ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ

Ο νέος δήμαρχος περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που παραλαμβάνει στο δήμο Τυρνάβου ενώ δεν συμμερίζεται τους πανηγυρισμούς του Γ. Κόκουρα για τα οικονομικά του δήμου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Γιάννη Παιδή

Μεθαύριο Δευτέρα με την αυγή της νέας χρονιάς, αναλαμβάνει την ηγεσία του δήμου Τυρνάβου η νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Στέλιο Τσικριτσή, σε μία δύσκολη συγκυρία για την αυτοδιοίκηση και τους δημότες που με το καλημέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με νόμους και σχεδιασμούς της κυβέρνησης που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δήμων και χαρατσώνουν τους δημότες.

Ο νέος δήμαρχος λίγο πριν αναλάβει τα ηνία του δήμου μιλάει στο paidis.com για τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στο δήμο Τυρνάβου, δεν συμμερίζεται τα πανηγύρια της απερχόμενης δημοτικής αρχής για την οικονομική κατάσταση του δήμου παρουσιάζει τα σχέδιά του για το δήμο Τυρνάβου και διαβεβαιώνει τους δημότες ότι παρά τις δυσκολίες αυτός και οι συνεργάτες του θα εργαστούν σκληρά για να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες του δήμου και των δημοτών:

Σε λίγες ημέρες αναλαμβάνετε το τιμόνι του δήμου Τυρνάβου σε μία ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία και με ένα δήμο που όπως λένε οι δημότες είναι εγκαταλελειμμένος. Τί θα πρέπει να περιμένουν οι δημότες από εσάς;

Όπως είπατε αναλαμβάνουμε το δήμο Τυρνάβου σε μία δύσκολη συγκυρία με την κυβέρνηση να προωθεί αντιλαϊκές πολιτικές , ενώ και στο επίπεδο της τοπικής  διοίκησης υπάρχει ένα  ασφυκτικό πλαίσιο  που μετατρέπει τους ΟΤΑ σε ακόμα πιο εχθρικούς μηχανισμούς απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και διεκδικήσεις, οι οποίοι θα λογοδοτούν σε τακτά χρονικά διαστήματα για την προώθηση «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος», που περιλαμβάνει παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, «πράσινες» μπίζνες, παράδοση ελεύθερων χώρων, αιγιαλών, βουνών στα επιχειρηματικά συμφέροντα, σύμφωνα και με τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σαν να μην έφταναν αυτές οι τεράστιες δυσκολίες που τις έχουμε αναδείξει και καταγγείλει εμείς στον δήμο Τυρνάβου έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη διάλυση που επέφερε με τη στάση της η απερχόμενη δημοτική αρχή που χωρίς καμία αμφιβολία άφησε «ακυβέρνητο» το δήμο τους τελευταίους 2 -3 μήνες.

Αποτέλεσμα η καθημερινότητα των πολιτών να έχει υποβαθμιστεί περαιτέρω, η καθαριότητα να είναι ζητούμενο, το πράσινο να έχει εγκαταλειφθεί, τα μηχανήματα να είναι διαλυμένα, το προσωπικό αποδεκατισμένο και ο υπηρεσίες στο σύνολό τους να είναι διαλυμένες και να υπολειτουργούν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα αλλά ούτε και τις ανάγκες και απαιτήσεις των δημοτών. 

Γνωρίζουμε ότι για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στις απαιτήσεις του λαού για ένα δήμο δίπλα στους πολίτες θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά, να συγκρουστούμε με εκείνες τις πολιτικές που χαρατσώνουν τους δημότες κι μαζί με τους δημότες να στήσουμε ένα μέτωπο αγώνα και διεκδικήσεων για το καλό του δήμου και του λαού του.

Έχουμε όλοι μας χρέος, τα επόμενα πέντε χρόνια, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των εργαζομένων , των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των  νέων του ΤυρνάβουΑπ’ αυτούς λάβαμε την εντολή να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, να μπούμε μπροστά, μαζί τους, για να διεκδικήσουμε όσα τους αξίζουν.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, όλοι οι εκλεγμένοι, θα κριθούμε στο κατά πόσο θα συμβάλλουμε στην ανακούφιση της λαϊκής πλειοψηφίας, στο κατά πόσο θα βρεθούμε μπροστά στον αγώνα για να αλλάξουν τα πράγματα.

Εξυπακούεται ότι από την πρώτη ημέρα τόσο εγώ όσο και όλοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και όλοι όσοι συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο με τη συνεργασία των εργαζόμενων στο δήμο θα παλέψουμε από κοινού για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των δημοτών και την εικόνα σε πόλεις και χωριά του δήμου Τυρνάβου.

Το πρώτο διάστημα θα είναι αφιερωμένο σε αυτήν την προσπάθεια και όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε και να διαψεύσουμε τις προσδοκίες του λαού του δήμου Τυρνάβου.

Μιλάτε για δυσκολίες και εικόνα διάλυσης προτάσσοντας την αποφασιστικότητα της νέας δημοτικής αρχής για ένα καλύτερο δήμο. Όμως ξέρουμε ότι θα αναλάβετε το δήμο και δεν θα έχετε ούτε προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά κάτι που έχουν ψηφισμένο  όλες οι νέες δημοτικές αρχές στο νομό αλλά και η περιφέρεια Θεσσαλίας. Αυτό δεν είναι μία ακόμη τροχοπέδη για τη νέα δημοτική αρχή;

Σίγουρα είναι ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο αν και αδιανόητο είναι πραγματικότητα. Εχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και έχουμε έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης τον οποίο θα φέρουμε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο άμεσα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πρώτες απαιτήσεις του.

Όπως επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι άμεσα βάσει του προγράμματός μας και των διεκδικήσεων που μαζί με τους δημότες θα προβάλουμε πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε σε αναθεωρήσεις διεκδικώντας έργα στην παιδεία, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία του τόπου μας, κόντρα στα κριτήρια επιλεξιμότητας που  υπάρχουν από την κεντρική εξουσία.

Και μια και μιλάτε για απουσία εγκεκριμένου προϋπολογισμού θα πρέπει να σας πω ότι δεν είναι μόνο αυτό που μας προβληματίζει. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε και την άρνηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να πληρώσει έργα τα οποία ήταν ενταγμένα σε προγράμματα και βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης ή έχουν ολοκληρωθεί. Αυτή η άρνηση εγκυμονεί κινδύνους απένταξης των έργων ώστε να αναγκαστεί ο δήμος να τα πληρώσει με ίδιους πόρους ή στην καλύτερη περίπτωση να χρειαστεί να επανενταχτούν σε προγράμματα ως συνεχιζόμενα έργα για να μην χαθεί η χρηματοδότηση. Όλα αυτά τα γνωρίζουμε και έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα.

Ναι αλλά πέρα από τις δυσκολίες στις οποίες αναφερθήκατε έχουμε ακούσει από τον απερχόμενο δήμαρχο ότι ο δήμος Τυρνάβου είναι εύρωστος οικονομικά δεν χρωστάει σε κανέναν και έχει ένα σημαντικό αποθεματικό 3 περίπου εκ. ευρώ. Αυτό δεν είναι μ΄΄ια τεράστια βοήθεια για εσάς.

Θα σας έλεγα να κρατήσετε πολύ μικρό καλάθι γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Το φερόμενο ως αποθεματικό είναι η απεικόνιση μιας στιγμιαίας κατάστασης που διαμορφώνουν χρήματα για έργα που δεν έχουν πληρωθεί, χρήματα για μισθούς υπαλλήλων που δεν έχουν ακόμη δοθεί, χρήματα για δράσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί κ.λπ. Κατά συνέπεια το δήθεν αποθεματικό δεν αποκλείεται να είναι μηδέν ή και αρνητικό.

Πέραν του αποθεματικού όμως ακόμη δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε στη διάθεσή μας πληροφορίες για ατιμολόγητα έργα και δράσεις του δήμου, δεν γνωρίζουμε πόσοι προμηθευτές έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για χρήματα που τους οφείλονται, δεν γνωρίζουμε πόσες από τις αποφάσεις των δικαστηρίων έχουν πληρωθεί και ποιο είναι το ποσό που θα παρακρατηθεί από το κράτος που πληρώνει τις δικαστικές αποφάσεις.

Όλα αυτά θα μπουν άμεσα στο μικροσκόπιο της νέας δημοτικής αρχή και πολύ σύντομα θα απευθυνθούμε στους δημότες και θα τους ενημερώσουμε για την πραγματική εικόνα των οικονομικών του δήμου και για το τί παραλάβαμε.

Κλείνοντας αυτήν την πρώτη συζήτηση για το δήμο, θα ήθελα να μου πείτε τί πρέπει να περιμένουν οι δημότες από τη νέα δημοτική αρχή.

Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν πρόκειται να γίνουμε σε καμία περίπτωση χειροκροτητές της όποιας εξουσίας.Κυβέρνηση και περιφέρεια θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα αισθάνονται την ανάσα των διεκδικήσεών μας και των απαιτήσεων του λαού του δήμου Τυρνάβου. Θα πρέπει επίσης να είναι όλοι οι δημότες σίγουροι ότι δεν θα κρυφτούμε πίσω από τις δυσκολίες ή τα κυβερνητικά νομοθετήματα και θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα για ένα καλύτερο δήμο Τυρνάβου αντάξιο των προσδοκιών του λαού.

Θα κινηθούμε με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και πρωταγωνιστή τον ίδιο, να παλεύουμε ενάντια στις δυσκολίες, που θα πολλαπλασιάζονται, λόγω της πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. 

Εμείς όμως, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, δεν κάνουμε βήμα πίσω! Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των δομών και των υπηρεσιών του Δήμου, ενάντια στα στενά όρια ενός συστήματος που έχει φάει τα ψωμιά του.

Στο κέντρο της προσοχής μας, θα συνεχίσουν να βρίσκονται όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή του εργαζόμενου, του ανέργου, του αγρότη, της λαϊκής οικογένειας, με προτεραιότητα στα παιδιά μας, που είναι το μέλλον μας.

Θα δίνουμε καθημερινά τη μάχη μαζί με το λαό για τις ανάγκες του λαού στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην ασφάλεια.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε και με γνώμονα αυτό θα κινούμαστε καθημερινά. 

Κλείνοντας, εύχομαι η νέα χρονιά να δώσει υγεία σε όλους και όλες, και να είναι μία χρονιά αγωνιστική

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ