 2007 για να κοροϊδέψει τους ενήλικες που εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους και που υποδηλώνει ότι κάποιοι από αυτούς το κάνουν για τη δωρεάν διαμονή και διατροφή.

Υπήρξαν επίσης στην Ιταλία ακόμη και περιπτώσεις γονέων, που οδηγήθηκαν στο δικαστήριο από τα ενήλικα παιδιά τους, που εξακολουθούν να περιμένουν οικονομική υποστήριξη!

Σε μια περίπτωση, το 2020, το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε την έφεση ενός 35χρονου μουσικού μερικής απασχόλησης, ο οποίος υποστήριξε ότι το εισόδημά του των 20.000 ευρώ δεν ήταν αρκετό για να ζήσει και χρειαζόταν χρήματα από τους γονείς του.

Η υπόθεσή του απορρίφθηκε, με την απόφαση του δικαστηρίου να ορίζει ότι οι νεαροί ενήλικες δεν έχουν αυτόματο δικαίωμα γονικής οικονομικής υποστήριξης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ