ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Συζήτηση για την παρουσίαση της 1ης Αναφοράς της HVA για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, έγινε σήμερα στη Λάρισα παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, στελεχών του υπουργείου, των υφυπουργών κ.κ. Τριαντόπουλου και Ταχιάου, του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, εκπροσώπων φορέων της περιοχής και στελεχών της Ολλανδικής εταιρείας που ανέλαβε τη σύνταξη της μελέτης.

Στη σημερινή συνάντηση έγινε επί τέσσερις ώρες εξαντλητικός διάλογος τόσο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής όσο και για την αγροτική παραγωγή.

Όπως επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HVA, Μίλτος Γκουζούρης, πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας πάνω στη διαχείριση υδάτων και πλημμυρών και πρότεινε την εφαρμογή πρωτοκόλλου σε τρία επίπεδα ασφαλείας:

1ο επίπεδο: Aφορά στην πρόληψη και περιλαμβάνει την ύπαρξη ισχυρών προστατευτικών μέσων και υποδομών.

2ο επίπεδο: Αφορά στην ευέλικτη λειτουργία του διοικητικού συστήματος υποστήριξης

3ο επίπεδο: Αφορά στη βέλτιστη διαχείριση κρίσεων και περιλαμβάνει τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης

Τόσο για την αποστράγγιση των περιοχών γύρω από την Κάρλα όσο και για τη θωράκιση του συνόλου της Θεσσαλίας, «στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια.

Όλα είναι σε εξέλιξη και μελετώνται και θα επιλεγεί η καλύτερη και συμφερότερη λύση για τους αγρότες και τους πολίτες της Θεσσαλίας. Καταλαβαίνουμε αυτό που ζείτε. Κάνουμε μια πρώτη, ανοιχτή διαβούλευση. Θα ακολουθήσουν κι άλλες», τόνισε ο κ. Αυγενάκης, υπενθυμίζοντας ότι η διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία θα γίνεται από ενιαίο φορέα.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο και το περιεχόμενο της τετράωρης συζήτησης, είπε ότι ακούσθηκαν χρήσιμες προτάσεις και οι προβληματισμοί που διατυπώθηκαν θα ληφθούν υπ’ όψιν στις επόμενες φάσεις της διαβούλευσης.

Σημείωσε δε ότι αυτή «η δοκιμασία πρέπει να μας βγάλει δυνατότερους και σοφότερους για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης – αν χρειαστεί- και σε άλλες περιοχές της χώρας μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ