Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΖΕΙ «ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Ανακοίνωση του ΣΙΚΑΕΛ για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός οικονομικών κ. Χατζηδάκης, που δήθεν ορκίζονταν στο όνομα της μεσαίας τάξης για την ανάπτυξή της, είναι οι ίδιοι που της βάζουν την οριστική της ταφόπλακα. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελευθέρους επαγγελματίες αποτελεί ύβρις προς όλους εμάς που περιμέναμε από την κυβέρνηση, μετά από την πανδημία, τους πολέμους , την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών, να εργαστεί προς την αύξηση της αγοραστικής αξίας της κοινωνίας και της αποκατάστασης των κοινωνικών ανισοτήτων που δημιουργήθηκαν.

Αντί για αυτό, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα αντί για το πραγματικό τους. Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό την είσπραξη «κεφαλικού φόρου» χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Όμως στην πραγματικότητα ο ελάχιστος φόρος που απαιτούν, μπορεί να είναι ασήμαντος για τους μεγάλους «παίκτες» κάθε κλάδου, είναι όμως δυσβάσταχτος για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Για να περάσει λοιπόν στη κοινωνία η αναγκαιότητα αυτών των μέτρων, για μια ακόμη φορά, χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ παρουσιάζοντας συνολικά τους αυτοαπασχολούμενους – ελεύθερους επαγγελματίες, ως φοροφυγάδες ή ως μη φορολογούμενους.

Με το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών να γίνονται μέσω καρτών και ηλεκτρονικών μέσων και την επικείμενη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, το αφήγημα αυτό απλά καταρρίπτεται! Όλοι μας φορολογούμαστε και μάλιστα από το πρώτο ευρώ και επιπλέον μας επιβάλλεται Τέλος επιτηδεύματος 650€ σε όσους δεν είναι εργοδότες, δηλαδή στην συντριπτική πλειοψηφία αυτών (510.000 από τους 784.000 αυτοαπασχολούμενους) οι οποίοι ουσιαστικά προσπαθούν να επιβιώσουν.

Γνωρίζετε κ. Υπουργέ ποια είναι τα λειτουργικά μας έξοδα; Γνωρίζετε με ποιον τρόπο πληρώνουμε τους υπαλλήλους μας ή τις ασφαλιστικές εισφορές μας; Γνωρίζετε ότι έχουμε τους μεγαλύτερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη; Γνωρίζετε πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν και πόσες οικογένειες θα πέσουν στην ανέχεια με τα λουκέτα που θα μπουν σε πολλές από τις επιχειρήσεις μας; Φυσικά και τα γνωρίζετε αλλά προτιμάται να τα έχετε καλά με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές, λειτουργώντας στα όρια της συμμορίας, αγνοώντας για μία ακόμη φορά ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κρατάνε τη μερίδα του λέοντος σε όλη την οικονομία της χώρας!

Πρόκειται λοιπόν για μια ξεκάθαρα ταξική πολιτική και το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει θα είναι η έξοδος από την αγορά δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επαγγελματιών, άρα μεγαλύτερη πίτα για τους μεγάλους, συγκεντροποίηση των αγορών, αφανισμό της μεσαίας τάξης. Αυτό προωθεί η κυβέρνησή σας μέσω του κατάπτυστου νέου φορολογικού νομοσχεδίου!

Ζητάμε την άμεση απόσυρσή του νομοσχεδίου – έκτρωμα και την αντικατάστασή του από ένα ΔΙΚΑΙΟ και με κοινωνικό προσανατολισμό, το οποίο θα έχει σκοπό, πρώτα απ’ όλα την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ισότιμη κατανομή των φόρων, καταργώντας τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, μεγαλοβιομήχανων και όλων των μελών της «συμμορίας»!

Δήμητρα Μπαράτση Πρόεδρος ΣΙΚΑΕΛ
Βασίλης Λιάπης Γεν. Γραμματέας
ΔΣ ΣικαεΛαρισας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ