Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΝ ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ

Ρεαλιστικές σύγχρονες παραμέτρους που αποτελούν θεμέλιο για την ανθεκτικότητα των Δήμων και των Περιφερειών, ανέπτυξε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη ΚΤΕ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, συμμετέχοντας ως ομιλήτρια στη θεματική ενότητα «Πολιτική Προστασία & Ανθεκτικότητα» της εκδήλωσης για τις σύγχρονες προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία In Social σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Παρουσία Περιφερειαρχών, Δημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, με τις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την αποκέντρωση να έχουν αναπτυχθεί από τον Πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη, η Υπεύθυνη ΚΤΕ Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπογράμμισε πως πρόκειται για «θέσεις που έχουν βαθιές “ρίζες” στο χρόνο, εκκινώντας ήδη από την Ιδρυτική Διακήρυξη του Ανδρέα Παπανδρέου, θέσεις που έχουν βαθιές ρίζες μέσα στις τοπικές κοινωνίες, αντικατοπτρίζοντας μια καινοτόμα δίκαιη οπτική για το Κράτος και τη διακυβέρνηση, ώστε επιτέλους να συγκλίνουμε με τα ευρωπαϊκά αυτοδιοικητικά κεκτημένα».

Η Λαρισαία Βουλευτής εστίασε στην πληγείσα Θεσσαλία, περιγράφοντας πως «όσα ανείπωτα διαδραματίστηκαν εκεί, δυστυχώς, αποτελούν το “καλύτερο” case study για να διδάξει όλους στο εξής τι σημαίνει αδιαφορία, ολιγωρία, ανεπάρκεια, τι σημαίνει σε μια φράση κατάρρευση του Κράτους. Όσα είχαν προηγηθεί της καταστροφής, όσα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκειά της και όσα την ακολούθησαν, συνιστούν ιστορικό παράδειγμα προς αποφυγή. Η βιωματική εμπειρία που αποκτήσαμε με τον πιο τραγικό τρόπο, μας έχει “πεισμώσει” να κάνουμε την ανατροπή, γιατί και θέλουμε και μπορούμε να μετατρέψουμε τον Τόπο μας, από παράδειγμα προς αποφυγή, σε υπόδειγμα προς μίμηση».

«Η συζήτηση περί πολιτικής προστασίας και ανθεκτικότητας, δεν μπορεί να είναι μια θεωρητική κουβέντα εύηχων λέξεων, συνθημάτων και ευχολογίων. Αλλά μια πρακτική συζήτηση που χρειάζεται να λαμβάνει υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση, τη θεσμική – οικονομική – λειτουργική “ασφυξία” στην οποία έχουν καταδικαστεί οι ΟΤΑ, συνεπεία κυβερνητικών επιλογών. Καλός ο διάλογος για το τι θα έπρεπε να γίνει, καλύτερη η ειλικρίνεια για το εάν ό,τι συζητούμε μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη, σε τι χρονικό ορίζοντα, με ποιους πόρους, ποια μέσα και ποιο ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε.

Δόμησε, λοιπόν, τις επισημάνσεις της γύρω από μία λέξη: το ρεαλισμό. Ρεαλισμός για το εχθρικό κυβερνητικό πλαίσιο, παραθέτοντας πληθώρα κοινοβουλευτικών παραδειγμάτων απαξίωσης και υποβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ρεαλισμός για το ελλειμματικό δημοσιονομικό πλαίσιο των ΟΤΑ, αναφέροντας συγκεκριμένους αριθμούς για τα εκατοντάδες εκατομμύρια αυτοδιοικητικού ελλείμματος που περιλαμβάνει ο υπό κύρωση Κρατικός Προϋπολογισμός 2024. Ρεαλισμός για την υποστελέχωση, ιδίως την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού σε πληθώρα Δήμων.

«Σ’ αυτή τη Χώρα θα γίνονται μονάχα “τρύπες στο νερό” όσον αφορά την πολιτική προστασία, εάν εσείς, οι Αιρετοί της τοπικής δημοκρατίας, δεν ορθώσετε ανάστημα, εάν δεν πάρετε το μέλλον στα χέρια σας, εάν δεν διεκδικήσετε δυναμικά, εάν δεν υψώσετε τη φωνή σας ενάντια στα κακώς κείμενα. Εμείς αγωνιζόμαστε με τεκμηρίωση εντός και εκτός Βουλής, αλλά εάν δεν ενώσουμε τις φωνές μας για να σχεδιάσουμε και διεκδικήσουμε μαζί, θα παρακολουθούμε τη μία τραγωδία μετά την άλλη», επισήμανε η Ε. Λιακούλη.

Επιπλέον, η Γραμματέας της Κ.Ο. σημείωσε με έμφαση ότι «όσοι ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, είμαστε περήφανοι για την πολύτιμη παρακαταθήκη από γνήσιες, ριζικές αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις. Περήφανοι για το απτό έργο μας, π.χ. για το γεγονός ότι ο Πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, προσωπικά πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του rescEU, που τόσο έχει συνδράμει την Ελλάδα. Περήφανοι που η αείμνηστη Πρόεδρός μας, η Φώφη Γεννηματά εισηγήθηκε την ψήφιση Κλιματικού Νόμου στην πατρίδα μας. Περήφανοι για την προγραμματική αντιπολίτευση που καθημερινά ασκούμε, με σκληρή δουλειά, παράγοντας επεξεργασμένες προτάσεις και λύσεις, προς όφελος των πολλών και μη προνομιούχων.

Εύχομαι από καρδιάς η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη νέα θητεία που ξεκινά, να καταφέρει συλλογικά να ανακτήσει την πληγωμένη της περηφάνια.

Είμαι αισιόδοξη ότι μετά από “βαθιά νύχτα”, ανατέλλουν ξανά καλύτερες αυτοδιοικητικές μέρες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ