ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 19-11-2023

ΓΡΑΦΕΙ Η Καλλιόπη Τζήκα Γ.Γ. του Επιμελητηρίου Λάρισας, α’ αντιπρόεδρος ΕΕΔΕΓΕ

Ημέρα γιορτής θα έπρεπε να είναι σήμερα. Εν μέσω όμως ανθρωπιστικής κρίσης, όταν η ανθρωπότητα δυστυχώς βιώνει μια τραγωδία, καθώς κάποιοι λαοί ξεπερνούν αυτό που για άλλους είναι αυτονόητο και ονομάζεται ειρήνη, δεν μπορούμε να γιορτάζουμε.
Ξεπερνούν την ιδέα του αφοπλισμού, την ιδέα ενός κόσμου χωρίς πολεμικές εντάσεις.
Πρώτα η Ουκρανία και τώρα η Γάζα.

Θέλω να κάνω μια αναφορά σε αυτές τις γυναίκες, και τους άνδρες, τους ανθρώπους που χθες και σήμερα ζουν την φρίκη του πολέμου.
Εστιάζω στις γυναίκες και ως γυναίκα αλλά και γιατί σκέπτομαι ότι εμείς εδώ αγωνιζόμαστε για την ίση συμμετοχή τους στην αγορά και εκεί, εκείνες αγωνιούν για το δικαίωμα στην ζωή.
Θλιβερό, να χάνονται παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες, να χάνονται άνδρες και ο πόνος να διαπερνά την παγκόσμια κοινότητα.
Εκεί για την επιβίωση, για τις μικρότερες απώλειες και εδώ για την μεγαλύτερη συμμετοχή στο οικονομικό γίγνεσθαι.
Αντιφάσεις χωρίς τέλος. Διαφορετικοί κόσμοι.

Εύχομαι και ελπίζω να μειωθεί ο πόνος. Να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και η ανθρωπότητα να ασχοληθεί με την πρόοδο της ζωής.

Στον πλανήτη μας υπάρχει μεγάλη έλλειψη σεβασμού στους ανθρώπους και στο περιβάλλον, ενώ φαίνεται να έχει επικρατήσει εστίαση μόνο στο χρήμα και σε ότι είναι εκχρηματισμένο. Οι γυναίκες όμως, οι οποίες δημιουργούν ζωή, φέρονται γενικά με μεγαλύτερο σεβασμό και στον άνθρωπο και στην φύση, είναι και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να είναι πολλαπλασιαστικός μοχλός ανάπτυξης.

Στην μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 έγιναν πολλές χρεωκοπίες εταιρειών. Καταγράφηκε ότι όπου στην ανώτατη διοίκηση τις αποφάσεις έπαιρναν γυναίκες, υπήρξαν οι λιγότερες χρεωκοπίες, ίσως διότι οι επιλογές των γυναικών ήταν πιο συντηρητικές και προσεκτικές και λιγότερο ριψοκίνδυνες.

Σημαντική αρνητική παράμετρος για την ισχυροποίηση της προσωπικότητας και την ενίσχυση της « ισότητας – ανεξαρτησίας» της γυναίκας, είναι η οικονομική εξάρτηση.

Δεν είμαστε, στην χρονική περίοδο ,όπου προσπαθούσαμε να αποκτήσουμε δικαίωμα
ψήφου, να εισέλθουμε στα κοινά, να εργαστούμε, να οδηγήσουμε, να εισέλθουμε εργασιακά , σε ανδροκρατούμενους κλάδους.
Τα τελευταία χρόνια όπως καταδεικνύουν οι βελτιωμένοι δείκτες ισότητας των φύλων για την Ελλάδα, έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο η Ελλάδα έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει για την γεφύρωση τόσο του μισθολογικού, όσο και του ψηφιακού χάσματος που παρατηρείται μεταξύ των φύλων.
Το μεγάλο στοίχημα για τις επιχειρήσεις, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά από τις διαδοχικές κρίσεις, είναι η υιοθέτηση συμπεριληπτικών πολιτικών καθώς και η αύξηση του ποσοστού των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, σύμφωνα με την έρευνα του γαλλικού παρατηρητηρίου που υπάγεται στο Skema Business School η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στη διοίκηση και σε εκτελεστικές θέσεις έχει μόνο θετικές επιπτώσεις, ανάμεσα σε άλλα, στη κερδοφορία, στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και το περιβάλλον.
Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι οι επιχειρήσεις που δίνουν χώρο και ρόλους στις γυναίκες αφήνουν πολλαπλό θετικό αποτύπωμα αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και την ουσία του επιχειρείν.
Δεν πρόκειται για ανταγωνισμό μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αντίθετα, τονίζουμε τις διαφορές και τις ελλείψεις για να πάμε όλοι μαζί μπροστά!
Σημαντική εξέλιξη στο γυναικείο επιχειρείν αλλά και γενικότερα, θα προσέδιδε η διδασκαλία για την επιχειρηματικότητα στα σχολεία. Πρέπει να γίνουν αλλαγές. Από απλοί χώροι μετάδοσης γνώσεων πρέπει να καλλιεργούν τον σεβασμό όλων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων συλλογικότητας, την εμπιστοσύνη στην συνεργασία και την πίστη ότι αγόρια και κορίτσια έχουν τις ίδιες δυνατότητες.
Όταν ζητήθηκε από παιδιά Δημοτικού στην Αγγλία να ζωγραφίσουν τρία επαγγέλματα και συγκεκριμένα: πυροσβέστη, χειρουργό και πιλότο μαχητικού αεροσκάφους, τα παιδιά σχεδίασαν 61 εικόνες ανδρών και μόνο 5 γυναικών.
Φοβάμαι πως κάτι ανάλογο θα συνέβαινε εάν ζητούσαμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν επιχειρηματία. Θα καταλήγαμε δηλαδή με πολλές εικόνες ανδρών, πιθανόν με γραβάτα και χαρτοφύλακα και σίγουρα πολύ λιγότερες γυναικών.
Τα παιδιά καθρεφτίζουν με αυτό τον τρόπο μια πραγματικότητα, όπως την έχουν εκλάβει από το περιβάλλον, μέσα στην κοινωνία στην οποία ζουν.
Καθρεφτίζοντας τα μειωμένα ποσοστά γυναικείων επιχειρήσεων, τα έμφυλα στερεότυπα, τις διακρίσεις, τις γυάλινες οροφές, το μισθολογικό χάσμα, την βία και την κακοποίηση που κρύβεται πίσω από πολλές πόρτες

Ο βασικότερος λόγος και πιο δομικός , για τα μειωμένα ποσοστά γυναικείων επιχειρήσεων είναι ότι μια γυναίκα πρέπει να υπερβεί περισσότερα εμπόδια από έναν άντρα για να επιβιώσει επαγγελματικά, συνδυάζοντας τη θέση της στον επαγγελματικό στίβο με το ρόλο της μέσα στην οικογένεια.
Καλείται δηλαδή να επωμιστεί ένα διπλό φορτίο ακόμη και να θέσει την καριέρα της σε παύση λόγω μητρότητας.

Τα στερεότυπα, η έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια και το περιβάλλον, οι προσδοκίες της κοινωνίας αλλά και η έλλειψη αυτοπεποίθησης αποτελούν επιπλέον ανασταλτικούς παράγοντες για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Εδώ ακριβώς όμως δημιουργείται και μία ανισορροπία, η οποία τροφοδοτεί την υπογεννητικότητα, μάστιγα και αυτή του αιώνα μας. Σε τεντωμένο σχοινί η γυναίκα του σήμερα, σε δίλημμα οι οικογένειες.
Ωστόσο, μια νέα εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού έχει ήδη ξεκινήσει και η εκπαίδευση των γυναικών σε ψηφιακές αλλά και οικονομικές και φορολογικές δεξιότητες γίνεται επιτακτική ανάγκη καθώς οι γυναίκες στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, συνεχίζουν να υστερούν σε σύγκριση με τους άνδρες.
Το Επιμελητήριο Λάρισας, για τον λόγο αυτόν, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση, σε όλα αυτά τα σημαντικά θέματα, πραγματοποιώντας πολλά δωρεάν σεμινάρια και ενημερωτικές ημερίδες, που αφορούν όλους τους τομείς του επιχειρείν.
Ως Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών ( ΕΕΔΕΓΕ), επίσης στοχεύουμε στην εκπαίδευση των γυναικών και στην διεκδίκηση ποσοστώσεων, διότι δυστυχώς ακόμη η ανάγκη είναι υπαρκτή, καταφέρνοντας ήδη , σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να κατοχυρώσουμε ένα 25% για γυναίκες στελέχη σε Διοικητικά Συμβούλια εισηγμένων εταιρειών και συνεχίζουμε.
Με την ανάγκη για μια εκπαίδευση που διδάσκει στα αγόρια την ισότητα και το σεβασμό και στα κορίτσια πως μπορούν να ονειρευτούν και να στοχεύσουν όσο ψηλά θέλουν, ας εμπνεύσουμε τα παιδιά, ας τους δώσουμε παραδείγματα ώστε στη λέξη πυροσβέστης, χειρουργός, πιλότος, επιχειρηματίας να σκέφτονται εξίσου γυναίκες και άντρες, ώστε να τα επιτρέπουμε να φανταστούν τον εαυτό τους σε αυτές τις θέσεις.
Τότε ανοίγουμε το δρόμο για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την ισότιμη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που θα αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.

Γιατί από αυτή τη μάχη που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά ολόκληρη την κοινωνία, κερδισμένες θα βγουν όχι μόνο οι γυναίκες, αλλά ολόκληρη η κοινωνία.
Θα κλείσω με μία συμβουλή προς κάθε γυναίκα :
Επιχείρησε, γιατί…. «Αν δεν χτίσεις το όνειρό σου, κάποιος άλλος θα σε προσλάβει να χτίσεις το δικό του» Bill Gates.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ