Η ΓΡΙΠΗ “ΧΤΥΠΑ” ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Η γρίπη αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε δυναμική αύξηση «προτιμώντας», σύμφωνα με τους ειδικούς, περισσότερο τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ η λοίμωξη covid που προκαλεί ο κορωνοϊός πλήττει ενήλικα άτομα και κυρίως τους ηλικιωμένους. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) βρίσκεται επίσης σε άνοδο σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία του «δίνοντας κρούσματα» και σε παιδιά και σε ηλικιωμένους.

Η γρίπη αρχίζει να καταλαμβάνει πολύ χώρο πλέον, ιδίως στις παιδικές ιώσεις. «Αυτό που βλέπουμε είναι πως στα περιστατικά κορωνοϊού η μετάδοση ξεκίνησε από τους μεγάλους στα παιδιά, ενώ στη γρίπη γίνεται το αντίστροφο, από τα παιδιά ο ιός μεταδίδεται στους μεγάλους» λέει ο παιδίατρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας. Το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1) είναι αυτό που κυριαρχεί, με τον ειδικό ωστόσο να επισημαίνει πως το εφετινό πρόσωπο της γρίπης είναι πιο ήπιο σε σχέση με εκείνο της περσινής χρονιάς και γενικά της γρίπης όπως τη γνωρίζαμε. «Η λοίμωξη covid είναι μια ήπια νόσος του αναπνευστικού στα παιδιά. Αλλά εφέτος ήπια είναι η εικόνα και στα κρούσματα γρίπης, με πυρετό έως και 39, όχι υψηλότερο, για 3-4 ημέρες, και με λιγότερες επιπλοκές γενικότερα. Λίγα παιδιά νοσηλεύονται με βαριές ωτίτιδες ή πνευμονία» σημειώνει ο κ. Νταλούκας.

Εκτός από τη γρίπη, ο ιός RSV καθώς και ο στρεπτόκοκκος συμπληρώνουν το κοκτέιλ των ιών στα παιδιά – αν και ο στρεπτόκοκκος βρίσκεται σε αποδρομή, έχοντας μεγαλύτερη κυκλοφορία κυρίως το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου. Ο συνδυασμός RSV και στρεπτόκοκκου αποδείχθηκε φονικός για το ηλικίας 4,5 χρόνων παιδί από τη Θάσο που κατέληξε χθες έπειτα από σύντομη νοσηλεία στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ένα ακόμη παιδί, ηλικίας 8 χρόνων, είχε καταλήξει έπειτα από σύντομη νοσηλεία στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» έχοντας βρεθεί και αυτό θετικό στον στρεπτόκοκκο. Ήταν το όγδοο θύμα της λοίμωξης από στρεπτόκοκκου στη χώρα μας για το 2023.

Περισσότερα εδώ 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ