ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου για τα προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΕΑΚΛ 

Τι τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες της επίθεσης και στο δικαίωμα για άθληση του λαού της Λάρισας. Αυτή την φορά είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Λάρισας που τις έχουν αφήσει στην τύχη τους είναι στο πυρήνα Α’ του Αλκαζάρ του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας (ΕΑΚΛ).Τα προβλήματα που προκύπτουν αφορούν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, τα οποία ήρθαν στην επιφάνεια μετά την σχετική μελέτη που ζήτησε η διοίκηση του ΕΑΚΛ πριν 2 χρόνια και παραδόθηκε πρόσφατα . Ποιο συγκεκριμένα:

  1. Στο στάδιο Αλκαζάρ που είναι κατασκευασμένο από το 1959, με τις κερκίδες να χρειάζονται «τσιμεντοενέσεις» και άλλες παρεμβάσεις.
  2. Στο Κλειστό γυμναστήριο που φτιάχτηκε το 1969, όπου το πόρισμα προβλέπει την πλήρη κατεδάφιση του γιατί είναι από ντέξιον υλικό και επίσης οι κερκίδες του έχουν πρόβλημα στατικότητας.
  3. Αλλά και στο κλειστό κολυμβητήριο που η στέγη του είναι από το 1985 στα όρια αντοχής της και επίσης παρουσιάζουν διαρροές οι υδατοδεξαμενές του.
  4. Ταυτόχρονα όλες οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚΛ δεν διαθέτουν οικοδομικές άδειες και παρουσιάζουν ελλείψεις που χρειάζεται άμεσα να εναρμονιστούν με την αυστηροποίηση των κανονισμών πυρασφάλειας , καθώς αυτή την στιγμή δεν μπορούν να φιλοξενήσουν αθλητικές διοργανώσεις και άλλες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα το ‘’Παλέ ντε Σπορ’’ της Νεάπολης στο Β΄ πυρήνα. Σε αυτό το κλειστό στάδιο που χωράει 4000 άτομα, έχουν γίνει ‘’εγκλήματα’’ από τους ιθύνοντες , κυβερνήσεις και την τότε διοίκηση του Δήμου όπου κατασκευαστές και η ιδιοκτησία του ΑΕΛ Αρένα , κατέστρεψε το σύστημα ψύξης , τους παραχωρήθηκε υπαίθριος χώρος παρκινγκ του κλειστού, και δεν έχει προχωρήσει ακόμη η αποκατάσταση της ζημίας, με αποτελέσματα γνωστά στο πανελλήνιο τα σκηνικά με τον κλιματισμό του , όταν φιλοξένησε καλοκαιρινούς μήνες αγώνες της Εθνικής Ανδρών στο μπάσκετ όπως και στην Α1.

Ο λαός της Λάρισας έχει ανάγκη για αθλητικές εγκαταστάσεις ασφαλείς για τους αθλητές και δωρεάν γιατί η άθληση είναι δικαίωμα , και όχι οι ανάγκες του να μπαίνουν στην ζυγαριά της πολιτικής του «κόστους – οφέλους» που ακολουθείται από ΕΕ-κυβερνήσεις-περιφερειακές-δημοτικές αρχές.

Όλοι αυτοί λοιπόν είναι που έχουν βάλει την σφραγίδα τους στο ΄΄λουκέτο΄΄ των εγκαταστάσεων αφήνοντας αυτές στην «μοίρα τους». Οι ευθύνες δεν μένουν μόνο στις κυβερνήσεις τωρινή και προηγούμενες αλλά και στις διορισμένες διοικήσεις που ενώ γνώριζαν τα προβλήματα που υπάρχουν και τις αιτίες που τα δημιουργούν, δηλαδή της χρόνια υποστελέχωση της υπηρεσίας , δεν πήρανε κανένα μέτρο.

Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου συντήρησης και αποκατάστασης των προβλημάτων δημιουργούνται δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας αλλά πολιτικής επιλογής που βάζουν στην λογική του «κόστους οφέλους» τις λαϊκές ανάγκες , από την άλλη δαπανούνται δισεκατομμύρια για επενδύσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει προβλήματα σε αθλητές και τα αθλητικά σωματεία της πόλης.

Θα πρέπει να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός στα αθλητικά σωματεία και τους φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος της πόλης μας.

Χρειάζεται αγωνιστική εγρήγορση γιατί η αναστολή λειτουργίας των αθλητικών υποδομών της πόλης δεν είναι προσωρινό μέτρο καθώς οι διοικούντες του ΕΑΚΛ όπως και η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο βρίσκουν την «λύση» στην λογική της λειτουργίας των υποδομών χωρίς φιλάθλους , χωρίς στην ουσία να λύνει κανένα πρόβλημα από τα ήδη υπάρχοντα ή αντίστοιχα με το ανακοινώνουν απλά αλλαγές προσώπων στην διοίκηση της ΕΑΚΛ και πενιχρές χρηματοδοτήσεις.

Ταυτόχρονα όλη αυτή η δήθεν «ευαισθησία» της κυβέρνησης χρησιμοποιώντας και την «εγγύηση μελετών», βγάζει στο προσκήνιο και τους μελλοντικούς τους στόχους για την παράδοση των εγκαταστάσεων σε επιχειρηματίες και ομίλους , ενώ οποία έργα προκριθούν να γίνουν θα είναι με συμπράξεις με τους ιδιώτες(ΣΔΙΤ). Παρά τις οποίες αλλαγές και τροποποιήσεις από την κυβέρνηση η πολιτική που εφαρμόζει είναι στις ράγες για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και ομίλων βάζοντας στην άκρη την ανάγκη του λαού της Λάρισας για άθληση.

Καλούμε τους ανθρώπους των αθλητικών συλλόγων , τους αθλητές και τις οικογένειες τους, τους φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Απαιτούμε :

 Να επιστραφούν άμεσα με ευθύνη της Διοίκησης του ΕΑΚΛ τα χρήματα που

έχουν αποδώσει τα αθλητικά σωματεία για την παραχώρηση χρήσης , όπως και να  καταργηθεί το χαράτσωμα που έχει επιβληθεί σε αθλητικούς συλλόγους και αθλητές.

 Καμία σκέψη για έργα ΣΔΙΤ σε σύμπραξη με επιχειρηματικά συμφέροντα.

 Να χρηματοδοτηθούν άμεσα τα αναγκαία και να ενισχυθεί το ΕΑΚΛ με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης όπως και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

 Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την συντήρηση και την επαναλειτουργία των αθλητικών υποδομών.

 Να παρθούν τώρα με ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων , όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των υποδομών ΕΑΚΛ για την ασφαλή επαναλειτουργία τους.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στο δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής με αυτή την πολιτική που βάζει τις ανάγκες των πολλών στο περιθώριο για τα κέρδη των λίγων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ