ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ξεκάθαρο και μαχητικό μήνυμα ότι θα συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη, έστειλαν αγρότες και πλημμυροπαθείς που συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης 11 Γενάρη στο δημαρχείο Καρδίτσας, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία “ανασυγκρότησης” της Θεσσαλίας.

Στην κινητοποίηση που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας συμμετείχαν και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Τρικάλων, εκπρόσωποι επιτροπών πλημμυροπαθών από την Καρδίτσα και τη Λάρισα, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Καρδίτσας και Λάρισας, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων της Καρδίτσας, οι οποίοι συντονίζουν εδώ και καιρό τον αγώνα τους για ουσιαστικά μέτρα στήριξης, αποζημιώσεις κ.α.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν ξεκάθαρες απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα για τα δίκαια αιτήματα που προβάλλουν εδώ και 4 μήνες μέσα από πολύμορφες δράσεις. Στην προσπάθεια τους να θέσουν αυτά τα αιτήματα στην σύσκεψη βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που δεν τους επέτρεψαν να μπουν μέσα στο δημαρχείο.

Τη μεθόδευση αυτή κατήγγειλε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, «δεν μας άφησαν να αναδείξουμε τα προβλήματα μας που παραμένουν 4 μήνες μετά τις πλημμύρες. Τους χαλάμε τη σούπα. Μέσα στη σύσκεψη ανακοινώνουν εκατομμύρια ωστόσο η πραγματικότητα είναι άλλη. Δεν ρωτάνε αυτόν που δεν έχει πάρει την αποζημίωση των 6.600 ευρώ και ταυτόχρονα δεν έχει σπίτι. Δεν ρωτάνε αυτούς που μένουν σε ενοικιασμένα σπίτια και δεν έχουν πάρει ακόμα το επίδομα ενοικίου. Δε μας λένε ποιο είναι το ύψος της αποζημίωσης για τα προϊόντα που έπαθαν ζημιά. Δεν μας λένε πότε θα καταβληθούν στο σύνολο τους οι αποζημιώσεις. Δεν νοιάζονται για τους κτηνοτρόφους που κάθε μέρα χάνουν εισόδημα αφού τα ζώα τους πνίγηκαν. Δεν λένε στους αγρότες της Κάρλας πότε θα φύγουν τα νερά και τι θα γίνει με τα χωράφια τους. Τι θα γίνει με τη νέα ΚΑΠ και τους όρους που βάζει; Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα για τα οποία θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Δεν θέλουν να ακούσουν ότι τα αναχώματα είναι ακόμα τρύπια, ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα καθαριστούν τα κανάλια. Επιμένουμε να ζητάμε συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο για να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Η καλύτερη απάντηση είναι να γεμίσουν οι πλατείες των χωριών με τρακτέρ τη Δευτέρα 15 Γενάρη».

Αντίστοιχα ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισήμανε ότι, «δίνουμε έναν κοινό αγώνα απαιτώντας απαντήσεις στα φλέγοντα προβλήματα μας. Έχουμε ζητήσει όλοι οι φορείς συνάντηση με την κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό και η συνάντηση αυτή δεν έχει οριστεί ακόμα. Τα προβλήματα μας παραμένουν άλυτα δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επίλυσή τους. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το 40% των πληγέντων από τις αποζημιώσεις της πρώτης αρωγής. Έχει σταλεί τις προηγούμενες μέρες ενημέρωση σε χιλιάδες πλημμυροπαθείς ενημέρωση ότι είναι μη δικαιούχοι, χωρίς να εξηγείται το γιατί, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να αντκρούσουν αυτή την απόφαση. Τους ξεκαθαρίζουμε ότι εμείς δεν υποχωρούμε μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα μας».

Φιέστα εμπαιγμού των πλημμυροπαθών η σύσκεψη
Η σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών (με τηλεδιάσκεψη), ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υφυπουργός Υποδομών, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο περιφερείαρχης, οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας, οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού Καρδίτσας και άλλοι, αποτέλεσε φιέστα εμπαιγμού των πλημμυροπαθών. Κι αυτό γιατί, για άλλη μια φορά αντιστράφηκε η πραγματικότητα που βιώνουν οι πλημμυροπαθείς, ακούστηκαν οι ίδιες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση, με τη στήριξη και της περιφερειακής αρχής και της πλειοψηφίας των τοπικών αρχών, προωθεί ένα σχέδιο για την “ανασυγκρότηση” της περιοχής που χαρακτηρίζεται από τα γνωστά εγκληματικά για τον λαό κριτήρια, όπως το κόστος – όφελος. Στην πράξη προαναγγέλλουν τις επόμενες καταστροφές και επιβεβαιώνουν πως ο μόνος καημός τους είναι πώς θα αξιοποιηθεί ως επενδυτική «ευκαιρία» η καταστροφή του τόπου, για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί και οι μπίζνες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων και αναγκών του λαού. Αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων υπουργών και δημάρχων.

Στον αντίποδα, τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και των υπόλοιπων πλημμυροπαθών, αλλά και των δήμων που στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, ανέδειξε στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής. Μεταξύ άλλων στάθηκε στην ανάγκη να επιταχυνθούν η λήψη μέτρων στήριξης και αποζημίωσης των πλημμυροπαθών, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν με ευθύνη της κυβέρνησης στο δήμο Τυρνάβου. Η τοποθέτηση αυτή φάνηκε να ενοχλεί τους κυβερνητικούς παράγοντες που σχολίασαν ότι «δεν υπάρχουν διαμαρτυρόμενοι αγρότες παρά μόνο υποκινούμενοι».

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης
Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν:

Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δύνεται άδεια.
Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του Ταυρωπού και των άλλων ΤΟΕΒ.
Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ