ΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που η παγκόσμια κοινότητα γιορτάζει κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενημέρωση των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου σε ζητήματα ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό αλλά και ασφαλούς μετακίνησης με δίτροχα μέσα.

Συγκεκριμένα το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη 27 και 28 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο έξι παρουσιάσεις με διάρκεια μιάμιση ώρα η κάθε μία. Για το λόγο αυτό, διαμορφώθηκε το ωρολόγιο πρόγραμμα, δημιουργήθηκαν έξι ομάδες τμημάτων και παρακολούθησαν και οι 326 μαθητές του ΕΠΑΛ.

Η ενημέρωση έγινε από τον Πάνο Κολέτα, οδηγό-πιλότο σε διπλό ποδήλατο tandem. Ο Πάνος μαζί με τον Νίκο Μανατάκη (έχει μεγάλο ποσοστό τύφλωσης), έχουν καταφέρει να είναι δύο φορές πρωταθλητές Ελλάδας (δρόμου και πίστας), νικητές σε ευρωπαϊκό κύπελλο και κατέκτησαν την 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των αγώνων αυτών.

Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν μεγάλο, και σε αυτό έπαιξε ρόλο και το νεαρό της ηλικίας του Πάνου (23 χρονών), η βιωματική σχέση του με τη βοήθεια ατόμων με αναπηρία, η συμμετοχή του σε αγώνες που έλαβαν χώρα σε τρεις ηπείρους, το πείσμα, η επιμονή και η αφοσίωση του στον αθλητισμό και την προσφορά και τέλος ο διαδραστικός τρόπος παρουσίασης.

Για δύο ημέρες στους διαδρόμους του σχολείου υπήρχαν συζητήσεις για το πώς τα άτομα με αναπηρία που ασχολούνται με τον αθλητισμό καταφέρνουν να υπερβούν τα όρια που εμείς. λανθασμένα, θεωρούμε οτι έχουν. Πως δηλαδή η δουλειά, η θέληση, το πείσμα και η επιμονή κάνουν το άτομο να υπερβεί τα όρια που νομίζει ότι έχει και να πάει ένα βήμα παραπάνω. Να νικήσει αυτό που βλέπει ως αδυναμία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ