ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ – ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΝΟΜΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ που καλεί το λαό της περιοχής μας να εντείνει την αγωνιστική του δράση

Ακόμη πιο μαχητικά, ακόμη πιο συλλογικά και μαζικά να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του από την κυβέρνηση, την περιφερειακή αρχή, τις δημοτικές αρχές! Όπως ακριβώς έκανε όλη την προηγούμενη περίοδο, όπου αποδείχθηκε η μεγάλη δύναμη του λαϊκού παράγοντα.

Στη Θεσσαλία ο λαός κυριολεκτικά έσωσε το λαό, με τις βάρκες του βγάζοντας τον από
τα πλημμυρισμένα σπίτια του, με την συγκλονιστική του αλληλεγγύη από την πρώτη μέρα ως σήμερα. Ο λαός έσωσε το λαό, με την οργάνωση , με τον αγώνα ενάντια σ’ αυτή την πολιτική που μας πνίγει, μας καίει, μας αρρωσταίνει, πετάει στα αζήτητα τις ζωές μας

Οργανωμένοι σε αυτό το δρόμο αποτελούμε έναν υπολογίσιμο αντίπαλο απέναντι στον αληθινό μας εχθρό που είναι αυτό το σύστημα, αυτό το κράτος. Κράτος βάρβαρο απέναντι στις ζωές μας, που διαχειρίζονται όλοι μαζί. Η Κυβέρνηση, τα κόμματα που υποστηρίζουν αυτό το δρόμο ανάπτυξης, η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές.

Όλοι μαζί διοικούν αυτό το κράτος.

Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και χθές στην κυβερνητική – αυτοδιοικητική φιέστα που στήθηκε στους πληγέντες νομούς Λάρισας και Καρδίτσας, φιέστα εμπαιγμού απέναντι στους πληγείσες αγροτικές οικογένειες των πλημμυρισμένων δήμων.

Είναι μαζί με την κυβέρνηση, πρώην και νεοεκλεγείσα περιφερειακή αρχή, πλήθος τοπικοδιοικητικών αρχών, με ιδιαίτερη θέση στους δημάρχους Κιλελέρ, Αγιάς Τεμπών. Γι αυτό και τους βλέπουμε να φωτογραφίζονται όλοι μαζί, να συναποφασίζουν όλοι μαζί, για τα μεγάλα, κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά των υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας.

Όλοι οι παραπάνω είναι απέναντι από τα δικά μας συμφέροντα, απέναντι από τις δίκαιες
διεκδικήσεις του λαού μας. Όταν μάλιστα, 3 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, υπάρχουν ακόμα νοικοκυριά και βιοπαλαιστές που δεν έχουν δει ούτε ευρώ για αποζημίωση, ενώ και στο ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτεται ότι η τελική τιμή των αποζημιώσεων θα είναι πολύ μικρή θα απέχει πάρα πολύ από αυτό που ζητάει το αγροτικό κίνημα.

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής μας σε επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός!
Όλοι μαζί γράφουν το σενάριο της επόμενης μέρας: την αξιοποίηση της μεγάλης καταστροφής στην περιοχή μας ως ευκαιρία, όπως άλλωστε κυνικά ομολογούν. Οι αλλαγές στη χρήση γης, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών είναι ο στόχος, ώστε πιο γοργά με αφορμή την καταστροφή, να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή σε λιγότερα χέρια.

Σήμερα, έχουμε μεγάλη και σημαντική πείρα, από την ίδια μας τη ζωή το τελευταίο τρίμηνο, γι αυτό και μπορούμε να σκεφτούμε πιο καθαρά: Γιατί ο Πρωθυπουργός όπως και κανείς από τους τοπικοδιοικητικούς των περιοχών Καρδίτσας και Λάρισας δεν εγγυήθηκε ότι στη Θεσσαλία θα γίνουν εκείνα τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται ώστε και να μην πλημμυρίζει αλλά και να μπει σε συνολική πορεία επίλυσης το διαχρονικό υδατικό πρόβλημα;Που βέβαια εκφράζεται λόγω έλλειψης συνολικού σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας και με πλημμύρες και με λειψυδρία.

Γιατί η Κυβέρνηση όπως και κανένα κόμμα, ούτε οι τοπικοδιοικητικές αρχές δεν αμφισβητούν τις στρατηγικές κατευθύνσεις (τις οποίες άλλωστε έχουν ψηφίσει και συνδιαμορφώσει), όπως το κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων, τη λογική κόστους – οφέλους στα μεγάλα έργα, την κοινή αγροτική πολιτική, την πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού κ.α.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Έκθεση που εκπόνησαν Ολλανδοί εμπειρογνώμονες (εταιρεία HVA), κατά παραγγελία της Κυβέρνησης, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι παραγωγοί (της περιοχής των παρακάρλιων χωριών) να πληρωθούν αποζημίωση, γιατί αυτό είναι πολύ μικρότερη δαπάνη από οποιοδήποτε είδος παρέμβασης».

Όπως και ότι θα καθοριστούν συγκεκριμένες περιοχές για προσωρινή ελεγχόμενη πλημμύριση» και φυσικά ότι «τα Φράγματα είναι ακριβά» όπως και ότι « «Οι κάτοικοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μια φυσική καταστροφή μόνοι τους». Ας σκεφτούμε επίσης, είπε κάτι σε διαφορετική λογική από αυτή του κόστους – οφέλους η κυβέρνηση στην περιοχή της Καρδίτσας στη φιέστα εγκαινίων του έργου ύδρευσης; Έργο απόλυτα αναγκαίο εδώ και πολλά χρόνια, γιατί αφορά την ύδρευση της ανατολικής
πλευράς από τη λίμνη Σμοκόβου, με το τεράστιο υδατικό έλλειμμα που υπάρχει στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν καν να ποτιστούν χωράφια. Θα λυθεί το πρόβλημα των ακαθάρτων λυμάτων στα παραλίμνια χωριά της τεχνητής λίμνης Σμοκόβου (Ρεντίνα, Λουτροπηγή κλπ), με την κατασκευή της αντίστοιχης μονάδας;

Γιατί η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται να επικαιροποιήσει με τα επιτελεία της μελέτες που έχουν γίνει, και κυρίως δεν ψελλίζει τίποτα για την ένταξη αυτών των έργων στον κρατικό προϋπολογισμό που σε λίγες ημέρες φέρνει σε ψήφιση στη Βουλή;

Ας μας απαντήσουν όλοι οι αρμόδιοι, γιατί ενώ έχει φτιαχτεί ένα υπερσύγχρονο διυλιστήριο μένει σε αχρησία, και οι κάτοικοι δεκάδων χωριών δεν μπορούν να έχουν πόσιμο νερό από την προηγούμενη καταστροφή του «Ιανού», λόγω καταστροφής δικτύου και αντλιοστασίων. Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση αφού έχει λήξει η σύμβαση με τον εργολάβο του έργου από τον περασμένο Σεπτέμβρη; Τα πλατιά χαμόγελα και το κόψιμο των κορδέλων δεν απαντά σ’ αυτά τα ερωτήματα που έχουν άμεση σχέση με την ίδια τη λειτουργικότητα ενός έργου καθόλα χρήσιμου.

Η εξαγγελία της Κυβέρνησης για τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων
Θεσσαλίας, που έχει άμεση σχέση με τη λειτουργικότητα του έργου, μόνο αθώα δεν είναι. Ας σκεφτούμε πώς στη ΔΕΥΑ Σοφάδων, από το πετσοκομμένο οργανόγραμμα που προβλέπονται42 εργαζόμενοι, αυτή τη στιγμή εργάζονται μόνο 12 υπάλληλοι, εκ των οποίων μόλις 1 είναι για την συντήρηση του δικτύου, αντιστοιχώντας σε ένα πληθυσμό 18000 κατοίκων !Ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων είναι νύχι- κρέας με την ευρωπαϊκή Οδηγία – πλαίσιο (2000/60/ΕΚ), που πρακτικά σημαίνει εμπορευματοποίηση του νερού, δηλαδή ακόμη πιο ακριβό νερό και για τις αγροτικές καλλιέργειες.Σε συνδυασμό βέβαια με τις αναφορές του για την ανασυγκρότηση της περιοχής «με ευκαιρίες για αλλαγή καλλιεργειών» .

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής μας να αντιταχθεί στο σχέδιο
«ανασυγκρότησής της», σχέδιο ξεκληρίσματος της αγροτιάς της περιοχής μας, με πολλαπλές επιπτώσεις στο σύνολο του παραγωγικού ιστού και πανελλαδικά.Δυναμώνουμε τα όπλα μας, τους μαζικούς μας φορείς, τα εργατικά σωματεία, τουςαγροτικούς συλλόγους, τους φορείς της νεολαίας. Ας αναρωτηθούμε, αν δεν υπήρχε αυτός ο δρόμος, του αγώνα, της πάλης ενάντια σε όλους τους υπεύθυνους, ενάντια στο ένοχο κράτος, θα είχαμε κερδίσει κάτι έστω σήμερα;

Αν οι πληγέντες της περιοχής μας δεν είχαν οργανωθεί, σήμερα πού θα ήταν η κατάσταση;
Καλύτερα ή χειρότερα;Ας σκεφτούμε, μπορούν να μας σώσουν αυτοί που με τις πράξεις ή παραλείψεις τους
ευθύνονται για την κατάσταση σήμερα; Οργανωμένοι είμαστε πιο δυνατοί, συλλογικά παλεύοντας, έχουμε πιθανότητες να αποσπάμε κατακτήσεις, να βάζουμε φρένο στα χειρότερα.

Κλιμακώνουμε την πάλη μας, εντείνουμε τον αγώνα μας, μαζικοποιούμε τα όπλα μας, τα σωματεία μας, τους αγροτικούς συλλόγους, τις επιτροπές πληγέντων, κάθε μαζικό φορέα.

Μπαίνουμε μπροστά για την επιτυχία της πανθεσσαλικής συγκέντρωσης των μαζικών φορέων και επιτροπών πληγέντων για την προστασία της ζωής το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στη Λάρισα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ